REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 πράγματα που πρέπει να πείτε στη μικρή σας κόρη για το σώμα της


7 Μαρτίου 2016

Υπάρχει σε όλα τα παιδιά η ηλικία που αρχίζουν να ρωτάνε για το σώμα τους. Τα κορίτσια είναι αυτά που πιο γρήγορα αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και οι ερωτήσεις τους σχετικά με το σώμα τους είναι αναπόφευκτες. Είναι καλό λοιπόν να μαθαίνετε στην κόρη σας σταδιακά μερικά πράγματα που αφορούν στο σώμα της. Μην αγχώνεστε για την κατάλληλη στιγμή. Οι ερωτήσεις θα έρθουν από μόνες τους.

  1. Αρχικά, ένα κοριτσάκι πρέπει να μάθει από πολύ μικρή ηλικία ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο σώμα. Εξηγήστε της ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ψηλός ή κοντός, πολύ αδύνατος ή όχι. Φυσικά εκεί πρέπει να μιλήσετε και για το υγιές σώμα καθώς και για τα πρότυπα που συχνά παρασύρουν τις έφηβες σε εξαντλητικές δίαιτες που αρκετά συχνά έχουν άσχημη για την υγεία έκβαση.
  2. Μάθετε στη μικρή σας ότι πρέπει να φροντίζει το σώμα της από την κορυφή ως τα νύχια. Εσείς είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να της κάνετε συνήθεια την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και την άσκηση.
  3. Καλό είναι το παιδί να ξέρει από εσάς ότι το σώμα έχει μυρωδιές και βγάζει ήχους και δεν είναι ντροπή. Φυσικά χρειάζεται κι ένα μάθημα για τους καλούς τρόπους, έτσι ώστε να μην ξεφύγουν τα πράγματα.
  4. Προϊδεάστε την κόρη σας από νωρίς για τις αλλαγές που θα έχει το σώμα της τη στιγμή που θα μπει στην εφηβεία. Το στήθος, η τριχοφυΐα και η έμμηνος ρύση είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει ένα κορίτσι από μικρή, για να μπορεί να αντιδράσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά όταν τα αντιμετωπίσει.
  5. Μιλήστε για το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Απενοχοποιήστε τη λέξη και μη μένετε στην πράξη μόνο. Δώστε της να καταλάβει ότι πρέπει να σεβαστεί το σώμα της αλλά και το σώμα των άλλων. Επιμείνετε στα συναισθήματα περισσότερο που οδηγούν στην πράξη. Δημιουργήστε το κατάλληλο έδαφος για να μπορείτε κι αργότερα να κάνετε κουβέντα για αυτό το θέμα, το οποίο συχνά αποτελεί ταμπού θέμα συζήτησης μεταξύ μαμάς και κόρης.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr