REAL LIFE TRUE STORIES

Μετά τις γιορτές, τι; Πώς να επιστρέψεις στο γραφείο ή την τηλεργασία, όταν όλα γύρω είναι αλλόκοτα


Έλενα Κρητικού

6 Ιανουαρίου 2022

Μετά τις γιορτές, τι; Πώς να επιστρέψεις στο γραφείο ή την τηλεργασία, όταν όλα γύρω είναι αλλόκοτα
Ο νέος χρόνος ήρθε κι η τηλεργασία επέστρεψε. Τουλάχιστον, σε ποσοστό μέχρι 50% των εργαζομένων, οι οποίοι το πηγαίνουν συνήθως κυλιόμενα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις μισές μέρες του μήνα, η παρουσία σου είναι υποχρεωτική στο γραφείο και τις υπόλοιπες αναγκαστική στην πιο αναπαυτική καρέκλα του σπιτιού σου. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι τα όρια που μπορεί να πιάσει πλέον η παραγωγικότητά σου αν συνυπολογίσεις το χριστουγεννιάτικο mood που έφυγε αλλά δεν λέει να σε εγκαταλείψει.

Το 2022 ήρθε μαζί με μια νέα εργασιακή καθημερινότητα που θυμίζει λίγο εκείνη της πρώτης καραντίνας αλλά και της νέας κανονικότητας που ακολούθησε. Η εργασία, μία από το γραφείο, μία από το σπίτι, αλλά και η γιορτινή διάθεση που δεν λες να αποχωριστείς, δυσχεραίνουν τα επίπεδα της δημιουργικότητάς σου και σε κάνουν να νιώθεις σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αποδοτική. Μην ανησυχείς, σε καταλαβαίνουμε και υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που σε κατακλύζουν.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, Dr Becky Spelman, «Η επιστροφή στη δουλειά μετά τα Χριστούγεννα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», ειδικά υπό τις συνθήκες της πανδημίας, σημειώνουμε εμείς. Το άγχος να αποδείξεις ότι δουλεύεις εξίσου παραγωγικά από το σπίτι, κερδίζοντας την απαραίτητη εμπιστοσύνη των ανωτέρων σου, μειώνει κατακόρυφα την παραγωγικότητά σου και φέρνει τα αντίθετα και πιο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Αν φέτος δυσκολεύεσαι περισσότερο από ποτέ να επιστρέψεις σε κανονικούς ρυθμούς και δεν μπορείς με τίποτα να μπεις σε work mode, έχεις τουλάχιστον την κατανόηση των ειδικών. Στα χρόνια της κανονικότητας, δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο να αισθανόμαστε άγχος την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής μας μετά τα Χριστούγεννα στο γραφείο. Τώρα όμως, με την επιπρόσθετη πίεση του να δουλεύεις το ίδιο παραγωγικά από το σπίτι, όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις εντείνονται.

Η τηλεργασία δεν έχει τίποτα το κακό για να είμαστε απολύτως σαφείς. Μόνο που πρόκειται για μια εντελώς υποκειμενική υπόθεση όταν ξέρεις πως πότε- πότε πρέπει να διακτινίζεσαι στο γραφείο και πότε- πότε να μένεις καθηλωμένος σε μια καρέκλα δίπλα από τα άτομα που μένεις μαζί τους και κάνουν τους πιο ενοχλητικούς κι αποσυγκεντρωτικούς θορύβους. Ειδικά, μετά από μια περίοδο που είχες συνηθίσει να βυθίζεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, απολαμβάνοντας την τέχνη του να μην κάνεις τίποτα.

Η μετάβαση είναι κάπως ανώμαλη και όπως εξηγεί κι η Spelman: «Η τηλεργασία λειτουργεί καταπληκτικά για κάποιους ανθρώπους αλλά κάποιοι άλλοι βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο το να προσαρμοστούν σε αυτή. Τη στιγμή που μερικοί εργαζόμενοι αφοσιώνονται 100% όταν δουλεύουν στον προσωπικό τους χώρο, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν με τίποτα να συγκεντρωθούν σε αυτό που καλούνται να κάνουν αν δεν βρίσκονται στο εργασιακό περιβάλλον που έχουν συνηθίσει».

Γι' αυτό ίσως φέτος, είναι δυσκολότερο από ποτέ να μπεις σε εργασιακό mode μετά το break των Χριστουγέννων. Ακριβώς επειδή αναγκάζεσαι με μεταπηδήσεις τη συνήθεια του να επιστρέψεις στον χώρο του γραφείου σου μετά τις γιορτινές διακοπές, παραμένοντας στον χώρο που μέχρι χθες απολάμβανες για να κάνεις διακοπές. Κάπως έτσι, οι ρόλοι, οι υποχρεώσεις και τα μέρη συγχέονται στο μυαλό σου και σου στερούν τις υψηλές επιδόσεις. Τι μπορείς να κάνεις όμως για να επιστρέψεις όσο πιο ομαλά γίνεται στην εργασιακή πραγματικότητα;

Βάλε σε προτεραιότητα την οργάνωση

Ένας καλός τρόπος να επιστρέψεις ομαλά στην εργασιακή ρουτίνα εντός του σπιτιού, εκτός και επί τα αυτά, είναι να οργανωθείς όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Αν αφιερώσεις τον χρόνο που απομένει, (ακόμη κι αν είναι λιγοστός), στο να βάλεις μια τάξη στο μυαλό και τις αρμοδιότητες σου, αυτό θα απομακρύνει αρκετό από το άγχος που κουβαλάς, βοηθώντας να επιστρέψεις πιο ομαλά στις επαγγελματικές σου συνήθειες.

Όπως περιγράφει η Becky Spelman: «Ακόμη και το τελευταίο βράδυ ή νωρίς το πρωί της πρώτης μέρας που θα επιστρέψεις στη δουλειά, προετοίμασε όλα όσα χρειάζεσαι και οργανώσου όσο πιο πολύ γίνεται. Αυτό θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία πριν πελαγώσεις με λίστες και υποχρεώσεις».

Διαχώρισε τον εργασιακό από τον προσωπικό χρόνο

Αν υπό συνθήκες τηλεργασίας φοβάσαι ότι θα πέσεις στην παγίδα του να δουλεύεις παραπάνω, φρόντισε να θέσεις όρια χρονικά ανάμεσα στη δουλειά και τα προσωπικά σου. Όπως επισημαίνον οι ειδικοί:

«Η φροντίδα του σώματος και του μυαλού σου είναι το κλειδί για να βεβαιωθείς ότι όλα μπορεί να γίνουν διαχειρίσιμα».

Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι πολύ καλύτερα μες στο ωράριο που δουλεύεις και σίγουρα θα έχεις μειώσει σημαντικά το άγχος που σε κυριεύει μετά από κάθε task.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Αν πιέζεσαι από τις νέες συνθήκες τηλεργασίας- γραφείου, δώσε χρόνο σε σένα και στην προσαρμογή. Αν σταματήσεις να σε ωθείς σε όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, θα βρεις αυτούς που πραγματικά θα σε ξεκλειδώσουν και θα σε κάνουν να γίνεις το ίδιο αποτελεσματική με πριν. Μπορεί να το εκλαμβάνεις ως «ντάντεμα» του εαυτού σου όταν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αλλά αν το δοκιμάσεις, θα παρατηρήσεις και μόνη σου ότι πιάνει.

Όλα θα πάνε καλά αρκεί να ακούσεις τον εαυτό σου και τις ανάγκες του χωρίς να τον πιέζεις να προσαρμοστεί πιο γρήγορα σε αυτό που ορίζεται πια ως «νέα αλλόκοτη κανονικότητα».