REAL LIFE FAMILY MATTERS

3 πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά από τα ταξίδια


15 Ιουλίου 2016

kids-travel.jpg

Το να ταξιδεύεις με τα παιδιά είναι μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Μπορεί το ταξίδι να μην μοιάζει καθόλου με ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά έχει πολλές απολαυστικές στιγμές. Σίγουρα η κούραση είναι μεγάλη αλλά σαν γονιός ξέρεις ότι το παιδί έχει να πάρει πολλά από ένα οποιοδήποτε ταξίδι. Ακόμα κι αν είναι αναψυχής, ένα κοντινό ή μακρινό ταξίδι δίνει πράγματα στα παιδιά με τον πιο ωραίο κι άμεσο τρόπο. Τα σημαντικότερα είναι:

  1. Με τα ταξίδια το παιδί μαθαίνει γεωγραφία. Είναι πολύ πιο εύκολο να συγκρατείς ονόματα, πρωτεύουσες, ποτάμια, λίμνες και βουνά όταν τα επισκέπτεσαι. Έτσι το παιδί σας δεν θα έχει μόνο την εικόνα του χάρτη αλλά και θα τα έχει επισκεφθεί, επομένως θα του είναι εύκολο να συγκρατεί λεπτομέρειες που θα τις θυμάται για πάντα. Όταν μαθαίνεις κάτι αναγκαστικά σίγουρα δεν θα το συγκρατήσεις για πολύ.
  2. Η ιστορία είναι κάτι ακόμα που μαθαίνει το παιδί από ένα ταξίδι. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του, μικρή ή μεγάλη ιστορία, την οποία μπορεί να “διηγηθεί” με τους δρόμους, τα κτίρια, τα μουσεία του. Είναι πολύ λογικό ενώ ταξιδεύεις να ενδιαφέρεσαι να μάθεις την ιστορία πραγμάτων που σου κάνουν εντύπωση. Επιπλέον, η ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωγραφία, επομένως η γνώση ολοκληρώνεται και το παιδί το βλέπει σαν ψυχαγωγία κι όχι σαν μάθημα.
  3. Ο πολιτισμός άλλων λαών και η διαφορετικότητά τους είναι ακόμα κάτι σημαντικό που μαθαίνει το παιδί ταξιδεύοντας. Έτσι μαθαίνει να δέχεται το διαφορετικό, να προσαρμόζεται και να αναπτύσσει την προσωπικότητά του.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που ένα παιδί τα διδάσκεται στο σχολείο. Σε καμία περίπτωση όμως η γνώση που απορροφά από ένα ταξίδι δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του σχολείου. Η πραγματική επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μίας χώρας κι ενός λαού σε γεμίζει με γνώση αλλά και με σεβασμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr