REAL LIFE #ITSAMALIAK

#ItsAmaliaK: Οι δικές μου συμβουλές διαβάσματος για τις εξετάσεις


Αμαλία Κωστοπούλου

4 Μαΐου 2017

amalia-diavasma.jpg

1. Πλησίασε τον καθηγητή σου. Στην Αμερική κάθε καθηγητής είναι υποχρεωμένος να αφιερώνει 3-4 ώρες την εβδομάδα σε "office hours". Αυτές είναι κάποιες ώρες εκτός μαθήματος, που ο καθηγητής δίνει την ευκαιρία στους μαθητές του να τον πλησιάσουν και να τον γνωρίσουν καλύτερα είτε μιλώντας για κάτι που προέκυψε στην τάξη, είτε πάνω σε κάποιο άλλο θέμα, που έχει να κάνει με το μάθημά του. Ακόμα και αν δεν έχεις πάει όλο τον χρόνο μπορείς να πας την τελευταία εβδομάδα, και ακόμα και αν δεν υπάρχουν αυτές οι ώρες στο πανεπιστήμιό σου σου μπορείς να τον πλησιάσεις εσύ ο ίδιος τον καθηγητή. Το να δημιουργήσεις τέτοιες σχέσεις δεν θα σε βοηθήσει μόνο να μάθεις μερικά πράγματα καλύτερά, αλλά θα σε βοηθήσει και στο μέλλον σου όταν θα χρειαστείς recomendations για τις δουλειές σου.

2. Υπάρχουν άπειρα σχεδιαγράμματα για μαθήματα online και συνήθως είναι πολύ βοηθητικά γιατί η ύλη συμπίπτει στα πανεπιστήμια. Ψάξε το μάθημά σου στο google και δες αν μπορείς να βρεις σημειώσεις πάνω σε αυτό σε κάποιο site, αν δεν πήγες στην παράδοση.

3. Αν δεν διάβαζες συστηματικά και έχεις διαβάσει κάποια σημεία της ύλης, αλλά όχι όλα, στην επανάληψή σου κοντά στις τελικές ξεκίνα πρώτα από αυτά που δεν έχεις ξαναδιαβάσει ποτέ. Μην χάνεις χρόνο τελειοποιώντας αυτό που ήδη ξέρεις, άσε αυτό για το τέλος.

4. Μην έχεις ανοιχτά το facebook, instagram, ή youtube γιατί δεν πρόκειται να διαβάσεις ποτέ. Εγώ αυτό που κάνω είναι βάζω ένα στόχο π.χ 100 σελίδες και λέω πως όταν το τελειώσω θα κοιτάξω για 5 λεπτά τα social media. 

5. Μην τρως junk. Για να αποδώσεις όσο καλύτερα γίνεται πρέπει και να τρέφεσαι σωστά και να παίρνεις όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Στις εξετάσεις προτιμώ τις σαλάτες, το κοτόπουλο, τις ομελέτες, γενικά φαγητό που δίνει δύναμη αλλά είναι και ελαφρύ ώστε να μην θέλω να πέσω για ύπνο μετά, αλλά να νιώθω γεμάτη ενέργεια. 

6. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ αν πιώ πολύ καφέ είμαι το ίδιο αποδοτική, απλώς η καρδιά μου χτυπάει 300 σφιγμούς το δευτελόπτετο. Μην το παρακάνεις, δεν πρόκειται να ξυπνήσεις, αλλά μόνο να αγχωθείς περισσότερο εξαιτίας των παρενεργειών. Πίνε ένα καφέ κάθε 5 ώρες αν το χρειάζεσαι και όχι μετά τις 9 το βράδυ.

7. Καλύτερα να κοιμάσαι νωρίς, γύρω στις 10.30 μ.μ. και να ξυπνάς 6.00 π.μ, παρά να ξενυχτάς και να μην κοιμάσαι σωστά, καθώς δεν επιτρέπεις στον εγκέφαλο σου να αποροφήσει τις πληροφορίες που πήρες μέσα στην μέρα αλλά και δεν ξεκουράζεσαι σωστά ώστε να αντέξεις όλες τις ημέρες των εξετάσεων.

8. Εγώ πολλά χρόνια διάβασα μόνο στο δωμάτιό μου και πουθενά αλλού, όμως πέρυσι δοκίμασα να πάω στην βιβλιοθήκη και είδα πως τελικά εκεί είμαι πολύ πιο αποδοτική, καθώς υπάρχει ένα συναίσθημα ανταγωνισμού που δεν σε αφήνει να αράξεις με τις ώρες. Όλοι διαβάζουν συγκεντρωμένοι, κανείς δεν είναι στο κινητό του, κανείς δεν βλέπει σειρά με αποτέλεσμα να θες και εσύ να κάνεις το ίδιο. Επίσης έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ησυχία και μηδέν distractions.

9. Κράτα σημεώσεις όλο το χρόνο. Και διάβασέ τις. 

10.Φτιάξε κάρτες με τα πιο σημαντικά bullet points, για τις φυσικές επιστήμες. 

11. Διάβασε τρεις με τέσσερις μέρες πριν για το κάθε μάθημα. 

12. Πίνε πολύ νερό.

13. Μην βγεις έξω. 

 

Καλή επιτυχία!