REAL LIFE TRUE STORIES

Όχι girl, σκέτο boss: «Φεμινιστικοί» όροι που πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε


Στεφανία Παπαδημητρίου

25 Αυγούστου 2021

Όχι girl, σκέτο boss: «Φεμινιστικοί» όροι που πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε

#Girlboss: Ένα hashtag που, εδώ και μία επταετία, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυναμική, αποφασιστική γυναίκα. Ο όρος που - από την ώρα που κυκλοφόρησε το ομώνυμο βιβλίο της Sophia Amruso, το 2014 – από σύμβολο φεμινισμού μετατράπηκε σε επιτυχημένο προϊόν.

Εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο τον χρησιμοποίησαν στα πάντα, από σημειωματάρια και μπλουζάκια, μέχρι κούπες και ημερολόγια. Κι όσο ενσωματωνόταν στην καθημερινότητά μας, τόσο άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο τον αντιλαμβανόμαστε. 
Η λέξη είναι προβληματική. Η δυναμική γυναίκα είναι σκέτο boss – δε χρειάζεται το «girl» μπροστά. Βάζοντάς το, εμείς προωθούμε τις έμφυλες διακρίσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα «γυναίκα διευθύντρια», «γυναίκα οδηγός», «γυναίκα πολιτικός». 

Όσο προχωράμε προς την ισότητα, χρειάζεται να αλλάξει το λεξιλόγιό μας. Και καλό είναι να ξεκινήσουμε με το #Girlboss και τους παρακάτω όρους.

SheEO

Αλλάζοντας το CEO (Chief Executive Officer) σε SheEO, επειδή αναφερόμαστε σε μία millennial Διευθύνουσα Σύμβουλο, προωθούμε το σεξισμό. Μπορεί να νομίζουμε ότι εμπνέουμε τα νέα κορίτσια να κυνηγήσουν τους στόχους τους, όμως στην πραγματικότητα δείχνουμε ότι, και πάλι, δεν είναι το ίδιο με τους άνδρες. Εκείνους, άλλωστε, δεν τους αποκαλεί κανείς HeEOs.

Γυναίκα Επιχειρηματίας

Όταν είναι άνδρας, τον αποκαλούμε «επιχειρηματία». Χωρίς να προσδιορίζουμε το φύλο του. Για ποιο λόγο να το κάνουμε στις γυναίκες; Χωρίς, ίσως, να το καταλαβαίνουμε, διαιωνίζουμε τα στερεότυπα που εμείς οι ίδιες παλεύουμε να καταρρίψουμε.
 

Δείτε ακόμη: Eκεί που η φυλετική ισότητα είναι δεδομένη

jenny.gr