REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πόσο καταπληκτική μαμά είσαι;


Αμαλία Κυπαρίσση

28 Μαρτίου 2017

edit-img-2238.jpg

Καθημερινά πιάνω τον εαυτό μου να αμφιβάλει για το εάν κάνω «καλά τη δουλειά μου», για το πώς αντεπεξέρχομαι στις προκλήσεις του να μεγαλώνω δύο παιδιά. Και ναι, το ομολογώ, πολλές, πάρα πολλές φορές δεν ξέρω τι να κάνω. Εύχομαι να είχα νονά μια καλή νεράιδα για να τη φωνάζω για να μου δώσει τις σοφές συμβουλές της ή να υπήρχε ένα μαγικό εγχειρίδιο.

Αυτό το εγχειρίδιο το βρήκα στη σειρά βιβλίων της Δρ. Λίζας Βάρβογλη, που κυκλοφορούν σε σειρά με τίτλο «Καταπληκτική Μαμά».

«Η Καταπληκτική Μαμά, πέρα από το να δώσει την άνευ όρων αγάπη στο παιδί της, χρειάζεται να βάλει όρια και κανόνες, να διδάξει αξίες, να βοηθήσει το παιδί της να αποκτήσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα για να γίνει ένα χαρούμενο, ισορροπημένο, κοινωνικό, επιτυχημένο παιδί σήμερα και, αργότερα, ενήλικο άτομο», διαβάζω στο βιβλίο. Για αυτό δεν παλεύουμε καθημερινά όλες μας;

Η Λίζα Βάρβογλη μας δίνει πρακτικές συμβουλές για τη σχέση μας με τα παιδιά, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέσα από συγκεκριμένες θεματικές γράφει σε κάθε κεφάλαιο/ενότητα ξεκάθαρες και απολύτως κατανοητές τεχνικές, αναφέρει κάποια «κλειδιά» για το πώς να αντιμετωπίσουμε το κάθε θέμα που προκύπτει. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο είναι το ότι στο τέλος κάθε θεματικής παραθέτει ένα πρακτικό πρόβλημα, από αυτά που ζούμε όλες καθημερινά, περιγράφει τον προβληματισμό της μαμάς και αμέσως μετά δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτό το βιβλίο είδα σε πολλές σελίδες τον εαυτό μου. Στο βιβλίο της σειράς για μαμάδες με παιδιά 6-9 ετών, διάβασα πολλά από τα «λάθη» μου, αλλά και με χαρά διαπίστωσα ότι παρότι αμφέβαλα σε πολλές περιπτώσεις, οι χειρισμοί μου τελικά ήταν επιδέξιοι! Χαμογέλασα σαν να με επιβράβευα... Πήρα χαρτί και μολύβι και κράτησα σημειώσεις για αυτά που μπορώ να βελτιώσω. Το έβαλα στο συρτάρι δίπλα στο κρεβάτι και κάθε βράδυ, εάν κάτι δεν πάει καλά ή ένα περιστατικό ή μια αντίδραση με κάνει να αμφιβάλω, ανατρέχω σε αυτό... Στο συρτάρι μου έβαλα και το βιβλίο της ίδιας σειράς «Καταπληκτική Μαμά με παιδιά 9-12 ετών», γιατί βρισκόμαστε ήδη στο μεταίχμιο.

Η σειρά «Καταπληκτική Μαμά» είναι μια σειρά βιβλίων ψυχολογίας και ανατροφής παιδιών που καλύπτει όλα το ηλικιακά φάσματα μέχρι την ενηλικίωση. Βασίζεται στις πιο πρόσφατες έρευνες αλλά και στη μεγάλη κλινική εμπειρία που έχει η συγγραφέας του Λίζα Βάρβογλη, που είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Η σειρά αποτελείται από 6 βιβλία: Καταπληκτική μαμά με παιδιά: 0-3, 3-6, 6-9, 9-12, 12-15, 15-18 ετών.

Και ίσως αυτά τα τελευταία 3 βιβλία να είναι τα πιο χρήσιμα που μπορείς να έχεις στα χέρια σου... γιατί η εφηβεία είναι γεμάτη αμφισβήτηση, δυσκολίες και ανατροπές που κάθε γονιός δεν ξέρει πως να χειριστεί!

Και τα 2 πρώτα βιβλία της σειράς που έχουν κυκλοφορήσει και διάβασα είναι καλογραμμένα, κατανοητά, με ωραίο στήσιμο και εστιάζουν σε πρακτικές συμβουλές, παρά σε εξιστόρηση μεθόδων ή ψυχολογικών αναλύσεων. Το βιβλίο, μάλιστα, για τα παιδιά 6-9 ετών είναι υποψήφιο και στα publicbookawards!

Είναι ένα ωραίος, χρήσιμος οδηγός για να έχεις μαζί σου σε αυτό το υπέροχο, αλλά και δύσκολο ταξίδι της μητρότητας.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μamaya και μπορείτε να τα αγοράσετε online, με εκπτωτικό κουπόνι και από εδώ: marianikos.gr