UPDATE #NOW

Επανάσταση στο Ιράν: Διαδηλώσεις, θάνατοι και χάος μετά τη φρικτή δολοφονία της Mahsa Amini


Κλέλια Φατούρου

22 Σεπτεμβρίου 2022

Επανάσταση στο Ιράν: Διαδηλώσεις, θάνατοι και χάος μετά τη φρικτή δολοφονία της Mahsa Amini
Instagram/Kein
Μία επανάσταση που ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία της Mahsa Amini

Η 22χρονη Ιρανή Mahsa Amini βρήκε τραγικό τέλος σε αστυνομικό τμήμα, όταν τη συνέλαβαν επειδή φορούσε χαλαρά το χιτζάμπ στα μαλλιά της. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έπαθε καρδιακή ανακοπή, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ξεκάθαρα χτυπήματα στο κεφάλι που οδήγησαν στον θάνατό της.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο (σαρία) στο Ιράν, που ξεκίνησε το 1979, οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν ρούχα που δεν αναδεικνύουν τη σιλουέτα. Όσες δεν ακολουθούν τον νόμο, πληρώνουν πρόστιμα, δέχονται δημόσια παρατήρηση ή συλλαμβάνονται. Πλέον, δολοφονούνται κιόλας.

Η αστυνομία ηθικής δήλωσε ότι τη συνέλαβε προς συμμόρφωση και θα την παρέπεμπε στο κέντρο Vozara Street Detention για «να πειστεί και να εκπαιδευτεί». Η 22χρονη γυναίκα κατέληξε 3 μέρες μετά τη σύλληψή της ενώ απαγόρευσαν στην οικογένειά της να δει τη σορό πριν την ταφή. Η μέρα της κηδείας, 17 Σεπτεμβρίου, ήταν η αρχή των διαδηλώσεων στην κουρδική πόλη Saqez και συνεχίστηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το 2014, το έργο της Edith Dekyndt με τη σημαία από μαλλιά, έγινε ξανά το σύμβολο μίας επανάστασης που δείχνει να επεκτείνεται παντού και να φωνάζει για την κατάργηση ενός νόμου που απαγορεύει στις γυναίκες να δείχνουν τα μαλλιά, το σώμα τους, να ντύνονται και να μορφώνονται.

Γυναίκες βγήκαν στους δρόμους, βγάζοντας τα χιτζάμπ ή κόβοντας τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φριχτή απώλεια της αδελφής τους. Το είχαν ήδη κάνει πριν μερικούς μήνες, όταν εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, ενώ η πλειοψηφία δεν συμφωνεί με τον νόμο. Φοιτήτριες φωνάζουν το σύνθημα «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδελφή μου» ενώ οι Αρχές για να σταματήσουν τις μαζικές αντιδράσεις, χρησιμοποιούν δακρυγόνα και ένοπλη βία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στο Ιράν στις διαδηλώσεις. «17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και αστυνομικοί,», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από έξι ημέρες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό που μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Τρεις παραστρατιωτικοί «που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραχοποιούς» στο Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), στο Καζβίν (κέντρο) και στη Μασχάντ (βορειοανατολικά) έπεσαν νεκροί από επιθέσεις με μαχαίρι ή από πυρά χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε επίσης την Τρίτη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Σιράζ (κέντρο), σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς όμως να αναφέρουν τον αριθμό των νεκρών διαδηλωτών.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη των δυνάμεων ασφαλείας στους θανάτους των διαδηλωτών. Ταυτόχρονα, τα social media διαδηλώνουν με φωτογραφίες και το hashtag #MahsaAmini για να μάθει όλος ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν. Αυτό μάλλον οδήγησε στο μπλοκάρισμα της πρόσβασης των χρηστών στο Instagram και Whatsapp, με μία από τις μεγαλύτερες κινητές τηλεφωνίες στη χώρα να διακόπτει τη λειτουργία του. «Προτρέπουμε τις οικογένειες στην Κερμανσάχ να αποτρέψουν τους νέους τους από το να συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας της επαρχίας Κερμανσάχ, αλλά ο θυμός ξεπερνά πλέον τον φόβο.