REAL LIFE TODAY I LOVE

Τι αναζητάμε στα βιβλία;


23 Απριλίου 2014

Είναι σαφώς η άποψη του συγγραφέα που μας παρουσιάζει έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου. Γιατί όμως διαβάζουμε;

Κάποιες φορές μπορεί για διαφυγή, κάποιες άλλες για να γνωρίσουμε άλλους συλλογισμούς, διαφορετικές οπτικές γωνίες, ίσως για διέγερση ή για να ερευνήσουμε ερωτήματα. Σαν να προσπαθούμε να μπούμε και σ΄άλλα επίπεδα της πραγματικότητας.

Κάποιος, είχε πει πως «τα βιβλία είναι σαν καθρέφτες: κοιταζόμαστε σ΄αυτά και ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε». Είναι σαν το βιβλίο να μιλάει και η ψυχή να αναζητά τις απαντήσεις της.

Υπάρχει μια φήμη που θέλει τον Μαρσέλ Προυστ να βιώνει τέτοιο πάθος για την λογοτεχνία που οι γονείς του του απαγόρευαν να πιάσει βιβλίο στα χέρια του αν δεν συμπλήρωνε τις ώρες παιχνιδιού. Ίσως, να είναι και η μοναδική οικογένεια στο κόσμο που συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς το σύνηθες είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ο Προυστ είχε αναφέρει πως «Υπάρχει μια φιλία ανάμεσα στον αναγνώστη και το βιβλίο. Στη λογοτεχνία, η φιλία συχνά μας ξαναγυρίζει στην πρωτόγονη καθαρότητά της. Με τα βιβλία, δεν υπάρχει φιλία που να αξίζει, με τους φίλους αυτούς, αν ξενυχτάμε με τη συντροφιά τους, είναι γιατί πραγματικά μας κάνει όρεξη, και κάποιες φορές ακόμα τα αφήνουμε παρά τη θέλησή μας.»

Αυτός ο τύπος φιλίας μας βοηθά να καταλάβουμε, να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να παρατηρούμε τη ζωή. Το διάβασμα ενός βιβλίου δεν είναι μόνο ένα μυστικό ταξίδι με τον συγγραφέα, που μας εισάγει στον κόσμο του. Λειτουργεί και σαν κάθαρση για να βρούμε τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε.

Το πάθος του Προυστ φαντάζει λίγο ακραίο αλλά σίγουρα έχετε βρει κάποιο βιβλίο στη ζωή σας που σας κέρδισε. Δεν μπορούσατε να το αφήσετε απ' τα χέρια σας αν δεν το τελειώνατε.

Είναι μυστήριος ο κόσμος του βιβλίου. Προσωπικά το απολαμβάνω τα απογεύματα της Κυριακής και ελάχιστα το βράδυ πριν κοιμηθώ. Με χαλαρώνει και με βγάζει από τις "επαναλαμβανόμενες"  σκέψεις της ημέρας. Το καλοκαίρια μου είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το διάβασμα βιβλίων. Η αγορά των βιβλίων είναι μία όμορφη ιεροτελεστία. Κόψτε αποκόμματα από εφημερίδες που προτείνουν και από κριτικές, ρωτήστε φίλους σας που έχουν τα ίδια γούστα με εσάς τι διάβασαν και τους άρεσε. Χαθείτε μια μέρα σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο έχοντας χρόνο στην διάθεση σας, γίνετε φίλοι με τον πωλητή και αφήστε τον να σας προτείνει, διαβάστε την περίληψη και βρείτε το βιβλίο που θα γίνει φίλος σας για τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, αλλά η μυρωδιά του χαρτιού έχει την γοητεία της!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.