REAL LIFE TRUE STORIES

Βασανιστήρια και βιασμοί από τις αρχές στο Ιράν: «Χρησιμοποιούσαν τα hijab μας για να μας φιμώσουν»


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2023

Βασανιστήρια και βιασμοί από τις αρχές στο Ιράν: «Χρησιμοποιούσαν τα hijab μας για να μας φιμώσουν»
Getty Images
Τον Δεκέμβριο, δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν γυναίκες στοχεύοντας σε πρόσωπο και γεννητικά όργανα. Τώρα η κτηνωδία εξαπλώνεται και στα δύο φύλα, βάζοντας φίμωτρο στην ελευθερία

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini έχουν πάρει τη μορφή της μεγαλύτερης επανάστασης στη χώρα αλλά και στον πλανήτη. Τη νύχτα της 15ης Οκτωβρίου 2022, όταν οι μαζικές διαμαρτυρίες ήταν στο αποκορύφωμά τους, η 25χρονη Dorsa* σταμάτησε σε σημείο ελέγχου καθώς οδηγούσε σε μια περιοχή της βόρειας επαρχίας Gilan της χώρας. Ακριβώς εκεί επικρατούσε πανικός. Πάνω από 25-30 βαριά οπλισμένοι αξιωματικοί ασφαλείας φώναζαν στους ανθρώπους να βγουν από τα αυτοκίνητά τους.

Η φρικτή ιστορία της 25χρονης Dorsa

Η Dorsa ήταν μαζί με την αδελφή της και δύο άνδρες φίλους της. Το αυτοκίνητό τους τέθηκε υπό έρευνα και όταν στην τσάντα της αδελφής της βρέθηκαν δύο δοχεία με σπρέι μπογιάς, ξεκίνησε η κόλαση. Οι αδελφές ισχυρίζονται ότι τους έδεσαν τα μάτια και τα χέρια τους πίσω από την πλάτη πριν τις σπρώξουν στο πίσω μέρος ενός περιπολικού. Η Dorsa λέει ότι τις οδήγησαν σε ένα κτίριο όπου τις ανάγκασαν να ομολογήσουν, για την ακρίβεια να υπογράψουν μια ομολογία, στην οποία παραδέχονταν ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Μόνη σε ένα δωμάτιο ανάκρισης, η Dorsa λέει ότι άκουγε τις κραυγές των δύο ανδρών φίλων της, στους οποίους έκαναν βασανιστήρια.

Όταν ήταν η δική της ώρα για ανάκριση, η ίδια δήλωσε ότι τη χτύπησαν με γροθιές πολλές φορές ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας φώναζαν ότι ήταν πόρνη και ότι είχε προδώσει το έθνος της. Μάλιστα, αναφέρει ότι την είχαν αναγκάσει να φάει τα μικρά μπαλόνια που οι διαδηλωτές γέμιζαν με κόκκινη μπογιά για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της αστυνομίας στους δρόμους.

Τον Δεκέμβριο, δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν γυναίκες στοχεύοντας σε πρόσωπο και γεννητικά όργανα. Τώρα η κτηνωδία εξαπλώνεται και στα δύο φύλα

Οι αρχές αποφάσισαν να τη μεταφέρουν σε άλλο δωμάτιο. Ακόμη και ο τρόπος που το έκαναν, ήταν βίαιος. «Κάλυψαν το πρόσωπό μου με το κασκόλ μου και δεν μπορούσα να δω τίποτα. Με ξεγύμνωσαν και μου είπαν ότι μια γυναίκα γιατρός θα ερχόταν για να με εξετάσει. Λίγα λεπτά μετά, κάποιος ήρθε στο δωμάτιο. Όταν με άγγιξε, κατάλαβα ότι ήταν άνδρας».

