REAL LIFE TRUE STORIES

5 τοξικές φράσεις που προωθούν την «κουλτούρα της δίαιτας»


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Σεπτεμβρίου 2021

5 τοξικές φράσεις που προωθούν την «κουλτούρα της δίαιτας»

«Κουλτούρα της δίαιτας» – ή diet culture, όπως συχνά τη βλέπουμε σε αναρτήσεις στα social media, είναι η αντίληψη ότι η αξία μας καθορίζεται από το μέγεθος τον ρούχων μας. Όσο μικρότερο είναι το σώμα μας, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Όσο πιο αδύνατος είναι κάποιος άλλος, τόσο περισσότερο τον εκτιμάμε. 

Ο τρόπος σκέψης αυτός επεκτείνεται και στο φαγητό, καθώς θεωρούμε ορισμένα τρόφιμα «καλά» κι άλλα «απαγορευτικά». Βγάζουμε από το διαιτολόγιό μας συγκεκριμένα πράγματα και, αν παραβούμε τους κανόνες μας και τα δοκιμάσουμε, αισθανόμαστε τύψεις.

Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και βλέπουμε μόνο ελαττώματα, αντί να αντικρύζουμε ολόκληρη την πανέμορφη εικόνα μας. Η σοκολάτα μας φοβίζει και την ονομάζουμε «ένοχη απόλαυση». Η γυμναστική δε γίνεται πια από αγάπη προς τον εαυτό μας, παύει να είναι διασκεδαστικό χόμπι. Μετατρέπεται σε υποχρέωση που θα μας οδηγήσει στο «ιδανικό σώμα» – που πιθανότατα δε θα φτάσουμε ποτέ. Γιατί πάντα κάτι θα υπάρχει που δε θα μας αρέσει.

Βρισκόμαστε στο 2021 κι ενώ το body positivity είναι δημοφιλές, σχεδόν εξίσου αγαπημένη παραμένει και η κουλτούρα της δίαιτας. Την προωθούμε άθελά μας, ακόμη. Βλάπτουμε, έτσι, όχι μόνο εμάς, αλλά και τους γύρω μας.

Προκειμένου να αλλάξει αυτό, χρειάζεται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις παρακάτω φράσεις:

«Νιώθω χοντρή»

Δύο λέξεις που έχουμε πει αμέτρητες φορές, ίσως και για πλάκα. Όμως, μαζί, συνθέτουν μία από τις σκληρότερες φράσεις. Αν θέλουμε να πούμε πως «αισθάνομαι ότι πάχυνα», ας θυμηθούμε ότι τα κιλά έρχονται και φεύγουν. Δε χρειάζεται να περάσουμε ούτε ένα λεπτό νιώθοντας λύπη και ντροπή. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε.

Εναλλακτικά, ας δοκιμάσουμε το: «Δε μου αρέσω και τόσο σήμερα».

«Αδυνάτισες; Είσαι μια κούκλα!»

Αυτό ακριβώς είναι το πιο τοξικό που μας δίνει η κουλτούρα της δίαιτας. Μας έχει πείσει πως το να χάνουμε κιλά είναι καλό, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Όλοι γνωρίζουμε έναν τουλάχιστον άνθρωπο που αδυνάτισε επειδή αντιμετώπιζε θέματα υγείας, επειδή είχε κατάθλιψη ή εξαιτίας μίας διατροφικής διαταραχής.

Αν κάποιος δικός μας κάνει μία οργανωμένη προσπάθεια, με σωστή διατροφή και γυμναστική, και ζητήσει την άποψή μας για το αποτέλεσμα, τότε ναι, θα το πούμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλό είναι να το αποφεύγουμε.

Δεν είναι εντάξει το να σχολιάζουμε το σώμα κάποιου, χωρίς την άδειά του.

Εναλλακτικά, ας δοκιμάσουμε το: «Φαίνεσαι τόσο χαρούμενη!»

«Καλό φαγητό» και «κακό φαγητό»

Το φαγητό, είναι απλώς φαγητό. Μας δίνει ενέργεια, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα μερικές φορές, είναι μία απόλαυση. Δεν είναι ούτε «καλό», ούτε «κακό».

Ακόμη κι αν προσπαθούμε να προσέξουμε τι τρώμε, το ότι χαρακτηρίζουμε έτσι ορισμένες τροφές μας γεμίζει άγχος κι ενοχές, κάτι που κανείς δε χρειάζεται.

Επιπλέον, αυτό που εμείς αποκαλούμε «κακό» ίσως είναι το αγαπημένο ενός φίλου. Γιατί να του το χαλάσουμε;

«Με παχαίνει;»

Παίρνουμε ένα ρούχο και πηγαίνουμε στο δοκιμαστήριο. Το φοράμε, βγαίνουμε έξω και ρωτάμε τους φίλους μας «Με παχαίνει;» ή, ακόμα χειρότερα, «Φαίνομαι χοντρή;».

Αυτό που ρωτάμε, στην πραγματικότητα, είναι το αν μας κολακεύει. Για ποιο λόγο θεωρούμε πως αυτό που μας πηγαίνει, είναι αυτό που μας κάνει να φαινόμαστε πιο λεπτοί; Μπορεί το χρώμα να μας ταιριάζει απόλυτα, το σχέδιο να μας αρέσει και να μας τονίζει την περιφέρεια. Δύο θετικά, ένα αρνητικό. Το πιθανότερο είναι να μην το αγοράσουμε, τελικά. Αντίθετα, αν μας «αδυνατίζει», ακόμη κι αν το χρώμα είναι βαρετό, κι αν το σχέδιο δε μας ενθουσιάζει, μάλλον θα το πάρουμε. Και θα βρούμε αξεσουάρ για να το ομορφύνουμε.

Εναλλακτικά, ας δοκιμάσουμε το: «Μου πηγαίνει;»

«Δεν είσαι παχιά, είσαι πανέμορφη»

Σύμφωνα με την κουλτούρα της δίαιτας, το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί είναι το να πάρουμε πολλά κιλά. Αν είμαστε υπέρβαροι, δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε ταυτόχρονα όμορφοι, χαρούμενοι, επιτυχημένοι. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει.

Είμαστε όμορφοι ανεξάρτητα από τα κιλά μας. Όσο αρέσουμε σ’ εμάς τους ίδιους και είμαστε υγιείς, η γνώμη κανενός άλλου δεν έχει σημασία. Κι αν δε μας αρέσουμε, μόνο εμείς θα αποφασίσουμε τι θα αλλάξει. Ας μην ξεχνάμε όλες εκείνες τις γυναίκες – και τους άνδρες – που ήταν ανέκαθεν αδύνατοι κι εμείς τους λέγαμε πόσο τους ζηλεύουμε, θεωρώντας πως αισθάνονται τέλεια με τον εαυτό τους λόγω των κιλών. Δεν τους ρωτήσαμε ποτέ, όμως.

Εναλλακτικά, λοιπόν, θα λέμε «Είσαι πανέμορφη» σκέτο. Και δε θα σχολιάζουμε τίποτα για το σώμα κανενός.

Δείτε ακόμη: Οι stars που μας έδειξαν το πραγματικό τους σώμα μετά τη γέννα

jenny.gr