REAL LIFE TRUE STORIES

«Δωμάτιο βασανιστηρίων» ανακαλύφθηκε στη Χερσώνα- Αναφορές για ουρλιαχτά και νεκρούς


JTeam

17 Νοεμβρίου 2022

«Δωμάτιο βασανιστηρίων» ανακαλύφθηκε στη Χερσώνα- Αναφορές για ουρλιαχτά και νεκρούς
Alessio Mamo/The Guardian
«Υπήρχαν και γυναίκες. Υπήρχαν δύο γυναικεία κελιά. Είχαμε μία φίλη που ήταν εκεί. Δεν τη βίασαν, αλλά της ξύρισαν το κεφάλι»

Μέσα σε όλα τα φρικτά που συνοδεύουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, έρχεται να προστεθεί ένα «δωμάτιο βασανιστηρίων», το οποίο εντοπίστηκε από μια ομάδα Ουκρανων ερευνητών στη Χερσώνα.

Στο δωμάτιο φυλακίζονταν δεκάδες άτομα που είχαν δεχτεί κακοποιητική συμπεριφορά ενώ κάποια από αυτά αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους από τα βασανιστήρια. Οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν πως Ρώσοι στρατιώτες είχαν υπό τον έλεγχο τους το ειδεχθές δωμάτιο, που κάποτε ήταν κέντρο κράτησης ανηλίκων. Κάπου στα μέσα Μαρτίου το μετέτρεψαν σε φυλακή για άνδρες που αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί τους ή κατηγορούνταν για υπόσκαψη των δραστηριοτήτων τους.

Οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες είναι ανατριχιαστικές. Κάτοικοι της περιοχής αποκάλυψαν πως άκουγαν κραυγές και ουρλιαχτά ενώ άλλοι ανέφεραν πως είχαν δει να μεταφέρονται πτώματα. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μία γυναίκα είχε είδε να πετάνε μέσα σε αποθήκες δύο πτώματα καθώς το μπαλκόνι της βλέπει στην αυλή του κέντρου.

Άλλος μάρτυρας που έχει κατάστημα σε κοντινό σημείο από το κτίριο, ισχυρίστηκε πως: «Έβγαιναν και ήταν χτυπημένοι και εντελώς αποπροσανατολισμένοι. Ζητούσαν οδηγίες και τους δίναμε χρήματα για το λεωφορείο». Όλοι όσοι κατέθεσαν πάντως, είπαν πως δεν είχαν δει ποτέ τα πρόσωπα των μελών της ρωσικής επιχείρησης, καθώς ήταν ντυμένοι πάντα στα μαύρα.

Ρώσοι στρατιώτες τον Αύγουστο είχαν εισβάλει στο σπίτι συνταξιούχου, και όταν διαμαρτυρήθηκαν οι γείτονές του, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Μετά μετέφεραν τον άνδρα στο κέντρο κράτησης και τον χτυπούσαν για τέσσερις μέρες, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία. Λόγος της επίθεσης ήταν πως ο γιος του υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό.

Ένας άλλος ντόπιος ομολόγησε πως του έβαλαν ένα όπλο στο κεφάλι όταν δεν είχε να προσφέρει στους Ρώσους τσιγάρο. Η συνέπεια ήταν να μεταφερθεί κι εκείνος στο δωμάτιο. «Με χτύπησαν λίγο, ήμουν τυχερός» δήλωσε αλλά πρόσθεσε πως «οι συγκρατούμενοί μου ήταν βαριά χτυπημένοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι στρατιώτες έκαναν ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα ενός, όσο εκείνος ήταν στον χώρο και άκουγε τις κραυγές του. «Μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά τις νύχτες».

Από στοιχεία που κατάφερε να μαζέψει, προκύπτει ότι υπήρχαν περίπου 23 κελιά κράτησης. Στο δικό του ήταν 8 άτομα, αλλά τα πρόσωπα άλλαζαν συνεχώς. «Υπήρχαν και γυναίκες. Υπήρχαν δύο γυναικεία κελιά. Είχαμε μία φίλη που ήταν εκεί. Δεν τη βίασαν, αλλά της ξύρισαν το κεφάλι».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην καθημερινή του ενημέρωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το υπουργείο δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου.