Σχέση αγάπης με την κούκλα. Τι μαθαίνουν τα νήπια από τις κούκλες
10 Αυγούστου 2016
Οι κούκλες και τα λούτρινα ζωάκια αποτελούν ιδανικά παιχνίδια για μικρά παιδιά. Τα βοηθούν να εξερευνήσουν σύνθετα συναισθήματα, να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη του λόγου και της φαντασίας τους, τη διεύρυνση του λεξιλογίου και σε πολλά άλλα!
Το παιχνίδι με τις κούκλες δίνει μαθήματα ζωής στα νήπια και εσείς ως γονέας μπορείτε να τα βοηθήσετε.
Μάθημα Πρώτο: Ανεξαρτησία
Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν ξεκολλούν από τη φούστα της μαμάς τους. Ο λόγος είναι ο φόβος για το άγνωστο, ο φόβος μήπως συμβεί κάτι κακό. Έχοντας την “Ντόρα” ή το σκυλάκι τους αγκαλιά αισθάνονται λιγότερο ευάλωτα. Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι κούκλες και τα λούτρινα βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος του αποχαιρετισμού.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίξει μόνο του για 10 με 15 λεπτά μια ή δύο φορές την ημέρα με την κούκλα του ή το ζωάκι του. Το βοηθάτε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Όταν έρθει η ώρα να βουρτσίσει τα δόντια του ενθαρρύνετε το να δείξει στο αρκουδάκι του πως το κάνει. Μπορείτε να το κάνετε για οποιαδήποτε καθημερινή συνήθεια όπως το ντύσιμο, το φαγητό, ακόμη και η τουαλέτα.
Μάθημα Δεύτερο: Αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα
Τα 2χρονα και 3χρονα συχνά βιώνουν έντονα συναισθήματα και για αυτό εκνευρίζονται και ξεσπούν ακόμη και σε κρίση οργής γιατί δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Ένας τρόπος για να μάθουν να τα διαχειρίζονται είναι να παίζουν με τις κούκλες.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε: Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη του κούκλα και φτιάξτε ένα σενάριο με βάση κάτι που συνήθως δημιουργεί κρίση οργής στο παιδί σας όπως για παράδειγμα όταν το αφήνετε στον παιδικό σταθμό. Η κούκλα θα αναλάβει το ρόλο του παιδιού σας και όταν έρθει η ώρα για τα κλάματα ρωτήστε το παιδί σας “γιατί κλαίει η κούκλα”. Με αυτό τον τρόπο δίνεται την ευκαιρία στο νήπιο να σας εξηγήσει τι αισθάνεται. Ξαναπαίξτε το σενάριο. Αυτή τη φορά, όμως, η κούκλα δεν θα κλάψει αλλά θα γνέφει αντίο στη μαμά γιατί θα πάει να βρει τους φίλους της στον παιδικό σταθμό. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί σας να μάθει έναν καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίζει το άγχος του.
Μάθημα τρίτο: Το λεξιλόγιο μου
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν με ιλιγγιώδη ρυθμό – ακόμη και 10 νέες λέξεις κάθε ημέρα. Όταν, λοιπόν, το νήπιο μιλάει στις κούκλες του, του δίνεται η ευκαιρία να ακούσει τη φωνή του και να βελτιώσει την προφορά του αλλά και να διευρύνει το λεξιλόγιο του.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε: Ακούστε το παιδί σας και προσπαθήστε να διευρύνετε τα λεγόμενα του. Εάν δηλαδή το παιδί σας λέει ¨μωρό φαγητό” εσείς πείτε του ότι “το μωρό τρώει την κρέμα του” και να πάτε ένα βήμα παρακάτω ρωτώντας “τι θέλει να πει το μωρό;”. Προσποιηθείτε, επίσης, ότι η κούκλα κάνει τις ερωτήσεις στο παιδί σας για να το βοηθήσετε να μπει στη διαδικασία να παίζει ρόλους.
Μάθημα τέταρτο: Συναναστροφή με τρίτους
Το να μοιραζόμαστε, να περιμένουμε τη σειρά μας και να σεβόμαστε τους άλλους είναι δύσκολα μαθήματα στα οποία το παιχνίδι με κούκλες μπορούν να βοηθήσουν.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε: Όταν παίζετε μαζί με το παιδί σας αρπάξτε την ευκαιρία για να του δώσετε να καταλάβει τι σημαίνει μοιράζομαι και σέβομαι τους άλλους. Πως δηλαδή πρέπει να μοιράσουμε το κομμάτι κέικ για όλους, πως πρώτα είναι η σειρά της “Ντόρας” και μετά η σειρά της “Hello Kitty” και στο τέλος η δική της.
Μάθημα πέμπτο: Αυτοπεποίθηση
Ο κόσμος για τα νήπια φαίνεται τεράστιος και φοβιστικός. Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας όταν παίζει θα δείτε ότι συνήθως παίζει τη “μαμά” στην κούκλα ή το ζωάκι και συνήθως μιμείται τη συμπεριφορά σας.
Πως μπορείτε να βοηθήσετε: Όταν παίζετε μαζί με το παιδί σας και τις κούκλες αφήστε το παιδί σας να κατευθύνει το δικό σας παιχνίδι. Ρωτήστε το, δηλαδή, “τι πρέπει να πω τώρα;” ή “τι να κάνει η κούκλα μου τώρα”. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο βοηθάτε την αυτοπεποίθηση του δίνοντας του την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλία, αλλά βοηθάτε και τη φαντασία του.
Αγόρια & Κούκλες
Και για τα αγόρια, όμως, το παιχνίδι με λούτρινα και κούκλες τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν πράγματα που δεν μπορούν με αυτοκίνητα.
- Διευρύνουν το λεξιλόγιο τους και αναπτύσσεται καλύτερα η ομιλία και η φαντασία. Ναι τα περισσότερα αγόρια προτιμούν να κοπανάνε αυτοκινητάκια μεταξύ τους αλλά όταν ξεκινήσουν παιχνίδι με λούτρινα ζωάκια «ακονίζουν» το λόγο και τη φαντασία τους.
- Τους μαθαίνει να φροντίζουν και να καταλαβαίνουν τους άλλους καλύτερα και αυτή η ικανότητα δεν έχει φύλο.
- Όταν ο γιος σας “δίνει μάχη” με τις κούκλες και τα ζωάκια δουλεύει τα συναισθήματα του αντί να τα κρατάει μέσα του.