Η περιγραφή είναι καθηλωτική:

«Συνέχισε να με αγγίζει σε όλα τα σημεία και στη συνέχεια πήρε ένα αντικείμενο και το έβαλε μέσα στον κόλπο μου. Συνέχισε να σπρώχνει το αντικείμενο μέσα στο σώμα μου, ενώ με το άλλο χέρι με χάιδευε. Ήμουν σοκαρισμένη και συνέχιζα να πονάω από τις γροθιές που είχα δεχτεί νωρίτερα. Ήμουν ξαπλωμένη εκεί, ούτε ξέρω πόση ώρα. Μετά έφυγε»

Για περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά την άδικη και άγρια δολοφονία της Mahsa Amini, που έχασε εν ψυχρώ τη ζωή της όσο βρισκόταν υπό κράτηση μετά τη σύλληψή της επειδή φορούσε λάθος το hijab της, οι προσπάθειες των ιρανικών αρχών να «παγώσουν» κάθε διαμαρτυρία, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 70 παιδιών. Μέχρι τώρα, τέσσερις διαδηλωτές έχουν εκτελεστεί ενώ πολλοί άλλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, περιμένοντας το τέλος τους σε κάποια φυλακή.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση των Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, 19.603 άτομα έχουν συλληφθεί εξαιτίας διαδηλώσεων και βρίσκονται υπό κράτηση

Η Dorsa υπέστη βασανιστήρια για ώρες, πριν την αφήσουν ελεύθερη σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία έξω από την πόλη στις 3:00 το πρωί. Όταν έφτασε στο σπίτι της, έκανε εμετό και έμεινε ξύπνια όλη τη νύχτα. Λίγες μέρες μετά, γιατρός επιβεβαίωσε τον βιασμό της με αντικείμενο που της είχε προκαλέσει μόλυνση. Η θεραπεία της κράτησε μήνες ενώ η ψυχική της υγεία καταρρέει μέχρι σήμερα.

«Έχω μετατραυματικό στρες και πηγαίνω τακτικά σε ψυχίατρο. Παίρνω φαρμακευτική αγωγή και πανικοβάλλομαι κάθε φορά που πρέπει να πάω στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Είμαι εντελώς καταρρακωμένη»

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει τους παραδειγματικούς βιασμούς και την κτηνωδία

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα, μια ενδελεχή έκθεση που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για βιασμούς, βία και αποτρόπαια βασανιστήρια των διαδηλωτών που είναι υπό κράτηση. Όπως αναφέρει, τρεις νεαροί διαδηλωτές, η 18χρονη Arshia Takdastan, ο 19χρονος Mehdi Mohammadifard, και ο 31χρονος Javad Rouhi υπέφεραν από «ακραία βασανιστήρια, όπως μαστίγωμα, ηλεκτροσόκ, κρέμασμα ανάποδα και απειλές θανάτου υπό την απειλή όπλου».

Η οργάνωση ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους άνδρες βιάστηκε και ένας άλλος δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τους φρουρούς κατά τη διάρκεια της κράτησης

Ο Guardian μίλησε με 11 διαδηλωτές, γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βιασμού, ενώ αντιμετώπισαν σεξουαλική βία, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τις δυνάμεις ασφαλείας. Κάποιοι λένε ότι δέχθηκαν επίθεση σε αστυνομικό φορτηγάκι ή στους δρόμους – άλλοι ενώ ήταν υπό κράτηση σε αστυνομικά τμήματα ή φυλακές.

Νοσηλεύτρια από νοσοκομείο στο Gilan δηλώνει ότι συνάντησε αρκετές γυναίκες τους τελευταίους μήνες που είχαν σημάδια σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού.

«Έχω θεραπεύσει τουλάχιστον πέντε διαδηλώτριες κάτω των 30 ετών που ήρθαν με κολπικές μολύνσεις και μου είπαν ότι δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης. Ορισμένες από αυτές αιμορραγούσαν από την περιοχή των γεννητικών τους οργάνων»

Η κακοποιητική ιστορία της Sara

Η Sara*, μια γυναίκα γύρω στα 40 από το Sanandaj, στο Κουρδιστάν, δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν χρησιμοποιήσει σεξουαλική βία και ξυλοδαρμούς για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις από τότε που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λέει ότι συνελήφθη κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου κύματος διαμαρτυριών και δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από αξιωματικούς ασφαλείας.

«Ήταν οκτώ αστυνομικοί και με έσυραν σε ένα αυτοκίνητο. Όλη την ώρα με κλοτσούσαν βίαια. Άγγιζαν το στήθος μου, τους γλουτούς μου, έβαζαν τα χέρια τους ανάμεσα στους μηρούς μου και πίεζαν τα απόκρυφα σημεία μου. Υπήρχαν άλλα τρία κορίτσια που βρίσκονταν ήδη στο όχημα και τα οποία συνελήφθησαν πριν από εμένα. Χρησιμοποίησαν τα hijab μας για να μας φιμώσουν το στόμα».

