REAL LIFE TRUE STORIES

7 ρηξικέλευθες εφευρέσεις που δεν ξέρατε ότι ανήκουν στον Leonardo Da Vinci


The Jennettes

15 Απριλίου 2021

 Leonardo Da Vinci
Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1452, γεννήθηκε ο Leonardo Da Vinci στο Vinci της Τοσκάνης. Ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας ήταν μία από της σημαντικότερες μορφές της αναγέννησης.

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1452, γεννήθηκε ο Leonardo Da Vinci στο Vinci της Τοσκάνης. Ο Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας ήταν μία από της σημαντικότερες μορφές της αναγέννησης. 

Ο πατέρας του ήταν ο Piero, συμβολαιογράφος στη Φλωρεντία και διαβόητος γυναικοκατακτητής. Η μητέρα του ονομαζόταν Caterina. Η φιγούρα της καλύπτεται από μυστήριο, γιατί πέρασε λίγο χρόνο με τον γιο της, καθώς τον έστειλε να ζήσει με τον πατέρα του. Τοπικοί ιστορικοί προσπάθησαν να ρίξουν φως. Κάποιοι λένε ότι ήταν η Caterina di Meo di Lippo, μια φτωχή που ζούσε σε ένα παραμελημένο αγρόκτημα κοντά στο χωριό. Ενώ άλλοι, η Caterina di Antonio di Cambio, η κόρη μικρών γαιοκτημόνων. 

Ωστόσο, το 2006, μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Chieti και της Pescara κατάφεραν να ανακατασκευάσουν το δακτυλικό αποτύπωμα του αριστερού δείκτη του Leonardo και να δουν ότι η δομή του θα ήταν τυπική για άτομα αραβικής καταγωγής. Επίσης, το Caterina  ήταν ένα κοινό όνομα μεταξύ των γυναικών που ασπάστηκαν τον καθολικισμό . Ως εκ τούτου, ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι η μαμά του Leonardo θα μπορούσε να ήταν πρώην σκλάβα από τη Μέση Ανατολή.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης έχει συλλέξει πολλούς μύθους γύρω του. Το γεγονός αυτό οξύνθηκε και από τα πολλά ιδιαίτερα προχωρημένα για την εποχή του πρωτότυπα του που έχουν δώσει τη βάση για τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις στην πρόσφατη ιστορία. 

Αλεξίπτωτο

Για πάντα γοητευμένος από τη δυνατότητα πτήσης, ο Da Vinci ξόδεψε μεγάλο μέρος του χρόνου του σκεπτόμενος τρόπους να κάνει τον άνθρωπο να πετάξει στον αέρα. Τελικά, σκέφτηκε το πρώτο αλεξίπτωτο. Μία ξύλινη δομή πυραμίδας τυλιγμένη με ένα κομμάτι ύφασμα που θα επιβράδυνε την τελική ταχύτητα ενός ατόμου καθώς έπεφτε στη γη. Όπως έγραψε ο ίδιος, θα επιτρέψει στον άνθρωπο να «πέσει κάτω από κάθε μεγάλο ύψος χωρίς να υποστεί τραυματισμό».

jenny.gr

Στολή κατάδυσης

Ένα δυνατό μυαλό μπορεί να είναι ο καλύτερος αμυντικός μηχανισμός ενός έθνους, οπότε δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Da Vinci χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό για να βρει τρόπους να αυξήσει τις πιθανότητές του στον πόλεμο.

Αρχικά σχεδιασμένο ως τρόπος αποτροπής εισβολέων στα πλοία, το καταδυτικό κοστούμι του Da Vinci θα επέτρεπε στους άντρες να εμπλακούν σε ένα υποβρύχιο σαμποτάζ κόβοντας τρύπες στο κάτω μέρος του κύτους του εχθρού. Δυστυχώς, ο πλήρης σχεδιασμός με σωλήνα αναπνοής και γυαλιά, δεν ήταν απαραίτητος εκείνη τη στιγμή και υπήρξε μόνο σε στάδια πειραματισμού.

