REAL LIFE #ITSAMALIAK

#ItsAmaliaK: Ζώντας από κοντά τις Αμερικάνικες Εκλογές


Αμαλία Κωστοπούλου

1 Νοεμβρίου 2016

trump.jpg

Τρία debate μετά, λίγες μέρες πριν τα αποτελέσματα, και μετά από πολλές ταραχές θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρξουν άλλα σκαμπανεβάσματα και αποκαλύψεις για τις φετινές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και αν είναι χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας, το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω του πολιτικού, αλλά κυρίως οικονομικού κύρους της Αμερικής.

Δεν θα αρνηθώ πως στην αρχή ήμουν φανατική υποστηρίκτρια της Hillary Clinton και εντελώς αντίθετη με τον Donald Trump. Απεχθάνομαι τις σεξιστικές απόψεις του και προτιμώ την Clinton, ωστόσο πλέον δεν είμαι 100% φαν της. Ίσως μέσα από τα παρακάτω facts να καταλάβετε τι θέλω να πω και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας κι εσείς.

Trump:

  • Τα σεξιστικά του σχόλια έχουν πρωταγωνιστήσει στην καμπάνια του. Κατά την γνώμη μου αξίζει όλοι να δούμε αυτόν τον λόγο της Μισέλ Ομπάμα στον οποίο "απαντά" στα comments του.
  • Το οικονομικό σχέδιο που έχει προβάλει μέχρι τώρα εκτός του ότι πάσχει από έλλειψη λεπτομερειών είναι και τελείως αντίθετο με το τι έχει κάνει έως σήμερα ως επιχειρηματίας. Ισχυρίζεται πως θα αποτρέψει αμερικάνικες επιχειρήσεις να φύγουν στο εξωτερικό για να αποφευχθούν κόστη, ενώ τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο ίδιος δεν είναι αμερικανικής προέλευσης, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του στις οικοδομές real estate δεν είναι Αμερικανοί.
  • Η επιθετική εξωτερική πολιτική, την οποία υποστηρίζει, έχει αποδειχθεί καταστροφική στο παρελθόν.
  • Συνεχώς αλλάζει τις απόψεις του και ισχυρίζεται πως δεν έχει πει ποτέ πράγματα που υπάρχουν ξεκάθαρα σε βίντεο.
  • Ίσως ένα από τα πιο τρομακτικά facts για εκείνον, εκτός από το μισογυνισμό του και την ξενοφοβία του, είναι πως υπερηφανεύεται ότι δεν θα αποδεχτεί μια πολιτική ήττα ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι δημοκρατικά..

Clinton:

  • Επίσης έχει αλλάξει δραστικά απόψεις κατά την διάρκεια της καμπάνιας της.
  • Έχει ένα βαρύ πολιτικό παρελθόν. Παρόλο που η εμπειρία της στον χώρο έχει τις περισσότερες φορές φανεί αποτελεσματική, υπάρχουν κρίσιμα σημεία στα οποία προηγούμενες αποφάσεις αλλά και δεσμεύσεις της την κάνουν λιγότερο πειστική έως και αντιπαθητική προς το αμερικάνικο κοινό. Ένα παράδειγμα είναι η στήριξή της στο πόλεμο του Ιράκ.
  • Ίσως το χειρότερο χαρακτηριστικό της, κατά την γνώμη μου, είναι πως αντί να είναι ανοιχτή στα "φαντάσματα" του παρελθόντος, όπως αυτά τα σβησμένα email, έχει απόλυτη έλλειψη διαφάνειας με αποτέλεσμα η αποκάλυψη καινούργιων στοιχείων να είναι ενοχοποιητική. Τώρα αλλάζουν δραματικά τα polls των εκλογών και την θέτουν ακόμα λιγότερο αξιόπιστη.

Προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα από τους δύο υποψηφίους και αν είχα την δυνατότητα να ψηφίσω θα διάλεγα Κλίντον, γιατί είναι η καλύτερη ανάμεσα σε δύο απογοητευτικές επιλογές. Ο κύριος λόγος που νιώθω έτσι είναι γιατί αν και μετά από πολλή προσπάθειά να βρω οικονομικές, πολιτικές, και ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους δύο υποψηφίους με βάση των οποίων θα μπορούσα να τους κρίνω πολιτικά, το μόνο που βλέπω είναι μια ξεκάθαρα προσωπική βεντέτα,  η  οποία δεν απασχολεί κανένα πολίτη του κόσμου και πόσο μάλλον την Αμερικής που θέλει να δει αλλαγές στον χώρο την υγείας, την εκπαίδευσης, και πολλά άλλα.