Όσα περιγράφει παρακάτω, είναι το ίδιο ανατριχιαστικά. «Όταν με πλησίαζαν για να μου καλύψουν το στόμα, ρώτησα γιατί ήταν πλέον εντάξει να έχω τα μαλλιά μου ακάλυπτα. Απάντησαν με κλοτσιές στην πλάτη και τα πόδια μου. Μία από αυτές τις γυναίκες χτυπήθηκε τόσο άσχημα που έμεινε παράλυτη. Δεν κουνήθηκε ούτε εκατοστό. Αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», λέει μία άλλη γυναίκα που υπέστη τιμωρητικό βιασμό από άνδρες της ασφάλειας»

Όταν τελικά η αστυνομία την οδήγησε στη φυλακή, λέει ότι υπήρχαν άλλες 70 γυναίκες εκεί, όλες με σημάδια ξυλοδαρμού και επίθεσης. Η ίδια ανακρινόταν επί ώρες κάθε μέρα για δύο εβδομάδες πριν αφεθεί ελεύθερη. «Δεν έχω πει στον σύζυγό μου για τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκα. Με αγαπάει και αυτό θα τον τσακίσει. Δεν ξέρω αν πρέπει να το εκμυστηρευτώ στην οικογένειά μου. Υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για την ελευθερία».

Η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει έστω και να προσπαθήσει να σταματήσει τα βασανιστήρια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Όπως εξήγησε εκπρόσωπος: «Οι ιρανικές αρχές έχουν κλιμακώσει δραματικά τις κακοποιήσεις κατά των διαδηλωτών που βρίσκονται υπό κράτηση. Οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να καταστήσουν το Ιράν υπεύθυνο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις σοβαρές κακοποιήσεις κατά των κρατουμένων».

Η σεξουαλική επίθεση σε έναν 30χρονο διαδηλωτή, τον Kamyar

Ο Kamyar*, ένας 30χρονος από το Mashhad, εξομολογείται ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από την αστυνομία μέσα σε ένα φορτηγάκι στις 9 Νοεμβρίου, καθώς συμμετείχε σε διαδηλώσεις για τον εορτασμό των 40 ημερών μετά τη «Ματωμένη Παρασκευή», όπου δεκάδες διαδηλωτές δέχτηκαν πυροβολισμούς στην πόλη Zahedan από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Δεν είχαμε καν αρχίσει να φωνάζουμε συνθήματα, όταν άνδρες αστυνομικοί με πλησίασαν και με πήγαν σε ένα αστυνομικό φορτηγάκι. Ήταν δύο: ο ένας τρίφτηκε στο πέος μου από μπροστά και ο άλλος μου επιτέθηκε από πίσω. Ακόμα δυσκολεύομαι να μιλήσω γι' αυτό. Δεν θυμάμαι καν τα πρόσωπά τους. Δεν θέλω να τα θυμάμαι».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πορείες σε όλο το Ιράν να έχουν μειωθεί δραματικά. Καθώς το καθεστώς συνεχίζει να επιβάλλει μεγάλες ποινές φυλάκισης, οι διαμαρτυρίες έχουν μειωθεί σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, καλά κρατούν στις κουρδικές περιοχές και στην επαρχία Sistan-Baluchistan.

Ο Kamyar δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση των ακτιβιστών θα αφανίσει κάθε διαμαρτυρία. «Με κάποιο τρόπο πιστεύουν ότι η ταπείνωση φορτώνεται σε εμάς. Η ευθύνη είναι δική τους. Ένας από αυτούς μου είπε: "Έχουν περάσει 60 ημέρες και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εξαιτίας σας, των διαδηλωτών". Με χαστούκιζε μετά από κάθε προσβολή". Αλλά δεν λυπάμαι τον εαυτό μου, λυπάμαι αυτούς τους ανθρώπους που είναι αηδιαστικοί και ζουν μικρές ζωές. Αυτοί θα έπρεπε να αισθάνονται ταπείνωση, αντί για εμάς τα θύματα».

*Τα ονόματα έχουν αλλάξει

Με πληροφορίες από Guardian