REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η σεξουαλική ζωή μετά το μωρό


29 Ιανουαρίου 2016

Μετά τον τοκετό σίγουρα νιώθετε εξαντλημένες και το μόνο που σας απασχολεί είναι να φροντίσετε το νεογέννητο. Το τελευταίο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι το σεξ. Μπορεί να έχετε άγχος για τη μητρότητα και για το μεγάλωμα του μωρού σας, όμως από την άλλη μεριά δεν πρέπει να αμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή.

  • Πότε μπορώ να κάνω σεξ μετά το μωρό;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να περιμένετε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό για να έχετε σεξουαλική επαφή. Αυτό δίνει στο σώμα σας το χρόνο να ανακτήσει τις δυνάμεις του, στον τράχηλο να κλείσει και μέχρι τότε θα έχει σταματήσει και η αιμορραγία.

  • Τι μπορώ να κάνω αν δεν νιώθω έτοιμη;

Αν ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ενεργά η σεξουαλική σας ζωή,  αλλά εσείς δεν νιώθετε άνετα, τότε δεν πρέπει να βιαστείτε. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθει το ζευγάρι έτοιμο, διότι για να είμαστε ειλικρινείς ο ερχομός ενός μωρού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν λοιπόν, τον πρώτο καιρό έχετε μια αδιαφορία για το σεξ, μην ανησυχείτε, είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Όμως, όσο περνάει ο καιρός είναι σημαντικό να προσπαθείτε ώστε να επανέλθει η ζωή σας στην καθημερινότητα της.

  • Μήπως το σεξ μετά από τον τοκετό με βλάψει;

Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώσετε κάποια δυσφορία τις πρώτες φορές. Εάν δεν αισθάνεστε καλά, να περιμένετε άλλη μια εβδομάδα και να προσπαθήσετε ξανά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια λιπαντικά, ειδικά αν θηλάζετε, διότι τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων συχνά προκαλούν ξηρότητα του κόλπου και μπορεί να νιώσετε άβολα.

  • Θα είναι το σεξ φυσιολογικό μετά τη γέννα;

Από όλα τα εμπόδια για την σεξουαλική σας ζωή, ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο. Ένα νεογέννητο έχει αρκετές ευθύνες και συνήθως τον πρώτο καιρό κλαίει αρκετά συχνά. Εφόσον λύσετε το θέμα του ελεύθερου χρόνου, η σεξουαλική σας ζωή θα είναι όπως και πριν τη γέννα, δηλαδή υγιής και φυσιολογική.