Τα όνειρα δεν έχουν ηλικία: Η ιστορία της Σουλτάνας που στα 76 της, τελείωσε το σχολείο με 19,8

The Jennettes
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021

Τις στιγμές που έχουμε ανάγκη από ένα κίνητρο για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, ας φέρουμε στο μυαλό μας το όνομα της Σουλτάνας Παρτάλη. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτηση από το Δημοτικό, πήρε στα χέρια της απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 19, 8 και διαγωγή «εξαιρετική».

Από παιδί σκεφτόταν την ώρα που θα τελείωνε το σχολείο. Αποφάσισε να περάσει στην πράξη, επέστρεψε στα θρανία και, τελικά, η ώρα όχι μόνο ήρθε, αλλά με τον καλύτερο τρόπο. Έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα.

«Έδωσα πανελλαδικές και η καθηγήτριά μου, μού είπε πως τα πήγα καλά και να μην ανησυχώ. Θα μού συμπληρώσει αυτή το μηχανογραφικό, όταν έρθει η ώρα», δήλωσε. «Αποφοίτησα φέτος. Ήταν οι δυο χρονιές δύσκολες με τον κορωνοϊό αλλά τα κατάφερα». 

Η Σουλτάνα Παρτάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, η Σουλτάνα Παρτάλη. Τελείωσε το δημοτικό κάνοντας όνειρα πως θα συνεχίσει το σχολείο αφού η δίψα της για μάθηση ήταν μεγάλη. Όνειρα που έμελλε όμως να μείνουν ανεκπλήρωτα επί σειρά δεκαετιών αφού «τα χρόνια ήταν δύσκολα, διαφορετικά», όπως εξήγησε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τελείωσα το δημοτικό, από την αρχή μέχρι το τέλος με άριστα. Δεν συνέχισα όμως γιατί έπρεπε να πάω στο διπλανό χωριό, στα Κουφάλια, και χρειαζόμουν εισιτήρια. Εκτός από εισιτήρια ήθελα και βιβλία για να μπορώ να διαβάζω. Τότε τα βιβλία τα αγοράζαμε, δεν έδινε τίποτα το κράτος. Ο πατέρας ήταν εργάτης, η μαμά μου δεν εργαζόταν, ήμασταν και τρία παιδιά. Καταλαβαίνετε…», είπε. 

«Οι γονείς μου δεν είχαν τη δυνατότητα να με στείλουν σχολείο και τότε δεν υπήρχε κι ενδιαφέρον από τους φορείς του χωριού να βοηθήσουν ένα παιδί με δυνατότητες. Τι ήταν πέντε δραχμές να πάω και να γυρίσω; Δεν με έστειλαν όμως… Προσπάθησα την επόμενη χρονιά να συνεχίσω το σχολείο αλλά πάλι δεν έγινε».

Η νεαρή τότε Σουλτάνα δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Έμαθε τέχνες - «και μοδίστρα και κομμώτρια και πολλά άλλα έμαθα» - δούλεψε στα χωράφια, σ’ ένα φυτώριο αλλά και στα καμίνια που έφτιαχναν τούβλα, ενώ παράλληλα έριχνε …κλεφτές ματιές στα βιβλία των παιδιών της γειτόνισσας.

Στα 20 της χρόνια παντρεύτηκε τον Σάββα Παρτάλη, και μπήκε, όπως η ίδια περιέγραψε, «σε μια οικογένεια ευχάριστη, με χαρούμενους ανθρώπους». Ήταν τέτοιο δε, το μεράκι της για τα γράμματα αλλά και το σαράκι που την κατάτρωγε επειδή δεν μπόρεσε να τελειώσει το σχολείο, που όταν ο μικρός της κουνιάδος έπρεπε να πάει στην Ιταλία για έναν χρόνο προτού συνεχίσει εδώ τις σπουδές του στην οδοντιατρική, έκανε ό,τι μπορούσε μαζί με τον σύζυγό της για να τον στηρίξουν.

Τα χρόνια κυλούσαν, δημιούργησαν με τον σύζυγό της μια όμορφη οικογένεια με δυο παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Τάσο, και αργότερα άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό και ασχολήθηκαν με την εμπορία ποτών στη Θεσσαλονίκη. «Μέχρι να πάρω σύνταξη είχαμε κάβα με τον σύζυγο. Πήρα σύνταξη ως επαγγελματίας», είπε, περήφανη για όσα κατάφερε στη ζωή της επαγγελματικά. «Ό,τι έπιανα στο χέρι μου, το έκανα με μεγάλη υπευθυνότητα και ήθελα να το βγάζω εις πέρας άριστα. Αφοσιωνόμουν στην εργασία μου».

Την ίδια αφοσίωση που είχε στα επαγγελματικά της επέδειξε και στο σχολείο, όταν μερικά χρόνια πριν, αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία. Μια οικογενειακή υπόθεση έφερε την ίδια και τον σύζυγό της στη Δράμα κι εκεί, η Σουλτάνα Παρτάλη γνώρισε πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μία τραπεζικό. Εκείνη ήταν που την ώθησε να γραφτεί στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

«Μου είπε η φίλη αυτή για το σχολείο και είχα κατά τύχη μαζί μου και το απολυτήριο από το δημοτικό. Έτσι γράφτηκα, έκανα δύο χρόνια στο γυμνάσιο της δεύτερης ευκαιρίας και μετά πήγα στο εσπερινό ΓΕΛ Δράμας. Αφοσιώθηκα στα γράμματα μου, ήμουν εξαιρετική μαθήτρια». Τελικά, δε σταμάτησε στιγμή να μελετά, μέχρι να κρατήσει στα χέρια της το πολυπόθητο απολυτήριο.

«Συνέχεια είχα τα βιβλία στο τραπέζι και όταν είχα χρόνο διάβαζα. Πάντα ήθελα να πηγαίνω διαβασμένη στο σχολείο και άκουγα πολύ και τους καθηγητές μου. Δεν αισθανόμουν ότι είμαι μεγάλη και πρέπει να με σέβονται. Αισθανόμουν ότι είμαι όπως οι υπόλοιποι μαθητές και πρέπει ν’ ακούω προσεκτικά και να είμαι άψογη», τονίζει κι ευχαριστεί τόσο τον διευθυντή όσο και τους καθηγητές της που καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της, «με πρόσεξαν πολύ, με πήραν από το χέρι και μ’ έβαλαν στον δρόμο της γνώσης».

«Προσευχόμουν να είμαι γερή να μπορέσω να ολοκληρώσω αυτό το έργο που ξεκίνησα. Πάντα το είχα στην άκρη του μυαλού μου και πάντα το είχα μεγάλο παράπονο», εκμυστηρεύτηκε η Σουλτάνα Παρτάλη, η οποία ζει σήμερα στο Λάκκωμα μαζί με τον σύζυγό της.

«Με ενθάρρυναν και τα παιδιά μου, αλλά ειδικά αν δεν ήταν ο σύζυγός μου δεν θα μπορούσα να το κάνω. Με πήγαινε και μ’ έφερνε από το σχολείο».

Μάλιστα, δηλώνει σίγουρη πως θα τη στηρίξει ακόμη κι αν τελικά καταφέρει να διαβεί την πόρτα του πανεπιστημίου.

 

Με πληρφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δείτε ακόμη: 10 εμβληματικές γυναίκες και κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits