REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κυριακές στην Τεχνόπολη: Μια Κυριακή αφιερωμένη στη Μουσική


27 Μαΐου 2016

Η επόμενη Κυριακή στην Τεχνόπολη έρχεται στις 29 Μαΐου, στο πλαίσιο του 16th Athens Technopolis Jazz Festival (25-29 Μαΐου), γεμάτη μουσικές jazz και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «μουσικής Κυριακής», τα παιδιά μαθαίνουν από την ομάδα «Άκου-Κοίτα» να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη μουσικής, από την παραδοσιακή ως τη τζαζ. Παράλληλα, ξεναγούνται μαζί με τους γονείς τους στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, όπου ανακαλύπτουν μηχανήματα και αντικείμενα που δεν ήταν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για περίπου 30 χρόνια. Τέλος, παρακολουθούν τη χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε μια εκπαιδευτική συναυλία με χαρακτηριστικά μουσικά έργα.

Το πρόγραμμα της ημέρας αναλυτικότερα:

«Τι ακούω όταν ακούω» από την ομάδα «Άκου-Κοίτα»

Αίθουσα διεξαγωγής: Νέο Υδαταέριο (χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων)

Εργαστήριο α’: 11:00

Εργαστήριο β’: 12:45

Η Μυρτώ Τίκωφ (Μουσικός/Μουσικοπαιδαγωγός) και η Άλκηστη Χαλικιά (Εκπαιδευτικός/Μουσειολόγος/Συγγραφέας) παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι ακούω όταν ακούω», με στόχο την ενεργητική ακρόαση , την εξοικείωση με διαφορετικά είδη μουσικής και τον μουσικό πειραματισμό. Ακολουθώντας τα παιχνίδια του ρυθμού και της ενορχήστρωσης, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη μουσικής, ξεκινώντας από την παραδοσιακή και φτάνοντας ως την τζαζ. Θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως «μεταμορφώνεται» η μουσική , ακούγοντας την «Άνοιξη» από τις «Τέσσερις Εποχές» του Vivaldi, σε μια κλασική εκδοχή και μια «πειραγμένη» από ένα τζαζ τρίο. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα κληθούν να αυτοσχεδιάσουν ρυθμικά πάνω σε ένα δοσμένο ρυθμικό μοτίβο, άλλοτε σόλο και άλλοτε ομαδικά.

*Το εργαστήριο διαρκεί περίπου 90’ και απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Οικογενειακή Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα

Έναρξη: 12:00

Οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν μια παλαιά μορφή ενέργειας που συνδέθηκε άρρηκτα με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας το 19ο αιώνα. Θα περιηγηθούν στα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου και θα δουν μηχανήματα και αντικείμενα που δεν ήταν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό για περίπου 30 χρόνια.

Οι ατμομηχανές, οι φούρνοι, οι καμινάδες και τα αεριοφυλάκια αποτελούν ένα μόνο τμήμα μιας ωριαίας ξενάγησης που θα τους ταξιδέψει στο παρελθόν του χώρου. Με τη βοήθεια των ανθρώπων του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου θα ανακαλύψουν ένα σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας του 19ου αιώνα, σε ένα από τα λίγα σωζόμενα και επισκέψιμα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας.

* Για εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Διάρκεια: 60’.

«Γνωριμία με τη Χορωδία» εκπαιδευτική συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων

Αίθουσα διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο

Έναρξη: 12.30

Στόχος της εκπαιδευτικής συναυλίας είναι η γνωριμία του κοινού με τη μεικτή χορωδία, ένα σύνολο που διατρέχει όλη την ιστορία της έντεχνης δυτικής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαιδευτική συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων χωρίζεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη ενότητα ο μαέστρος θα παρουσιάσει τις φωνές που απαρτίζουν μία μικτή χορωδία και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν. Στη δεύτερη ενότητα, γίνεται αναφορά στο ρεπερτόριο που τραγουδά μία μεικτή χορωδία και στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι δυνατότητες της χορωδίας να συνυπάρξει με άλλα μουσικά σχήματα, όπως η συμφωνική ορχήστρα. Όλες οι ενότητες συνοδεύονται από ζωντανά μουσικά παραδείγματα και ακολουθούνται από την ερμηνεία χαρακτηριστικών μουσικών έργων.

Μουσική διεύθυνση και παρουσίαση: Σταύρος Μπερής

*Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου 60’ και απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι ελεύθερη. Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr