REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ναι είμαι η κακιά μαμά που δεν επιτρέπω τα sleepovers


12 Απριλίου 2016

0C6A3282ΞΑΘςΕΥ.jpg

Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που μου δίνει η μεγάλη μου κόρη όταν στην σχεδόν εβδομαδιαία ερώτηση της, αν μπορεί να κοιμηθεί σε μια φίλη της, λαμβάνει την απάντηση ΟΧΙ από εμένα. Πραγματικά, αν είχα πει ναι τις μισές φορές που μου έχει ζητήσει να κοιμηθεί σε κάποιο άλλο σπίτι, νομίζω ότι θα καταγράφαμε ρεκόρ sleepover.

Και η επόμενη ερώτηση πάντα η ίδια. “Γιατί οι άλλοι γονείς αφήνουν τα κορίτσια να κοιμούνται στα σπίτια των φίλων τους… ” Την προηγούμενη εβδομάδα η Αλεσάντρα θα έπαιζε στο σπίτι μιας φίλη της την ημέρα που δεν είχαν σχολείο λόγω εκλογών. Κανονίσαμε την ώρα παράδοσης και παραλαβής και στο ενδιάμεσο έπεσε η ερώτηση:

Μήπως να κοιμηθεί η Αλεσάντρα στο σπίτι μας?

Και η απάντηση μου πάντα ίδια: Δεν επιτρέπουμε στα κορίτσια να κοιμούνται σε άλλα σπίτια.

Μια απάντηση απλή και σεβαστή από όλους γιατί είναι ο κανόνας της οικογένειας. Όμως μάλλον δεν είναι όλη η αλήθεια. Γιατί τα κορίτσια κοιμούνται σε άλλα σπίτια αλλά αυτά είναι μόνο της γιαγιάς, της θείας και της νονάς. Αυτός είναι ο κανόνας χωρίς καμία εξαίρεση, γιατί όταν αρχίζουν οι εξαιρέσεις αναπόφευκτα ο κατάλογος διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Και ο λόγος δεν είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους. Σίγουρα για να αφήσουμε το παιδί μας να διανυκτερεύσει σε ένα άλλο σπίτι, θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς του παιδιού. Και η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται με τον χρόνο.

Και υπάρχουν γονείς που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας αλλά δεν θέλουμε να πέσει ακόμα αυτό το «κάστρο». Θεωρώ ότι είναι πολύ μικρές για sleepover και αν λάβω από την δική μου ιστορία (που έχω υπάρξει τρελόπαιδο) δεν κοιμήθηκα σε σπίτι φίλης μου πριν τα 15 μου χρόνια.

Στα σχεδόν 9 χρόνια που είμαι μαμά, έχω διαπιστώσει ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μαθαίνεις να λες όχι στο παιδί σου, είτε αυτό είναι κάτι μεγάλο ή είτε είναι κάτι μικρό. Γιατί για κάποιους μπορεί να φαντάζει πολύ μικρό και απλό να παίξουν και να κοιμηθούν μαζί μια μέρα δύο φίλες. Αλλά η απόφαση κάθε γονιού είναι σεβαστή γιατί είναι υπεύθυνος για την ανατροφή και για αυτό που θεωρεί καλό για το παιδί του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο  4moms.gr