REAL LIFE TRUE STORIES

Αυτός ο δρόμος της Αθήνας είναι ο αρχαιότερος στην Ευρώπη


JTeam

18 Απριλίου 2022

Αυτός ο δρόμος της Αθήνας είναι ο αρχαιότερος στην Ευρώπη
Nomadic Julien on Unsplash
Ένας δρόμος που σίγουρα έχουμε περπατήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας

O παλαιότερος δρόμος της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, είναι περίπου 2.500 ετών και βρίσκεται στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος της οδού Τριπόδων, το οποίο διατηρεί το ίδιο όνομα και έχει μπει στο βιβλίο Guinness.

H οδός Τριπόδων είναι μία από τις πιο φαρδιές της πρωτεύουσας, με πλάτος 6 μέτρα, αλλά και το συντομότερο πέρασμα από το Θέατρο του Διονύσου προς την Αγορά. Στην αρχαιότητα, ξεκινούσε από την είσοδο του τεμένους του Διονύσου, περνούσε περιφερειακά της Ακρόπολης προς τα ανατολικά, συνέχιζε στο βόρειο τμήμα του βράχου και κατέληγε στο Πρυτανείο.

Τον αρχαίο αυτό δρόμο διέσχιζαν οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου, ενώ πήρε το όνομά του λόγω των χάλκινων τριπόδων που τοποθετούνταν κατά μήκος της.

Οι τρίποδες ήταν τα έπαθλα στα θεατρικά βραβεία και συχνά αφιερώνονταν στον θεό Απόλλωνα. Έμπαιναν σε βάσεις που, τον 5ο αιώνα π.Χ. είχαν απλή μορφή και τον 4ο άρχισαν να μοιάζουν σε μικρούς ναούς. Δυστυχώς, τα περισσότερα μνημεία της οδού Τριπόδων καταστράφηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό του Λυσικράτους, ωστόσο, το οποίο είναι γνωστό και ως «Φανάρι του Διογένη», σώζεται μέχρι σήμερα.

Η οδός Τριπόδων ήταν (και παραμένει) γνωστή για την τεράστια ομορφιά της. Την εξύμνησε ο Λόρδος Byron, ο οποίος έγραψε: «Μπροστά μου έχω τον Υμηττό, πίσω μου την Ακρόπολη, δεξιά μου το ναό του Δία, μπροστά το Στάδιο, αριστερά μου την πόλη. Έ, κύριε! Αυτό θα πει τοπίο, αυτό θα πει γραφικότητα». Αργότερα, όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί και λόγιοι τη διέσχισαν κι εμπνεύστηκαν από εκείνη – ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η Μελίνα Μερκούρη κι ο Δημήτρης Χορν είναι μόνο λίγοι από αυτούς.

TAGS