REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ποιες τροφές απαγορεύεται να δώσετε στο σκύλο σας


9 Φεβρουαρίου 2016

Είναι μάλλον δεδομένο ότι την ώρα που τρώτε, ο σκύλος σας στέκεται κοντά στα πόδια σας και σας κοιτάει με ένα παραπονιάρικο βλέμμα, ικετεύοντας για ένα κομματάκι από το φαγητό σας. Και τότε είναι που αναρωτιέστε: «Και γιατί να μη του δώσω έστω λίγο, σαν λιχουδιά;» Ξέρετε όμως ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, μέχρι και μοιραίο για τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο; Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε ποιες τροφές απαγορεύετε να δώσετε στο σκύλο σας.

  • Υπολείμματα λίπους και κόκαλα από κρέατα.

Αν και φαίνεται φυσιολογικό να δίνουμε κόκαλα σε ένα σκύλο, παρόλα αυτά δεν είναι μια καλή τροφή. Μπορεί να γνωρίζετε πολλά σκυλιά που τρώνε κόκαλα και να μην έχουν πάθει απολύτως τίποτα, όμως το κακό μια φορά θα συμβεί. Είτε τα κόκαλα προέρχονται από το μοσχαρίσιο κρέας είτε από το κοτόπουλο, μην θεωρείτε κανένα από τα δύο ασφαλή. Όμως τα κόκαλα από το κοτόπουλο είναι πιο επικίνδυνα, καθώς σπάνε σε μικρά κοφτερά κομματάκια και τραυματίζουν το λαιμό και το στομάχι.  Όσα αφορά το λίπος από το κρέας, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.

  • Κρεμμύδια και σκόρδο

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε όλες τις μορφές, καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός σκύλου, οδηγώντας σε αναιμία. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν δώσετε παιδική τροφή στο κατοικίδιο σας, η οποία περιέχει κρεμμύδι σε σκόνη. Μπορεί την πρώτη φορά που θα φάει ο σκύλος τις συγκεκριμένες τροφές, να μην τον επηρεάσουν, όμως αν τις καταναλώνει σε τακτική βάση θα αποκτήσει αναιμία.

  • Καφές, τσάι

Η καφεΐνη σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Και δεν υπάρχει αντίδοτο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από την καφεΐνη, περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, σπασμούς, αιμορραγία, μυϊκό τρόμο. Εκτός από το τσάι και τον καφέ η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί στο κακάο, στη σοκολάτα, σε αναψυκτικά και σε ορισμένα φάρμακα.

  • Σταφύλια και σταφίδες

Οι συγκεκριμένες τροφές χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως λιχουδιές για τους σκύλους. Όμως δεν είναι καλή ιδέα, διότι μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, αν και ο λόγος δεν είναι σαφής. Και μόνο μια μικρή ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει το σκύλο σας. Οι επαναλαμβανόμενοι εμετοί είναι ένα πρώιμο σημάδι. Η καλύτερη πρόληψη είναι να έχετε τις σταφίδες και τα σταφύλια σε σημείο που είναι δυσπρόσιτο στο σκυλάκι σας και να παρακολουθείτε τα παιδιά σας όταν τα τρώνε, μη τυχόν και τα προσφέρουν στο σκυλάκι.

  • Αλκοόλ

Μπύρα, κρασί, λικέρ και γενικά όλες οι τροφές που περιέχουν αλκοόλ δεν πρέπει να τις δίνουμε στο σκύλο μας. Το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο ήπαρ ενός σκύλου, με αυτή στον άνθρωπο, όμως στη περίπτωση του πρώτου αρκεί πολύ λίγη ποσότητα για να βλάψει τον οργανισμό. Τα δυσάρεστα συμπτώματα που παρατηρούνται μετά τη λήψη αλκοόλ είναι εμετός, διάρροια, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, δυσκολία στην αναπνοή, κώμα ακόμα και θάνατο. Όσο πιο μικρόσωμος είναι ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση.

  • Αβοκάντο

Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι για την υγεία σας, δεν πρέπει να το δώσετε στο σκύλο σας. Το αβοκάντο περιέχει μια ουσία, τη περσίνη, η οποία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική για τους σκύλους.

  • Καρύδια

Τα καρύδια αλλά και οι τροφές που τα περιέχουν, μπορεί να είναι θανατηφόρες για τον σκύλο σας, προκαλώντας του δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκό τρόμο, αδυναμία, εμετό, αυξημένη θερμοκρασία και ταχυκαρδία.

  • Σοκολάτα

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι η σοκολάτα κάνει κακό στα σκυλιά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι όλα τα είδη, ακόμα και η λευκή μπορεί να βλάψουν το κατοικίδιο σας. Έστω και λίγη ποσότητα σοκολάτας στο σκύλο σας, ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ταχυκαρδίες, σπασμούς μέχρι και θάνατο.

  • Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν και οι συγκεκριμένες τροφές δεν θα αποβούν μοιραίες για τους τετράποδους φίλους σας, παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, όπως διάρροια. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος σας να είναι αλλεργικός και κάθε φορά που καταναλώνει γαλακτοκομικά, να εμφανίζει φαγούρα.

  • Ωμά αυγά

Υπάρχουν δύο προβλήματα εάν δώσετε ωμό αυγό στο σκύλο σας. Το πρώτο είναι η τροφική δηλητηρίαση από βακτήρια όπως Salmonella ή E. coli. Το δεύτερο είναι ότι ένα ένζυμο στα ωμά αυγά εμποδίζει την απορρόφηση μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β.

  • Ωμά κρέατα και ψάρια

Το ωμό κρέας και ψάρι, όπως και τα ωμά αυγά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν δηλητηρίαση. Επίσης, ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ενδέχεται να έχουν ένα παράσιτο που προκαλεί την «ασθένεια ιχθύων», η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να είναι θανατηφόρα εντός 2 εβδομάδων. Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας είναι εμετός, πυρετός και οι πρησμένες λεμφαδένες. Αν μαγειρεύετε σωστά το κρέας και το ψάρι, τότε δεν κινδυνεύουν τα σκυλάκια σας.

  • Φρούτα που έχουν κουκούτσια ή σπόρους

Το πρόβλημα με τα κουκούτσια και τους σπόρους είναι ότι προκαλούν φλεγμονή στο λεπτό έντερο του σκύλου. Μπορούν επίσης, να προκαλέσουν εντερική απόφραξη.

  • Αλάτι

Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να μοιραστείτε τα πατατάκια ή τα αλμυρά κουλουράκια με το σκύλο σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε δηλητηρίαση από τα ιόντα του νατρίου.

  • Ωμή ζύμη με μαγιά

Η μαγιά βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει. Και αυτό ακριβώς θα γίνει αν τη δώσετε στο σκύλο σας. Με απλά λόγια θα διογκωθεί στο εσωτερικό του στομαχιού και θα προκαλέσει έντονο πόνο.

  • Κρατήστε μακριά τα σκυλιά από τα ράφια της κουζίνα.

Πολλά φαγώσιμα που βρίσκονται στα ράφια της κουζίνας μπορεί να βλάψουν τον τετράποδο φίλο σας. Για παράδειγμα, το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα είναι και τα δύο ιδιαίτερα τοξικά.

Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλες τοξικές πηγές, όπως φυτά, λουλούδια. Γι αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο, ώστε να σας συστήσει τη καλύτερη τροφή για το κατοικίδιο σας και να σας επισημάνει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Τέλος, όσοι έχετε μικρά παιδιά, πρέπει να είστε σε επιφυλακή, διότι εν αγνοία τους μπορεί να δώσουν στο σκύλο μια επικίνδυνη τροφή ή αντικείμενο.