REAL LIFE WHO

11 παιδιά, 11 Χρονών, 11 Χώρες, 1 Ταξίδι


26 Φεβρουαρίου 2014

ELEVEN-Kids-2-1.jpg

Όταν άκουσα πρώτη φορά την ιδέα του "ELEVEN" ενθουσιάστηκα.

Είναι αυτό που λες "Καλά ποιος το σκέφτηκε;" Θέλησα να ανακαλύψω περισσότερα πράγματα για το τι κρύβεται πίσω από το  μότο "11 παιδιά, 11 Χρονών, 11 Χώρες, 1 Ταξίδι" και να βρω απάντηση σε χιλιάδες ερωτήματα που μου γεννήθηκαν εκείνη τη στιγμή. Ερωτήματα γύρω από θέματα όπως: Ποιος είναι ο εμπνευστής; Πώς θα συνεργαστούν τα παιδιά; Τι πρόκειται να γίνει; Ποιος είναι ο στόχος; Γιατί το ποδόσφαιρο; Τι έχει σκοπό να πετύχει;

Έτσι λοιπόν, ήρθα σε επαφή με την ομάδα του ΕLEVEN και ο Αssociate Producer, Γιάννης Σωτηρόπουλος, υπεύθυνος παραγωγής για το ελληνικό κομμάτι της ταινίας, θέλησε να μου δώσει μερικές πρώτες πληροφορίες για το έργο τους, αφού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

ELEVEN Kids 1-2

Πρώτα- πρώτα τι είναι το "ΕLEVEN";

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που χρησιμοποιεί τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να αναδείξει την σημασία της διαφορετικότητας και να βοηθήσει παιδιά σε όλο τον κόσμο, που έχουν ανάγκη. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να πλησιάζει σύντομα, παιδιά σε όλο τον κόσμο ανυπομονούν να δουν την χώρα τους να μάχεται στο γήπεδο. Το ELEVEN αποτελεί την κορύφωση μίας καμπάνιας που χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινή βάση, επιδιώκοντας να εξερευνήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε παιδιά έντεκα διαφορετικών χωρών στη μεταβατική ηλικία των έντεκα χρόνων. Γιατί τα παιδιά πάντα μπορούν να πουν κάτι πολύ δυνατό ακόμη και σ' αυτή την τρυφερή ηλικία. Μπορούν όχι μόνο να αγνοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά να μας ενώσουν κιόλας.

Η ιδέα γεννήθηκε στο Λονδίνο από μια ομάδα νέων κινηματογραφιστών με πρωτεργάτη τον Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Μονεμβασιώτη, που αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι δραστικό για να καταπολεμήσουν τα εντεινόμενα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, γενικότερα. Εμπνεύστηκαν αυτή την φιλανθρωπική καμπάνια του ELEVEN, με κύρια δραστηριότητα την δημιουργία της ταινίας και απώτερο στόχο την καθιέρωση ενός φιλανθρωπικού αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) και διάσημους ποδοσφαιριστές (άνδρες και γυναίκες), όπου κάθε χρόνο θα παίζουν ενάντια στις διακρίσεις κάθε είδους και για την βελτίωση της θέσης των παιδιών στην κοινωνία.

ELEVEN Kids 2-1

Οι συμμετέχουσες χώρες είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Δανία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Ισπανία, η Τρινιδάδ και Τομπάγκο, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Με την πρώτη ματιά έμενα μου έκανε τρομερή εντύπωση η επιλογή των χωρών. Ειδικά, στην περίπτωση της Τρινιδάδ και Τομπάγκο. 

Όμως, μου εξήγησε πως βασικό κριτήριο ήταν να υπάρχει μια χώρα από κάθε ήπειρο. Από εκεί και πέρα επιλέχθηκαν χώρες με διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες, εύπορα κράτη της Ευρώπης αλλά και παράλληλα φτωχές περιοχές της Αφρικής για να υπάρχει μια πολυφωνία και να υπάρξει η σύνδεση μέσα από τις αντιθέσεις, καθώς παρά τις πολιτισμικές τους διαφορές οι βασικές ανησυχίες που θα εκφράζουν τα παιδιά για την ζωή, θα έχουν μεγάλες ομοιότητες. 

Κατανοητό για το κριτήριο επιλογής των χωρών, όμως με τι κριτήριο θα γίνεται η επιλογή των παιδιών; 

Τα παιδιά δεν έχουν επιλεγεί όλα, καθώς είναι σε εξέλιξη, αλλά το γενικό κριτήριο είναι να εκφράζει το κάθε παιδί το πνεύμα της περιοχής και της χώρας από την οποία προέρχεται και να έχει και ένα μίνιμουμ άνεσης μπροστά στο φακό για να εκφράσει αυτά που σκέφτεται.

Πώς πιστεύετε ότι θα συνεργαστούν τα παιδιά; 

Η ταινία θα εκτυλίσσεται σε 11 κεφάλαια, ένα για κάθε χώρα με πρωταγωνιστή ένα παιδάκι κάθε φορά. Η μόνη φορά που θα έρθουν σε επαφή είναι στον επίλογο της ταινίας, όπου θα συναντηθούν στο Λονδίνο για έναν φιλανθρωπικό αγώνα με 11 διάσημους ποδοσφαιριστές, έναν από κάθε χώρα.  Αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικά συγκινητικό θέαμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η φράση αυτή ικανοποίησε την περιέργεια μου προς στιγμήν και έχω πάρει μια ιδέα του τι θα περιμένω. Ένα γήπεδο απ΄το κέντρο του οποίου θα στέλνετε το πιο ισχυρό μήνυμα. Και αυτή τη φορά όλοι θα το καταλάβουν γιατί επικοινωνείται στην παγκόσμια γλώσσα. Το ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε πως παίζεται από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε 200 χώρες. Είμαι σίγουρη πια πώς θα φτάσει παντού! 

Εύχομαι καλή συνέχεια και περιμένουμε να δούμε την ολοκλήρωση του έργου αυτού! Για να μαθαίνετε νέα τους ακολουθήστε το ΕLEVEN στο facebook.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.