REAL LIFE TRUE STORIES

«Ποτέ χωρίς την κόρη μου»: Από τις ΗΠΑ στο Ιράν και πάλι πίσω, πώς μία γυναίκα κατάφερε να γλιτώσει


Στεφανία Παπαδημητρίου

22 Αυγούστου 2021

«Ποτέ χωρίς την κόρη μου»: Από τις ΗΠΑ στο Ιράν και πάλι πίσω, πώς μία γυναίκα κατάφερε να γλιτώσει
O σύζυγός της την έπεισε να πάνε στο Ιράν για δύο εβδομάδες διακοπές. Δεν είχε ιδέα ότι το πραγματικό του σχέδιο ήταν να την κρατήσει για πάντα, αιχμάλωτη εκεί, μαζί με τη μικρή τους κόρη. Η Betty Mahmoody γλίτωσε, έγραψε την ιστορία της σε βιβλίο και το είδε να γίνεται ταινία.

Πίσω στο 1984, ο σύζυγός της την έπεισε να πάνε στο Ιράν.Της υποσχέθηκε δύο εβδομάδες διακοπών, τίποτα παραπάνω. Δεν είχε ιδέα ότι το πραγματικό του σχέδιο ήταν να την κρατήσει για πάντα, αιχμάλωτη εκεί, μαζί με τη μικρή τους κόρη. Η Betty Mahmoody γλίτωσε, έγραψε την ιστορία της σε βιβλίο και το είδε να γίνεται ταινία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Sayyed Bozorg «Moody» Mahmoody, ένας Ιρανός γιατρός που ζούσε στο Michigan, είπε στη γυναίκα του πως η οικογένειά του επέμενε να γνωρίσει τόσο την ίδια, όσο και τη μικρή τους κόρη. Δεν είχε συγγενείς στις ΗΠΑ, όλοι βρίσκονταν στην πατρίδα του. 

Εκείνη, ήταν διστακτική στην αρχή. Φοβόταν να πάει στο Ιράν, λόγω της διπλωματικής κρίσης που είχε ξεσπάσει νωρίτερα. Τον εμπιστεύθηκε τελικά και τον ακολούθησε, χωρίς να περνά από το μυαλό της αυτό που θα ακολουθούσε.

Μία νύχτα πριν γυρίσουν στις ΗΠΑ, ο Moody της ανακοίνωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με τα διαβατήριά τους. Θα έπρεπε να τα είχαν δώσει για έγκριση στο αεροδρόμιο τρεις ημέρες νωρίτερα, οπότε ήταν αδύνατο να φύγουν. Η Betty δεν το πίστεψε, ζήτησε να προσπαθήσουν έτσι κι αλλιώς, αλλά μάταια. Επέμεινε, τον πίεσε και έμαθε την αλήθεια: Δεν υπήρχε κανένα πλάνο επιστροφής. Θα έμεναν στο Ιράν για πάντα.

Η Betty δε βρήκε στήριξη από κανέναν και ο άλλοτε τρυφερός σύζυγός της, έγινε επιθετικός. Την κακοποιούσε με κάθε τρόπο. Δεν της επέτρεπε να βγει από το σπίτι, ούτε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο. Μόνο μία φορά μίλησε με τη μητέρα της, η οποία τη συμβούλευσε να βρει καταφύγιο στην ελβετική πρεσβεία – εκεί, δυστυχώς, της δήλωσαν ότι απέκτησε ιρανική υπηκοότητα αμέσως μετά το γάμο της, οπότε δεν είχαν τρόπο να την προστατεύσουν. Κι όταν γύρισε σπίτι άπραγη, βρήκε τον Moody σε έξαλλη κατάσταση, να απειλεί πως θα τη σκοτώσει αν ξανατολμήσει κάτι παρόμοιο.

jenny.gr

Για 18 ολόκληρους μήνες, υπηρετούσε τον άνδρα της. Του έκανε όλα τα χατίρια, υπάκουγε σε κάθε εντολή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Η κόρη τους δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αλλά η Betty είχε σχέδιο. Από την ημέρα που έμαθε ότι υπήρχε περίπτωση να παντρέψουν τη μικρή όταν έκλεινε τα 9 της χρόνια, είχε αποφασίσει ότι θα έφευγαν με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. 

Βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο του ενός ακτιβιστή που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσει. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Μητέρα και κόρη ξέφυγαν, γύρισαν σπίτι. Πέρασαν στην Τουρκία με πλαστές ταυτότητες,  από τα χιονισμένα βουνά του Ιράν. Το ταξίδι έμοιαζε βγαλμένο από εφιάλτη, όμως κατέληξε σε χαρούμενο όνειρο.

Έφτασαν στις ΗΠΑ το 1986. Αμέσως, η Betty υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και έγραψε όσα έζησε στο ανατριχιαστικό βιβλίο με τίτλο «Ποτέ χωρίς την κόρη μου». Από τότε, ζει ελεύθερη. Και το παιδί της, η Mahtob, προσπάθησε σκληρά να αφήσει πίσω της όσα συνέβησαν. Για χρόνια είχε εφιάλτες, έβλεπε τον πατέρα της να την κυνηγά. Πλέον, είναι χαρούμενη. «Δε με πληγώνει πια. Είναι απλώς κάτι που συνέβη. Δεν το ωραιοποιώ. Είναι τρομερό. Δε θα έπρεπε να είχε γίνει», δήλωσε σε συνέντευξη. 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

jenny.gr