REAL LIFE TODAY I LOVE

Η ιστορία της μέρας του Αγίου Βαλεντίνου


12 Φεβρουαρίου 2013

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως καθιερώθηκε η ημέρα αυτή ως "γιορτή του έρωτα";

Ο Βαλεντίνος είναι ο άγιος της Καθολικής εκκλησίας και η ιστορία του σώζεται μέχρι σήμερα, αν και κάποια μέρη της θεωρούνται περισσότερα θρυλική παράδοση παρά ιστορικά γεγονότα. Από τα αρχαία χρόνια, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που συνδεόταν με τον έρωτα. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής γιορτής Λουπερκάλια, που γιορτάζονταν στις 15 Φεβρουαρίου, οι νεαροί άντρες διάλεγαν την ερωτική τους σύντροφο από τις νεαρές κοπέλες, επιλέγοντας ένα χαρτί όπου ήταν γραμμένο κάποιο όνομα. Σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει αυτή την παγανιστική συνήθεια, η Καθολική εκκλησία γιορτάζει τον άγιο Βαλεντίνο στις 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερωμένος που ζούσε στη Ρώμη κατά τον τρίτο αιώνα μ. Χ. Την εποχή εκείνη ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β΄ έθεσε τον γάμο εκτός νόμου για τους νεαρούς άντρες κάποιας ηλικίας ή κλάσης, θεωρώντας τους ανύπαντρους άντρες πιο αφοσιωμένους και αποτελεσματικούς στρατιώτες. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος αψηφώντας τον αυτοκράτορα, συνέχισε να τελεί τους μυστικούς γάμους νεαρών εραστών. Οι πράξεις όμως του Βαλεντίνου αποκαλύφθηκαν και ο Κλαύδιος προσπάθησε να τον προσηλυτίσει στον παγανισμό. Όμως, ο Βαλεντίνος έκανε ακριβώς το αντίθετο, προσπάθησε να προσηλυτίσει τον αυτοκράτορα στον Χριστιανισμό. Τότε, ο Κλαύδιος διέταξε τη σύλληψη του ιερωμένου, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε μαρτυρικό θάνατο. Μια άλλη εκδοχή του μύθου λέει πως ο Βαλεντίνος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του. Ο μύθος λέει πως ο μεγάλος του έρωτας και η πίστη του γιάτρεψαν τη νεαρή κοπελά. Την μέρα πριν από την εκτέλεσή του, της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα.

Ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ. Από τότε η συνήθεια των νεαρών αντρών να προσφέρουν κάποια γραπτή ερωτική εξομολόγηση παρέμεινε, και οι πρώτες κάρτες και ραβασάκια προέκυψαν από αυτή τη συνήθεια. Η λέξη «Valentine» απέκτησε τη σημασία τόσο του αγαπημένου, όσο και του ερωτικού μηνύματος. Η συνήθεια αυτή μεταδόθηκε στον Νέο Κόσμο και το 1848. Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα στη Μασαχουσέτη είχε την ιδέα να φτιάξει προκατεσκευασμένα βαλεντίνια. Αυτή στάθηκε η αρχή για την ευρύτερη διάδοση της συνήθειας.

 Πηγή: "Τα σ΄αγαπώ που άντεξαν", Σύσση Καπλάνη