REAL LIFE TODAY I LOVE

Ο Anthony Bourdain ήταν απλά άνθρωπος


Τζένη Μπαλατσινού

16 Ιουνίου 2018

abaca-640118-001.jpg

Γεννημένος στις 25 Ιουνίου του 1965 στη Νέα Υόρκη, ο Anthony Michael Bourdain, από Γάλλους γονείς, ενδιαφέρθηκε για το φαγητό όσο ακόμα ήταν στο Δημοτικό, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του, "Kitchen Confidential". Σε ένα από τα ταξίδια με τους γονείς του στη Γαλλία, έκατσε στο εστιατόριο του πλοίου Queen Mary, και έφαγε μία σούπα vichyssoise. "Ήταν το πρώτο φαγητό που απήλαυσα και, κυρίως, θυμάμαι να απολαμβάνω", έγραψε. 

Το 1978, ο Bourdain άρχισε να πλένει πιάτα σε ένα εστιατόριο στο Provincetown, όπου και εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο ζωής των σεφ, αποφασίζοντας έτσι να κάνει τη μαγειρική κομμάτι της ζωής του. Μετά από λίγα χρόνια, κρατούσε ήδη τα ηνία δύο εστιατορίων στο Manhattan και λίγο αργότερα θα είχε γράψει τα πρώτα του δύο βιβλία. Ήταν ακόμη σεφ στο Brasserie Les Halles, όταν έστειλε ένα άρθρο στο The New Yorker σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά των εστιατορίων, που δεν περίμενε ποτέ να δημοσιευθεί. Λίγο καιρό αργότερα, ο Anthony Bourdain θεωρούταν διάσημος σεφ και ξεκινούσε την καριέρα του στη τηλεόραση.

Γρήγορα απέκτησε την αγάπη του κοινού -και ειδικά στον κόσμο της μαγειρικής- ενώ στο μεταξύ το άρθρο του, είχε γίνει βιβλίο, με τίτλο "Kitchen Confidential" και best-seller. Ανάμεσα στις περιγραφές για τη σκληρή ζωή στις κουζίνες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα ατελείωτα ωράρια, ο Bourdain έγραφε ανοιχτά για τον εθισμό στις ουσίες που είχε στο παρελθόν. Μετά την εκπομπή του "No Reservations" στο Travel Channel, o Bourdain πήρε τον ρόλο του παρουσιαστή της εκπομπής "Parts Unknown" του CNN, αποκτώντας ακόμα περισσότερη επιτυχία, φήμη και λατρεία από το κοινό.

Το πρώτο του διαζύγιο ήρθε το 2005, ενώ το 2007 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Ottavia Brusia, με την οποία έκαναν μία κόρη, την Ariane, 11 ετών πλέον. Χώρισαν, χωρίς να πάρουν διαζύγιο, το 2016 και τότε γνώρισε τη τελευταία σύντροφό του, Asia Argento, με την οποία ήταν ζευγάρι τα δύο τελευταία χρόνια.

"Έπρεπε να έχω πεθάνει στα 20 μου. Έγινα επιτυχημένος στα 40 μου. Έγινα μπαμπάς στα 50 μου," είχε πει σε μία συνέντευξη το 2016. "Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αμάξι -ένα πολύ καλό αμάξι- και συνεχίζω να κοιτάω στον καθρέφτη για φώτα που αναβοσβήνουν".

Πολλοί λένε πως η παραπάνω φράση θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημάδι για το τι περνούσε ο κατά τ' άλλα χαμογελαστός και ευχάριστος, εξωτερικά, Bourdain. Σε ένα επεισόδιο του Parts Unknown στο Buenos Aires, ο διάσημος σεφ επισκέφθηκε μία ψυχοθεραπεύτρια. "Χρειάζομαι να μιλήσω σε κάποιον," ακούγεται να λέει στο επεισόδιο. "Θα είμαι σε ένα αεροδρόμιο, για παράδειγμα, και θα παραγγείλω ένα burger αεροδρομίου. Είναι κάτι ασήμαντο, μικρό, είναι ένα hamburger, αλλά δεν είναι καλό," εξηγεί στη θεραπεύτρια. "Ξαφνικά κοιτώ το hamburger και βρίσκομαι σε έναν φαύλο κύκλο κατάθλιψης που μπορεί να κρατήσει για μέρες." Ο Bourdain εξομολογήθηκε το πόσο μόνος ένιωθε, στη ψυχοθεραπεύτρια. Εξομολογήθηκε πως πίστευε πως είναι ναρκισσιστής και πως με τον μόνο άνθρωπο που είχε καλή επικοινωνία, ήταν στην πραγματικότητα, η 8χρονη τότε κόρη του.

Παρ' όλα αυτά, στα μάτια του κοινού, ο Bourdain παρέμεινε ο εξαιρετικά διάσημος σεφ, που έτρωγε noodles με τον Barack Obama και είχε μία αξιοζήλευτη καριέρα. Όπως συνέβη και με την σχεδιάστρια, Kate Spade, που αυτοκτόνησε λίγες μέρες πριν τον Anthony Bourdain, αλλά όπως συνέβη και με άλλα διάσημα πρόσωπα, όπως με την Amy Winehouse, οι ψυχικές ασθένειες και ο εθισμός παραμένουν ταμπού. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται πως ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για κάτι αληθινό, εξαιρετικά συχνό, κάτι που ακόμα και ο πιο χαμογελαστός, πλούσιος και επιτυχημένος άνθρωπος του κόσμου μπορεί να αντιμετωπίζει -την κατάθλιψη.

Και ίσως μερικές φορές ξεχνάμε πως ένας υπερβολικά διάσημος σεφ, ή μία επιτυχημένη σχεδιάστρια, ή μία πασίγνωστη τραγουδίστρια δεν είναι θεοί, ούτε άτρωτοι, ούτε αθάνατοι. Είναι άνθρωποι.

"Ίσως αυτό να είναι αρκετά διαφωτιστικό: να ξέρεις πως δεν υπάρχει τελευταία κατοικία για το μυαλό, ούτε στιγμή σαγηνευτικής σαφήνειας. Ίσως σοφία είναι... να συνειδητοποιώ πόσο μικρός είμαι και ασύνετος, και πόσο μακριά έχω να πάω ακόμα" -Anthony Bourdain