REAL LIFE FAMILY MATTERS

8 μαθήματα ζωής για την κόρη μου


4MOMS

8 Ιουλίου 2017

pexels-photo-189857.jpeg

Με άλλα λόγια τα λάθη και οι απογοητεύσεις μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο πιο δυνατό, πιο σοφό. Προφανώς δεν μιλάω για τραυματικές εμπειρίες, αλλά για αυτά τα βιώματα που θα τα ζήσεις θέλεις, δεν θέλεις.

Όλοι μας για παράδειγμα είχαμε κάπου, κάποτε κάποιο φίλο που μας πρόδωσε, που του δώσαμε τα πάντα και αισθανθήκαμε ότι δεν πήραμε τίποτα. Μια τέτοια εμπειρία όσο και εάν πονάει, όσο εάν πληγώνει ένα παιδί, μια έφηβη με τη σωστή καθοδήγηση από το σπίτι μπορεί να το κάνει πιο δυνατό, πιο σίγουρο, πιο προσεκτικό. Μερικές τέτοιες στιγμές που θέλω να ζήσει η κόρη μου για να πάθει και να μάθει. Και εγώ εύχομαι, ευελπιστώ, θα ήθελα να είμαι εκεί όταν της συμβούν καθένα από τα παρακάτω. Να της κρατήσω το χέρι, να της χαϊδέψω τα μαλλιά, να την αγκαλιάσω, να τη γεμίσω φιλιά και να της εξηγήσω…

Προφανώς δεν θέλω η ζωή της κόρης μου να είναι μαρτυρική. Κάθε άλλο. Αλλά μερικά παθήματα μπορεί και να γίνουν μαθήματα. Άλλωστε η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.

Να την προδώσει η φίλη της

Μιλάω για τη φίλη που μόνο θα παίρνει και δεν θα δίνει… και από αυτές υπάρχουν πολλές εκεί έξω. Για αυτήν που θα κάνει ότι συμπαραστέκεται στην κόρη μου και την ακούει αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα τη δώσει στεγνά στο αγόρι της ή στην παρέα.

Είναι αυτό που λέμε “δεν θέλω τέτοιους φίλους” αλλά εάν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Πάντα πρέπει να δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους αλλά καλό είναι να έχουμε την ικανότητα να διαβάζουμε και τα σημάδια… γιατί είναι πάντα εκεί. Εμείς απλώς δεν τα βλέπουμε μέχρι το πάθημα να μας γίνει μάθημα.

Restart. Reboot. Πάλι από την αρχή

Να αλλάξει κάτι δραστικά στη ζωή της έστω και μια φορά. Είτε πρόκειται για μετακόμιση σε άλλο μέρος, είτε πρόκειται για αλλαγή παρέας, σχολείου, πανεπιστημίου. Είτε ακόμη εάν πρόκειται να μείνει ταπί και ψύχραιμη (από χαρτζιλίκι εννοείται) ή να μείνει μόνη μετά από ένα μεγάλο έρωτα. Το να αρχίζεις ξανά από την αρχή είναι αναζωογονητικό. Μαθαίνεις τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σου και όχι αυτό που φαντάζεσαι. Εν τέλει σε κάνει πιο δυνατό, πιο σίγουρο για τον εαυτό σου.

Να ζει με μηνιάτικο

Να μην έχει την πολυτέλεια να ζητήσει. Να μην έχει το αποκούμπι. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να την προετοιμάσει για τον πραγματικό κόσμο. Αυτόν στον οποίο η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το σούπερ μάρκετ, η εφορία, κ.ο.κ. σε κυνηγούν… Να μάθει λοιπόν πως είναι να ζεις με συγκεκριμένο μπάτζετ, πως είναι να οργανώνεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά κυρίως σύμφωνα με τις δυνατότητες σου, όποιες και εάν είναι αυτές!

Να την πειράξουν, να την στριμώξουν να της κάνουν καζούρα

Όλοι μας έχουμε υποστεί κάποια στιγμή πειράγματα και καζούρες ακόμη και σε σημείο ήπιου εκφοβισμού. Το πως αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις είναι που σε κάνει να είσαι αυτός που είσαι. Πρέπει να μάθει ότι η όποια αλλαγή στη ζωή της θα πρέπει να γίνεται γιατί την κάνει ευτυχισμένη όχι γιατί της την επιβάλλουν κάποιοι άλλοι με το φέρσιμο τους. Να μάθει να αντιστέκεται, να αγνοεί, να προσπερνά, να σταθμίζει καταστάσεις, να επιλέγει η ίδια πότε θα πάει κόντρα ή με το κύμα. Να δέχεται την καλοπροαίρετη κριτική και να μην γκρινιάζει για αυτήν. Να κλείνει τα αυτιά στην κακόβουλη κριτική.

Να την παρατήσουν

Και η απόρριψη μπορεί να σε κάνει δυνατό. Γιατί μαθαίνεις να μην τα παρατάς. Μαθαίνεις ότι υπάρχει ζωή και την επόμενη ημέρα… ότι το αύριο είναι μια άλλη ημέρα και εσύ θα είσαι καλύτερα.

Να ξενερώσει

Ίσως είναι χειρότερο και από το να σε παρατήσουν… γιατί εάν σε παρατήσουν δεν έχεις άλλη επιλογή από τα να συνεχίσεις. Όταν, όμως, ξενερώσεις σημαίνει ότι δεν είδες τα σημάδια και έμεινες όταν θα έπρεπε να είχες φύγει. Ηθικό δίδαγμα; Μην επενδύεις χρόνο σε πράγματα ή ανθρώπους ή σχέσεις που δεν σου ταιριάζουν. Μην σε κυριεύει η ανασφάλεια, ο φόβος της μοναξιάς. Υπάρχουν επιλογές αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου. Και μερικές φορές πιο καλή η μοναξιά από κάποιον που δεν σε φτάνε.

Να αποτύχει

Η αποτυχία – όπως και η απόρριψη – σε κάνει πιο δυνατό. Σε πεισμώνει. Σε κάνει να προσπαθήσεις περισσότερο. Να δώσεις αυτό το κάτι παραπάνω. Στα όνειρα δεν υπάρχει ταβάνι και η αποτυχία μπορεί να σε πάει τελικώς πιο ψηλά απ΄ότι φανταζόσουν.

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

Αίμα στα κόπρανα του μωρού – Τι μπορεί να σημαίνει;

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού του παιδιού, αν η μητέρα είχε πυρετό στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες στη δεκαετία των 30 έχουν περισσότερα παιδιά από αυτές στη δεκαετία των 20

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα