REAL LIFE TRUE STORIES

Jolabokaflodid: Το υπέροχο ισλανδικό έθιμο που αξίζει να δοκιμάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων


JTeam

23 Δεκεμβρίου 2021

Jolabokaflodid: Το υπέροχο ισλανδικό έθιμο που αξίζει να δοκιμάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων
Shutterstock
Φέτος, μπορεί να μην έχουμε μπει σε πνεύμα γιορτών αλλά μια ισλανδική παράδοση την παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται να σκορπίσει λίγη λάμψη και μαγεία, απομακρύνοντας τα Christmas blues.

Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα θέλει μαγεία, δώρα, όμορφες διακοσμήσεις και τις πιο ζεστές αγκαλιές. Φέτος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και οι περισσότεροι θα δυσκολευτούμε να μπούμε σε πνεύμα γιορτών αλλά μερικές παραδόσεις έρχονται να μας θυμίσουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας που κάποτε ανυπομονούσε να δει τον Άγιο Βασίλη από την καμινάδα να γεύεται τα μπισκότα και το γάλα που του είχαμε αφήσει κάτω από το δέντρο. Εντάξει, μπορεί και όχι!

Αν θέλετε να φέρετε λίγη ζεστασιά μέσα σας αυτά τα Χριστούγεννα, τότε δεν έχετε παρά να εμπνευστείτε από τους Σκανδιναβούς και συγκεκριμένα από το γιορτινό concept της Ισλανδίας που είναι γνωστό ως Jolabokaflodid. Έρχεται να ανατρέψει τη μελαγχολία που νιώθουμε και θα σας εξηγήσουμε ακριβώς γιατί.

Τι είναι αυτό το Jolabokaflodid;

Για αρχή, στα αγγλικά μεταφράζεται ως "Christmas book flood". Στα ελληνικά αποδίδεται ως μια «χριστουγεννιάτικη πλημμύρα από βιβλία» και η ισλανδική παράδοση φαίνεται πως στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν την ιδέα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το έθιμο ορίζει πως ανταλλάσσουμε πολλά βιβλία. Αυτό που ακολουθεί μετά, είναι και το πιο μαγικό αφού περνάμε τη νύχτα, διαβάζοντας παρέα με μια απολαυστική, ζεστή σοκολάτα.

Σύμφωνα με το επίσημο site του Jolabokaflodid, το έθιμο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αφότου η Ισλανδία είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία το 1944. To χαρτί ήταν ένα από τα αγαθά που δεν μοιράζονταν κατά τη διάρκεια του πολέμου οπότε οι Ισλανδοί μοιράζονταν την αγάπη τους για τα βιβλία, προσφέροντάς τα ως δώρα.

Τα δώρα ανοίγονται στις 24 Δεκεμβρίου και και με βάση την παράδοση, τα άτομα που τα ανοίγουν, διαβάζουν μέσα στην ίδια νύχτα το βιβλίο, ρουφώντας ένα αγαπημένο ζεστό ρόφημα ή μια χριστουγεννιάτικη μπύρα χωρίς αλκοόλ που λέγεται jólabland.

Αν δοκιμάσουμε το παραπάνω έθιμο μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα, την επόμενη θα έχουμε ξυπνήσει με μια παραπάνω γνώση και σίγουρα με πολύ καλύτερη διάθεση αφού θα έχουμε καταφέρει να μεταφερθούμε σε μέρη μαγικά και πολιτισμούς που ονειρευόμαστε μια μέρα να ταξιδέψουμε χωρίς μάσκες και τον φόβο να αγγίξουμε ουσιαστικά τον απέναντί μας, ανταλλάσσοντας ευχές.