Μια λαμπρή ευκαιρία να περιηγηθούμε στην πόλη και να ανακαλύψουμε κρυφές γωνιές της, αλλά και να δούμε τη δουλειά νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, αποτελεί το Remap 4, που ξεκίνησε το 2007 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM σε συντονισμό με τη Μπιενάλε της Αθήνας. Ο Ιάσωνας Τσάκωνας είναι ο εμπνευστής της «γιορτής» αυτής. Ο στόχος της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συνύπαρξης και ανάδειξης, νέων αλλά και καταξιωμένων, καλλιτεχνών, επιμελητών, φορέων και γκαλερί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μια συνολική προσπάθεια που στοχεύει να διαμορφώσει τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν αντλούν ενέργεια από αυτή τη συνύπαρξη και την διοχετεύουν στην περιοχή. Η επαναχαρτογράφηση (ReMap) αφορά το πώς μπορούμε να βλέπουμε κάποια πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του σύγχρονου πολιτισμού, από μια νέα οπτική. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η σύμπραξη της τέχνης με το αστικό τοπίο, καθώς το ReMap ουσιαστικά «έβγαλε» την τέχνη στο δρόμο αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη δυναμική μιας γειτονιάς που μπορεί και λειτουργεί ως διαδραστικό πλαίσιο και ως μια κυψέλη τέχνης.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Εγώ αυτό που κράτησα από την επίσκεψη μου την Κυριακή, ήταν η προσπάθεια των καλλιτεχνών να γνωστοποιήσουν τα έργα τους με ένα τρόπο άμεσο, δημιουργικό, απλό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Και για την ακρίβεια, 1500 έργα τέχνης σε περίπου 88 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Κεραμεικού-Μεταξουργείου.
Έργα διαφορετικά μεταξύ τους που έχουν όμως να πουν πολλά πράγματα, αγγίζοντας κοινωνικά θέματα από μια άλλη σκοπιά. Ο τρόπος που εκτίθενται τα έργα σου δίνει την «ελευθερία» να μπαινοβγαίνεις σε αυτοσχέδιες «γκαλερί», όπου οι περισσότερες είναι στεγασμένες σε κτίρια με μικρότερο ή μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και να παρακολουθείς δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στους πιο αναπάντεχους χώρους όπως ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο ή μια παιδική χαρά.
Είναι η τελευταία εβδομάδα, τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου και αξίζει να προσπαθήσετε να πάτε. Πάρτε το μετρό και κατεβείτε στον Κεραμεικό. Ξεκινήστε την βόλτα σας αφού παραλάβετε τον χάρτη από το info point της διοργάνωσης που είναι ακριβώς στην πλατεία Αυδή. Εκεί θα καταλάβετε πως επιβεβαιώνεται η φράση «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» καθώς θα δείτε μια παλιά αθηναϊκή αυλή, διαμορφωμένη από τρεις νέες αρχιτέκτονες που απαρτίζουν το γραφείο Mark Office. Οι τέντες της Πειραϊκής Πατραϊκής που θυμίζουν παιδικές ηλικίες και οι γλάστρες με βασιλικούς είναι μια ιδιοφυής ιδέα, που σας φτιάχνει τη διάθεση και σας βάζει στο κλίμα. Περιηγηθείτε στο κέντρο και απολαύστε την εξαιρετική διοργάνωση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα