REAL LIFE TODAY I LOVE

Οι ανθρωπινές σχέσεις και ο έρωτας


24 Ιανουαρίου 2013

Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον, αποζήτα την επικοινωνία και τη συντροφικότητα. Πόσο όμως τον παιδεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις και ο έρωτας; Με αφορμή το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, "Να βλέπεις στον έρωτα" προκύπτουν κάποιες σκέψεις μέσα από τα αποσπάσματα του σχετικά με τις σχέσεις, την μοναξιά, την ολοκλήρωση του Εγώ και την αναζήτηση του Εσύ. 

Οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου, να γίνει καλύτερος άνθρωπος, και μέσα από την επαφή να αναγνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Ωστόσο, οι ανθρωπινές σχέσεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολες και δυσνόητες, προκαλώντας παρεξηγήσεις και πόνο. Παρόλο αυτά, αξίζουν τον πόνο που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς, γιατί όταν θα τον έχει ξεπεράσει δεν θα είναι πια ο ίδιος. Θα έχει αναπτυχθεί, θα είναι πιο συνειδητοποιημένος, και θα αισθάνεται πιο ολοκληρωμένος. Είναι μια διαδικασία που σε βάζει αντιμέτωπο με τα πιο βαθιά σου συναισθήματα, σκέψεις και επιθυμίες.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πιο επιπόλαια και επιφανειακά. Ίσως γιατί φοβούνται να μην πληγωθούν; Ή ίσως γιατί προτιμούν την μοναξιά τους; Άλλοι πάλι, επειδή φοβούνται την μοναξιά, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρεθούν σε μια σχέση προκείμενου να σωθούν. Η σχέση δεν σώζει από τίποτα και δεν θα έπρεπε να σώζει από τίποτα. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν ένα σύντροφο ως μέσο για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πιστεύουν πως μια στενή σχέση θα θεραπεύσει τις αγωνίες τους, την ανία τους, την απουσία νοήματος από την ζωή τους. Ελπίζουν πως μια σχέση θα γεμίσει τα κενά τους. Τι φοβερό λάθος και αυταπάτη. Γιατί; Διότι, όταν κάποιος επιλέγει έναν σύντροφο μ’ αυτές τις προσδοκίες , καταλήγει αναπόφευκτα να μισήσει το πρόσωπο που τελικά δεν του δίνει αυτό που περίμενε. Και μετά;  Μετά μπορεί να ψάξει να βρει άλλον, κι άλλον, κι άλλον… ή μπορεί να αποφασίσει να περάσει τη ζωή του γκρινιάζοντας για την τύχη του.

Ποιο είναι ο αντίδοτο για την κατάσταση αυτή;

Ο εσωτερικός σας κόσμος.  Η πρόταση είναι να φτιάξετε τη δική σας ζωή χωρίς να περιμένετε να το κάνει κανένας άλλος για σας.  Και όχι μόνο να κοιτάξετε τον εσωτερικό σας κόσμο αλλά να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε την ζωή του άλλου. Αυτό σημαίνει πως, πρέπει να βρείτε κάποιον για να κάνετε κάτι μαζί, να περνάτε καλά, να αναπτυχθείτε, να διασκεδάσετε, αλλά όχι για να σας φτιάξει τη ζωή. Η σκέψη πως ο έρωτας θα σας λύσει όλα σας τα προβλήματα και θα σας προσφέρει μια διαρκή κατάσταση ευτυχίας ή ασφάλειας, καταφέρνει μόνο να σας κρατάει παγιδευμένους σε φαντασιώσεις και αυταπάτες, αποδυναμώνοντας την αυθεντική δύναμη της αγάπης που ξέρει πώς να σας μεταμορφώσει. Και τίποτα δεν είναι πιο διαφωτιστικό από τα να είσαι με κάποιον άλλον από εκεί κι έπειτα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεχωριστό από το να βιώνεις την ίδια σου την μεταμόρφωση δίπλα στον άνθρωπο που αγαπάς.

Αντί να ψάχνετε καταφύγιο σε μια σχέση, γνωρίστε τον εαυτό σας:

Κανένας δεν μπορεί να σας βοηθήσει και να σας σώσει αν δεν το κάνετε εσείς για τον εαυτό σας. Για να είστε καλά σε μια σχέση, θα πρέπει πρώτα είστε καλά και μόνοι σας. Να μπορείτε να επιβιώσετε. Δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζετε μια σχέση που δεν είστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι ως αδιέξοδο. Για να ευδοκιμήσουν οι σχέσεις πρέπει να τις δείτε σαν μια σειρά από ευκαιρίες, που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε τη συνείδησή σας και να ανακαλύψετε μια πιο βαθύτερη αλήθεια. Μην αντιμετωπίζετε λοιπόν τη σχέση ως σωτηρία αλλά ως επαφή μ' έναν άλλον άνθρωπο.

Να θυμάστε:

Εγώ μ' εσένα Εσύ μ΄εμένα Εγώ μ' εμένα Εσύ μ' εσένα Εμείς με τον κόσμο.