Τοποθετούσαμε τον δίσκο στο πικάπ, ακουμπάγαμε προσεκτικά την βελόνα και περιμέναμε να ακούσουμε την μελωδία του αγαπημένου μας συγκροτήματος ή τραγουδιστή. Οι δίσκοι βινυλίου ήταν το σήμα κατατεθέν των πάρτι εκείνης της εποχής με τους δίσκους των Beatles να κρατούν τα πρωτεία. Κρίμα που τα παιδιά μας δεν έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες δίσκων βινυλίου που κρατούν στα χέρια τους κομμάτια ανεκτίμητης κυρίως συναισθηματικής αξίας. Ποια μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συλλογή δίσκων βινυλίου στον κόσμο άραγε;
Πάντως, όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Τότε που η επίσημη έκδοση του πρώτου δίσκου βινυλίου έγινε από την CBS/Columbia. Αν και φήμες λένε ότι το 1931, η RCA ήταν η πρώτη που έφτιαξε το 12ιντσο βινύλιο 33 στροφών. H πρώτη κυκλοφορία στο φορμάτ που θα καθόριζε αργότερα τον 'χιπ' μουσικό κόσμο των βινυλιομανών ήταν η, αυστηρή μεν αλλά αδιαμφισβήτητα αριστουργηματική δε, "Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν". Η ιστορία του βινυλίου όπως και της μόδας έχει κάνει πολλούς κύκλους μέχρι σήμερα. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν το κύριο μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής της μουσικής. Πάνω του καταγράφηκαν πακτωλοί συγχορδιών, απόκοσμων ήχων, βελούδινων φωνών, ροκ κραυγών, κακόγουστης κακοφωνίας, επικών guitar riffs, ηχητικών αριστουργημάτων αλλά και 'σκουπιδιών".
Μετά λοιπόν από αυτό το μουσικό flashback έψαξα να βρω και ένα ντοκιμαντέρ επί του θέματος. Βρήκα το παρακάτω και σας αφήνω μ΄ αυτό. Αν πάλι είστε λάτρεις ή κάποιος μανιακός συλλέκτης, βάλτε τον αγαπημένο σας δίσκο στο πικάπ και αφήστε το να παίζει όσο παρακολουθείτε το ντοκιμαντέρ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.