UPDATE #NOW

Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες του Ιράν- Αποκτούν ξανά πρόσβαση στον χώρο του γηπέδου


9 Οκτωβρίου 2019

Ιστορική στιγμή για τις γυναίκες του Ιράν- Αποκτούν ξανά πρόσβαση στον χώρο του γηπέδου

Μετά από τέσσερις δεκαετίες, οι γυναίκες στο Ιράν μπορούν και πάλι να δουν από κοντά αγώνα ποδοσφαίρου. Το Ιράν θα δώσει ξανά αυτό το δικαίωμα στο γυναικείο φύλο επίσημα, την Πέμπτη, αφού η FIFA απείλησε να αποκλείσει τη χώρα από τις διοργανώσεις, λόγω της ιδιάζουσας πολιτικής της για τους άνδρες.

jenny.gr

Το Ιράν παύει να προστατεύει τις γυναίκες του από την "προκλητικότητα" των ημίγυμνων ανδρών, επιτρέποντας ξανά την πρόσβασή τους στα γήπεδα για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι γυναίκες έχουν ήδη σπεύσει να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους για να παρακολουθήσουν την Πέμπτη, τον προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Ιράν και Καμπότζης στο στάδιο Azadi της Τεχεράνης. 

Μία από τις 3.500 γυναίκες που αγόρασαν εισιτήριο, είναι αθλητικογράφος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, «Δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι αυτό θα συμβεί γιατί μετά από τόσα χρόνια στη δουλειά μου, έβλεπα πάντα τους αγώνες στην τηλεόραση. Τώρα μπορώ να δω τα πάντα από κοντά». 

Οι γυναίκες ωστόσο, πρόκειται να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε ξεχωριστές κερκίδες από τους άνδρες, ενώ αναμένεται η παρουσία 150 αστυνομικών στο γήπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η απαγόρευση παρακολούθησης ποδοσφαιρικών αγώνων από τις Ιρανές τέθηκε σε εφαρμογή λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η Διεθνής Αμνηστία και η  Human Rights Watch (HRW) είχαν απευθύνει έκκληση στην  FIFA να βάλει τέλος σ’ αυτή την απαγόρευση,  γεγονός το οποίο αναμένεται να γίνει επίσημα την Πέμπτη.  

Credits: getty/idealimages