REAL LIFE TRUE STORIES

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής: Η επικίνδυνη επιστροφή των χαμηλοκάβαλων τζιν


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής: Η επικίνδυνη επιστροφή των χαμηλοκάβαλων τζιν

Bucket hats, animal prints, χρωματιστά γυαλιά ηλίου – τα ‘00s, η δεκαετία της μόδας που μέχρι πριν λίγο καιρό προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε, επέστρεψε δυναμικά. Ένα όμως είναι το trend που κυριαρχεί: Το χαμηλοκάβαλο τζιν. Και μας μεταφέρει σε μία όχι και τόσο ευχάριστη εποχή.

Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας θυμηθούμε τον εαυτό μας, τότε. Οι δικές μου αναμνήσεις περιλαμβάνουν την πρώτη επαφή με εφηβικά περιοδικά, όπως η Σούπερ Κατερίνα, αλλά και λίγο πιο «ενήλικα». Όλα τους, ήταν γεμάτα δίαιτες. Δίαιτες και fat-shaming στις επώνυμες που τόλμησαν να φορέσουν χαμηλοκάβαλα τζιν, χωρίς να έχουν επίπεδο στομάχι. Ωδές στο σώμα της Mischa Barton, της Sienna Miller και της Victoria Beckham, αλλά κι αρνητικά σχόλια για την πιο juicy Beyoncé, τη Mariah Carey και την Kate Winslet – δε θα αναφερθώ στην κατηγορία εκείνων που είχαν το θράσος να παχύνουν, όπως η Janet Jackson και η Jessica Simpson.

Με τις συμμαθήτριές μου, σταματήσαμε να τρώμε στο σχολείο – το έλεγε και το περιοδικό, άλλωστε, το οποίο έδινε συμβουλές αδυνατίσματος σε δεκατριάχρονα κορίτσια. Πίναμε light αναψυκτικά, κάναμε κοιλιακούς μετά το φαγητό και «κόψαμε» τα φρούτα γιατί είχαν ζάχαρη. Μεγαλώσαμε με skinny πρότυπα, έντυπα που εξευτέλιζαν τις γυναίκες με κυτταρίτιδα και μπικίνι, μία τοξικότητα να μας περιβάλλει.

Ο καιρός πέρασε, τα χαμηλοκάβαλα τζιν έφυγαν από τη μόδα και το τοπίο άρχισε να αλλάζει. Ήρθε μία νέα εποχή με περισσότερο χώρο για όλες. Μπήκε στο λεξιλόγιό μας ο όρος plus-size. Αρχίσαμε να βλέπουμε πόσο όμορφο είναι το γυναικείο σώμα και πάψαμε να δεχόμαστε εντολές για το τι να φορέσουμε ανάλογα με το αν είμαστε «μήλο», «αχλάδι», «κλεψύδρα». Και όλα ήταν καλά, για λίγο.

Ξαφνικά λοιπόν, χωρίς κανείς να το περιμένει, ήρθε η Bella Hadid με «το απόλυτο τζιν της σεζόν». Και ήταν πανέμορφη. Μετά, η Emily Ratajkowski. Υπέροχη. Η Kendall Jenner; Φανταστική. Και μετά ο πανικός. Επιστρέφει η εποχή; 
Δεν είναι μόνο ένα τζιν. Ούτε έχει να κάνει μόνο με τη μόδα. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την αισθητική του κι ας επικεντρωθούμε στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε πάψει να βομβαρδιζόμαστε από τα media για το πώς πρέπει να είναι το σώμα μας, για τα ιδανικά κιλά, για τις τέλειες αναλογίες. Ο σημερινός μας τρόπος σκέψης δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2000 – αυτό ελπίζουμε, τουλάχιστον. 

Η κουλτούρα της δίαιτας εξακολουθεί να διαδίδεται – όχι όπως πριν, ωστόσο. Έχουμε αλλάξει ως κοινωνία. Εύκολα, όμως, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και είναι στο χέρι μας να μην το επιτρέψουμε. 

jenny.gr