ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Iris van Herpen Spring 2023 Couture: Φόρος τιμής στις γυναίκες του Ιράν


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

24 Ιανουαρίου 2023

Iris van Herpen Spring 2023 Couture: Φόρος τιμής στις γυναίκες του Ιράν
Αλησμόνητα, αμίμητα και με ιδιαίτερη τεχνική, τα ρούχα της Iris van Herpen δεν μοιάζουν με κανενός άλλου. Αυτή τη φορά όμως εκτός της τεχνοτροπίας και της δημιουργικότητας, είχαν και ένα μήνυμα.

Η Iris van Herpen πάντα πήγαινε κόντρα στο κύμα, κόντρα στην -ενίοτε- επιθετική κουλτούρα της μόδας και είχε συνοδοιπόρους της την επιστήμη και την τεχνολογία. Παράδειγμα η φθινοπωρινή της συλλογή, η οποία παρουσιάστηκε ως ταινιάκι, όταν την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί της διπλασιάζουν τα live events τους, με τη συνοδεία των απαραίτητων φλας φυσικά.

«Δεν αισθανόμουν ότι μπορούσα να ενσωματώσω πραγματικά την συναισθηματική πλευρά του συγκεκριμένου concept πάνω σε μια πασαρέλα», εξηγεί η Iris van Herpen στη Vogue. «Εν μέρει είναι μια ωδή στις διαμαρτυρίες στο Ιράν, διότι πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα κίνημα που πρέπει να το στηρίξουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Διάλεξα το να πάμε κάτω από το νερό κυρίως διότι απαιτεί διαφορετική δύναμη και μας αφαιρεί τις φωνές μας.» Είναι μια συμβολική αναφορά στις γυναικείες διαμαρτυρίες.

Jenny.Gr

Η σχεδιάστρια για την haute couture Spring 2023 συλλογή της συνεργάστηκε με την πολυτάλαντη Julie Gautier, την Γαλλίδα χορεύτρια, χορογράφο, υποβρύχια σκηνοθέτη και ελεύθερη δύτρια, σε πλάνα που παρουσιάζουν ρούχα στον πάτο της Y-40 πισίνας στην Ιταλία. Στην εποχή που κατασκευαζόταν η Y-40 ήταν η πιο βαθιά πισίνα στον κόσμο, με βάθος 42 μέτρα. Είναι το δεύτερο σπίτι της Gautier, η οποία χορογραφεί και πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από πλάνα που δείχνουν τα ρούχα της Iris van Herpen μαγευτικά όμορφα, όπως οι σειρήνες κάτω από το νερό, ενώ ταυτόχρονα ο συμβολισμός είναι παντού. Η Van Herpen έχει πει ότι είναι υπερευαίσθητη σε ότι αφορά στα κινήματα. Αυτή η συλλογή, η οποία τεσταρίστηκε μέσα σε δοχεία στο studio της, σπρώχνει αυτή την ευαισθησία σε άλλο επίπεδο.

Η ταινία ξεκινάει με μια σειρά από looks με κορσέδες, που αγκαλιάζουν το σώμα. Το οργανικό μετάξι και ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας βοηθούν την χορεύτρια να μοιάζει με μέδουσα κάτω από το νερό. Το πιο συγκινητικό κομμάτι του τετράλεπτου video όμως ήταν η Gautier ξεκινάει να ουρλιάζει κάτω από το νερό, φορώντας έναν κορσέ από κόκκινα ανθρώπινα και συνθετικά μαλλια, ως ένα σύμβολο για την ελευθερία. Όλος της ο πόνος είναι μια σιωπηλή κραυγή από μπουρμπουλήθρες, όπου τελικά αναγκάζεται να ανέβει στην επιφάνεια ώστε να αναπνεύσει.

Jenny.Gr

Δείτε το video με την haute couture Spring 2023 συλλογή της Iris van Herpen παρακάτω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.