REAL LIFE WHO

5 μαθήματα "savoir travailler" από την Οlivia Pope


20 Οκτωβρίου 2013

Πόσο εύκολα μπορεί μια γυναίκα να καταξιωθεί στο χώρο της; H σειρά Scandal, της Shonda Rhimes, μας δίνει μερικές απαντήσεις. 

Νομίζουμε πως τα ταμπού και οι κοινωνικές προκαταλήψεις έχουν ξεπεραστεί σ' ένα μεγάλο βαθμό. Πολλές γυναίκες έχουν εδραιωθεί σε πολύ υψηλές θέσεις σε διαφορετικούς τομείς, ιατρική, πολιτική, τεχνολογία, οικονομία κτλ. Το ζητούμενο είναι πως τα έχουν καταφέρει; Υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά που τις οδηγεί στην επιτυχία και την αναγνώρισης;

Η Olivia Pope (Kerry Washington), η γυναίκα που στη δημοφιλή σειρά Scandal, δίνει τη λύση στις κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος. Παρατηρώντας την λοιπόν, στον τρόπο δράσης της, καταλήγουμε σε 5 μαθήματα καριέρας. 

  • Αυτοπεποίθηση. Που πας χωρίς "όπλο" στον πόλεμο κυρία μου; Υποτίθεται πως όσο ανεβαίνεις στην καριέρα σου, οι ευθύνες αυξάνονται και το ρίσκο μεγαλώνει. Δεν μπορεί την κρίσιμη στιγμή να σε κυριεύει ο φόβος, η ανασφάλεια, σε σημείο που να θολώνει την κρίση σου. Πρέπει λοιπόν να βρεις ποιο είναι το δυνατό σου σημείο και να το τελειοποιήσεις. Η Olivia για παράδειγμα έχει μια εκπληκτική ικανότητα να επικοινωνεί με τους συναδέλφους της τις δύσκολες στιγμές της κρίσης και να ηγείται της ομάδας της. Επίσης, μην ξεχνάς να αισθάνεσαι πάντοτε ωραία με την εικόνα σου. Αυτό ενισχύει ακόμη πιο πολύ την αυτοπεποίθησή σου.
  • Η ομάδα. Θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, έχουν τις ικανότητες που θες αλλά και μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό και πάθος για δουλειά. Το δέσιμο της ομάδας είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία.
  • Εξειδίκευση. Γίνε καλή σε κάτι. Τελειοποίησε την ικανότητα σου σ΄αυτό. Η Olivia ασχολείται με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι στο κομμάτι που διαχειρίζεται τις κρίσεις. Έχει συνδυαστεί το πρόβλημα με το όνομά της.
  • Η φήμη. Αυτή έρχεται μετά από πολύ-πολύ σκληρή δουλειά. Θα πρέπει να αγωνιστείτε για να καταφέρετε να έχετε φήμη στο χώρο σας. Χρειάζεται πείσμα, υπομονή, επιμονή και ταπεινοφροσύνη. Σεβαστείτε τις ανάγκες και τα θέλω των πελατών σας, αυτή θα δημιουργήσουν στο τέλος τη φήμη για το όνομά σας.
  • Η αμοιβή. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει και μια απολαβή που να σας ικανοποιεί. Αφού, κατακτήσεις όλα τα παραπάνω η αμοιβή θα είναι ανάλογη των "κατορθωμάτων" σου. Να θυμάσαι όσο πιο καλή ποιότητα προσφέρεις, τόση "ποσότητα" θα αμείβεσαι.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.