REAL LIFE FAMILY MATTERS

Στιγμές υπερηφάνειας για το Λευτέρη


8 Αυγούστου 2016

Lefteris-and-Mom-1.jpg

Η πόλη των χρωμάτων, του καρναβαλιού, της σάμπα, της χαράς αλλά και η πόλη των αντιθέσεων, το Ρίο είναι εδώ και λίγες ημέρες το σπίτι χιλιάδων αθλητών. Εκεί που το κορίτσι από την Ιπανέμα περπατάει προς τη θάλασσα ανέμελο και μαυρισμένο και γίνεται τραγούδι με τη φωνή του μεγάλου Φρανκ Σινάτρα είναι το κέντρο του κόσμου αυτόν τον Αύγουστο.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε φορά με συγκινεί φέτος προσπαθούσα να κρύψω τα βουρκωμένα μου μάτια από την κόρη μου. Η φωνή μου λύγισε, όμως, όταν στο Στάδιο μπήκε η πρώτη αποστολή, η ελληνική. Για πρώτη φορά με γυναίκα σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου. Η υπέρτατη στιγμή για κάθε αθλητή, η μεγαλύτερη τιμή για κάθε αθλητή. Και αυτή τη φορά ένα κορίτσι ανοίγει την παρέλαση των αθλητών, των αληθινών πρωταγωνιστών. Για να μας θυμίζει ότι κάθε κορίτσι (Always ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ) μπορεί και εάν θέλει, να βρει τη δύναμη τα καταφέρνει!

Της μίλησα για την αθλήτρια των δικών μου παιδικών χρόνων. Αυτή που θαύμαζα και ήθελα να της μοιάσω… και δεν ήταν άλλη από τη μεγάλη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι. H κορυφαία αθλήτρια των 5 χρυσών Ολυμπιακών Αγώνων που βραβεύτηκε το 1976 με το τέλειο 10! Διάβασα την ομιλία που έκανε στο «Σπίτι της P&G», τον χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τη φροντίδα των οικογενειών των αθλητών, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Σ’ ευχαριστώ, Μαμά».

[caption id="attachment_669622" align="aligncenter" width="447"]At P&G House on August 4, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. At P&G House on August 4, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil.[/caption]

Σε μια αποστροφή του λόγου της είπε ότι «Δεν πήρα μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 για να σημειώσω το τέλειο 10, αλλά έμαθα πως είχα αρκετή δύναμη για να το πετύχω». Αυτή η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας κάνει να προχωράμε μόνο μπροστά, να κοιτάμε μπροστά, μας κάνει ασταμάτητους…»

Το «Σπίτι της P&G» δημιουργήθηκε στο Ρίο για να προσφέρει στιγμές φροντίδας στους αθλητές, τις μαμάδες και τις οικογένειες τους καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Η P&G προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν υπηρεσίες ομορφιάς όπως styling μαλλιών, μακιγιάζ και περιποίηση προσώπου με τη βοήθεια των προϊόντων της, όπως Pantene και Head & Shoulders, ώστε οι οικογένειες των αθλητών να αισθάνονται «σαν το σπίτι τους» παρακολουθώντας τους δικούς τους ανθρώπους να αγωνίζονται στον μεγαλύτερο άθλο τους.

Η πρόκριση του Λευτέρη με εξαιρετική επίδοση μου έδωσε ακόμη μια αφορμή για να της μιλήσω για τη σημασία της προσπάθειας, για την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται.

Πίσω από κάθε μεγάλο αθλητή βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι, ο μικρός κύκλος που τον περικλείει, η οικογένεια του. Είναι οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι που βρίσκονται πάντα εκεί σε κάθε στιγμή. Όπως στην περίπτωση του Λευτέρη, η μητέρα του, η Σοφία. Την άκουσα να λέει πόσο ανησυχεί όταν βλέπει το γιο της να αγωνίζεται, πόση αγωνία έχει για τον δικό της άνθρωπο. Η μητέρα του Λευτέρη και κάθε μητέρα, σύζυγος, αδελφή, κόρη αθλητή είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα του σε κάθε στιγμή.

Τη φαντάζομαι ανάμεσα στο πλήθος να ζητωκραυγάζει, να κλαίει με δάκρυα χαράς. Να στηρίζει το γιο της σε κάθε βήμα. Από τις πρώτες προσπάθειες, από τις πρώτες στιγμές. Πόσα ξενύχτια, πόσες θυσίες, πόση υπομονή. Να είναι εκεί ακόμη και στις δύσκολες στιγμές αλλά και σε αυτές που μπορεί να είναι νικητής.

Στις επιτυχίες γνωρίζει ότι έχει και αυτή το δικό της μερίδιο, έχει βάλει το μικρό της λιθαράκι για να φτάσει ψηλά ο γιος της. Και ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση; Αυτό το ευχαριστώ που θα ακούσεις, αυτή η ευγνωμοσύνη που θα δεις στη ματιά τους.

ΥΓ: Η επίδοση του Λευτέρη στους προκριματικούς αγώνες μας δίνει ελπίδες για ένα μετάλλιο. Κάθε μετάλλιο είναι θεμέλιο για το μέλλον των παιδιών μας. Κάθε αθλητής που διακρίνεται γίνεται ο ήρωας των παιδικών χρόνων του γιου μου και της κόρης μου. Και κάθε ήρωας των παιδικών μας χρόνων διαμορφώνει το μονοπάτι της ενήλικης ζωής μας. Αυτούς τους ήρωες χρειάζεται να τους τιμούμε. Κυρίως να μην τους ξεχνάμε.

Στον Λευτέρη Πετρούνια και σε όλους του Έλληνες αθλητές χρωστάμε ευγνωμοσύνη για τις στιγμές υπερηφάνειας που μας χαρίζουν σήμερα, αλλά και για την επιρροή τους στη ζωή των παιδιών μας αύριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.