Το θωρακισμένο τανκ 

Ακόμα ένα πολεμικό σχέδιο από τον Da Vinci ήταν το πρώτο θωρακισμένο τανκ. Ενώ εργαζόταν για τον Δούκα του Μιλάνου, δημιούργησε ένα θωρακισμένο πολεμικό μηχάνημα, με 36 όπλα που οδηγούσαν οκτώ άντρες. Θεωρητικά βέβαια, ήταν σχεδόν ανίκητο. 

Ωστόσο, το διάγραμμα περιείχε ένα σφάλμα, τα γρανάζια προκαλούσαν την κίνηση των εμπρός και πίσω τροχών σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι ιστορικοί αμφιβάλλουν ότι ήταν λάθος και πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια στρατηγική σχεδιαστική τακτική που έκανε τον Da Vinci το μόνο άτομο που θα μπορούσε να συναρμολογήσει σωστά το τανκ, διατηρώντας την κατασκευή του αδύνατη από τον εχθρό.

Ιπτάμενη μηχανή

Η ιπτάμενη μηχανή, αλλιώς γνωστή ως «Ornithopter», εμπνεύστηκε από νυχτερίδες και πουλιά. Ο Da Vinci σχεδίασε ένα μηχάνημα όπου ο πιλότος ξάπλωνε στο κέντρο και έκανε πετάλι σε ένα στρόφαλο, συνδεδεμένο με ένα σύστημα ράβδου και τροχαλίας, που έκανε το μηχάνημα να κινείται. Μόλις σηκωνόταν στον αέρα, τα φτερά είχαν σχεδιαστεί ώστε να κινούνται, σαν ένα πουλί.

Δυστυχώς, τα απαραίτητα εργαλεία για λειτουργία της συσκευής δεν ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή.

Πολυβόλο

Δεδομένης της εφεύρεσης αρκετών πολεμικών κατασκευών, το μίσος του Da Vinci για τον πόλεμο και τις «δολοφονικές μηχανές» φαίνεται λίγο αταίριαστο. Αλλά όπως και πολλοί που ασχολούνται με ηθικά συμβιβαστικές δραστηριότητες, ο Da Vinci το έκανε μόνο και μόνο επειδή ήταν απελπισμένος για τα προ το ζην. Το πολυβόλο ήταν ένα ακόμη από τα θανατηφόρα σχέδια του ίδιου που δεν έφτασε ποτέ στην υλοποίηση, αλλά σίγουρα θα είχε καταστρέψει κάθε εχθρό.

Όχι ακριβώς όπως ένα σύγχρονο πολυβόλο, το «33-bareled-organ» του Da Vinci επέτρεπε σε ένα σύνολο 11 τουφεκιών να πυροβολήσουν το ένα μετά το άλλο, περιστροφικά ώστε να επιτρέπουν στους σωλήνες των όπλων να κρυώσουν.

Ρομποτικός Ιππότης

Φανταστείτε πόσο τρομακτική θα ήταν τον 15ο αιώνα, η εφεύρεση ενός ρομποτικού ιππότη. Το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιάστηκε από τον Da Vinci σχεδίασε αυτόν τον γίγαντα από τροχούς, γρανάζια και καλώδια για ένα διαγωνισμό στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τα σχέδια του, μερικά από τα οποία δεν έχουν ανακτηθεί ποτέ, το ρομπότ θα μπορούσε να καθίσει, να μετακινήσει το κεφάλι του και ακόμη και να σηκώσει τη προσωπίδα από μόνο του.

Έχοντας σκοπό να φέρει στη ζωή ένα από τα χαμένα ρομπότ του Da Vinci, ο Mark Rosheim που εδρεύει στη Minnesota, πέρασε πέντε χρόνια, μελετώντας τα χειρόγραφα του Da Vinci και τελικά αναδημιούργησε το φουτουριστικό του όραμα. Το τελικό προϊόν, που ολοκληρώθηκε το 2002, ήταν σε θέση να περπατήσει και να χαιρετίσει. Ο Rosheim το χρησιμοποίησε ως έμπνευση για τα ρομποτικά του σχέδια για τη NASA, αποδεικνύοντας τη διαχρονική φύση του πραγματικά καινοτόμου σχεδιασμού του.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr