REAL LIFE TODAY I LOVE

Στηρίζοντας γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες σε απομακρυσμένες περιοχές


Τζένη Μπαλατσινού

30 Νοεμβρίου 2018

photo-1508009219918-7d528f269841_1.jpg

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς είναι να θέλεις να γίνεις μητέρα και να μην μπορείς; Να είσαι μία γυναίκα γεμάτη αγάπη που θέλει να τη δώσει σε μία νέα ζωή, κι όμως, δεν έχει την ευκαιρία; Είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς που δεν το έχει ζήσει - μητέρες, ξέρετε, είναι και πολλές γυναίκες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φέρουν έναν άνθρωπο στον κόσμο. Πολλές φορές νομίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι μακριά από μας, πως δεν θα μας συμβεί, ούτε και σε κάποια γυναίκα της οικογένειάς μας, κι όμως, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην οποιαδήποτε γυναίκα - και ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη βοήθεια και τη περίθαλψη που χρειάζεται για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 35.948 το 2017 και την 1η Ιανουαρίου 2018 έφτασε τους 10.7 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2017 καταγράφηκαν 88.553 γεννήσεις και 124.501 θάνατοι - έχοντας ως αποτέλεσμα ένα δημογραφικό αδιέξοδο. Από το 1980 και μετά όμως η ελληνική γονιμότητα κατέρρευσε φτάνοντας στο 2011 όταν οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους, για πρώτη φορά από το 1944. Φυσικά, η οικονομική κρίση του 2008 όπως ήταν αναμενόμενο, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη νοσοκομειακή περίθαλψη στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν ένα έργο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών γυναικών. Από το 1930, ιδρύοντας την εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, ο Γιάννης και η Μαρία Γιώτη, ξεκίνησαν ένα μεγάλο εγχείρημα με την πρώτη τυποποιημένη βρεφική τροφή Άνθος Αραβοσίτου και Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ στην Ελλάδα, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα. Τώρα, με το πρόγραμμα «Μια Ελπίδα Γεννιέται!» η ΓΙΩΤΗΣ έχει σκοπό να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος, προσφέροντας βοήθεια και ευαισθητοποίηση. Συγχρόνως, μέσα από τη συνεργασία της με την αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΗOPEgenesis, η ΓΙΩΤΗΣ «υιοθετεί» 86 απομακρυσμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται δίπλα στις νέες γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, αναλαμβάνοντας να καλύψει όλα τα έξοδα παρακολούθησης της εγκυμοσύνης τους, τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου και του τοκετού, όπως και όλα τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας τους. Επιπλέον, η εταιρία καλύπτει τις ανάγκες σε βρεφικές τροφές των μωρών που θα γεννηθούν στα 86 χωριά που έχει «υιοθετήσει», για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Είναι σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις σαν κι αυτή που μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη χώρα μας, στις ζωές των γυναικών αυτών και στις νέες ζωές που θα έρθουν στο κόσμο. Η ιατρική περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων, είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, όπου κι αν βρίσκεται. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε, λοιπόν, για να προσφέρουμε υποστήριξη και ασφάλεια, όπως θα κάναμε για κάθε γυναίκα στη ζωή μας.