Πιθανόν έχετε ακούσει ότι το μόνο που αναζητάει ένα νεογέννητο είναι να φάει και να κοιμηθεί. Ακούγεται απλό έτσι δεν είναι; Κι όμως είναι πιο περίπλοκο από ό,τι ακούγεται και αν δεν γνωρίζετε από πριν τι να περιμένετε, μπορεί η πρώτη σας μέρα με το μωρό στο σπίτι να είναι αρκετά αγχωτική. Αν όμως, διαβάσετε τα παρακάτω θα νιώσετε πιο σίγουρες, όταν έρθει η στιγμή να φέρετε το μικρό σας στο σπίτι.
Καταρχήν όσο αφορά τη σίτιση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το στομάχι ενός νεογέννητου είναι πολύ μικρό, γι αυτό και πρέπει να τρώει σε μικρές ποσότητες. Είτε θηλάζετε είτε όχι πρέπει να του δίνετε γάλα κάθε δυο με τρεις ώρες, χωρίς να αποτελεί κανόνα, διότι κάποια μωρά πεινάνε πιο συχνά. Ενώ μερικά νεογνά δείχνουν την πείνα τους με το κλάμα, κάποια άλλα τη δείχνουν με διάφορες κινήσεις, όπως με το πιπίλισμα, με το συνοφρύωμα των χειλιών ή με το γύρισμα του κεφαλιού προς το στήθος σας. Επίσης, τα νεογέννητα τις πρώτες μέρες συνήθως χάνουν περίπου το 7 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους. Μην ανησυχήσετε γιατί είναι κάτι το φυσιολογικό.
Τα μωρά μετά το φαγητό πρέπει να ρευτούν και συνήθως χρειάζονται λίγη βοήθεια από εσάς. Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο ή νιώθει άβολα κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα, τότε είναι σημάδι ότι θέλει να ρευτεί. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να χτυπήσετε τη πλάτη του μικρού σας, μια ήπια κυκλική κίνηση ή ένα μαλακό χάδι θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Τα νεογέννητα έχουν λόξυγγα ή μπορεί να βγάλουν λίγο γάλα από το στόμα. Μην ανησυχείτε είναι φυσιολογικά και τα δύο και δεν νιώθουν δυσφορία. Μόνο αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας βγάζει πολύ συχνά γάλα ή κλαίει μετά από κάθε τάισμα, να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας, για να αποκλείσετε την περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία απαιτεί θεραπεία.
Ένα νεογνό που θηλάζει χρειάζεται τουλάχιστον να το αλλάζετε πέντε φορές την ημέρα, μπορεί και περισσότερες. Επίσης, τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερες κενώσεις από εκείνα που πίνουν γάλα εμπορίου, γιατί τα πρώτα χωνεύουν πιο εύκολα. Καλό είναι στην αρχή να παρακολουθείτε το πρόγραμμα των κενώσεων του μωρού σας, καθώς ο παιδίατρος μπορεί να σας ζητήσει κάποιες πληροφορίες. Εάν παρατηρήσετε στην πάνα κηλίδες από αίμα, πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα.
Όσο αφορά το κλάμα ενός νεογέννητου δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για τη συχνότητα του. Το χρονικό διάστημα και η συχνότητα που κλαίει ένα μωρό είναι μεταβλητά και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως τις πρώτες μέρες τα νεογνά είναι πολύ ήσυχα και κοιμούνται συνέχεια. Αλλά, μετά από δύο εβδομάδες αρχίζουν να κλαίνε περίπου δυο ώρες την ημέρα και μπορεί να αυξηθεί καθώς περνάνε οι ημέρες. Στην αρχή είναι λογικό να μην καταλαβαίνετε την αίτια που το μωρό σας κλαίει, όμως με την πάροδο του χρόνου θα είστε σε θέση να ξεχωρίζετε πότε πεινάει και πότε έχει λερωθεί.
Όσο αφορά τον ύπνο, είναι σημαντικό όταν βάλετε το μικρό σας να κοιμηθεί να απομακρύνετε τα μαξιλάρια, τα παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο αντικείμενο υπάρχει στο κρεβάτι, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Επίσης, ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό χωρίς επίβλεψη σε έναν καναπέ, γιατί μπορεί να κυλήσει και να πέσει κάτω.
Τέλος, φέρνοντας ένα μωρό στο σπίτι είναι μια μεγάλη αλλαγή και δεν πρέπει να περιμένετε να προσαρμοστείτε με το που περάσετε την πόρτα. Όπως όλα τα καινούρια στη ζωή, έτσι και ο ερχομός ενός παιδιού απαιτεί χρόνο και υπομονή,ώστε να βρει και πάλι όλη η οικογένεια τους ρυθμούς της.