REAL LIFE WHO

Νικόλας Γιατρομανωλάκης: "Το να ασχολείσαι με την πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση"


29 Απριλίου 2014

"...Πόσω μάλλον όταν δεν έχεις κομματικό παρελθόν."

Αυτό όμως είναι το... νόημα όταν πολιτεύεσαι με Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, πετυχημένος μέχρι σήμερα στον χώρο της επικοινωνίας, αξιοποιεί αυτό το πλεονέκτημα, και παίρνει την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.ε

Γεννημένος το 1975 συγκαταλέγεται ηλικιακά στην πιο παραγωγική ομάδα που διαθέτει η χώρα μας. Οι σπουδές του ξεκίνησαν από το Πάντειο όπου φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Συνέχισε σπουδάζοντας Δημόσια Πολιτική στο Kennedy School of Government του Harvard, ενώ έχει διατελέσει υπότροφος Ωνάση και Marshall Memorial Fellow. Η πορεία του στην αγορά εργασίας έχει τις «σφραγίδες» της Microsoft, της V+O Communications, του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στις οποίες έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις στον χώρο του marketing. Στα τέλη του 2012 συνδημιούργησε το xombli.com, ένα e-shop για το ελληνικό design, που βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά e-shops.

Τον συναντήσαμε σε ένα καφέ, όπου παρέα με ζεστό τσάι (ο καιρός κάνει τα τρελλά του), συζητήσαμε για τις πολιτικές εξελίξεις, για την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, την σχέση του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τους στόχους του κόμματος, αλλά και τα λάθη του...

Η απόφασή του να γίνει από επαγγελματίας, πολιτικός. Όχι επαγγελματίας πολιτικός...

Μας αποκαλύπτει πως χρόνια τώρα είχε λάβει την απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά, απλώς δεν έβρισκε τον σωστό τρόπο. «Αυτό έχω σπουδάσει, αυτό πάντα ήθελα να κάνω, απλώς χρειαζόμουν δύο πράγματα. Ένα έναυσμα το οποίο μου δόθηκε στην Αμερική όταν είχα πάρει την υποτροφία Marshall η οποία είναι για άτομα κάτω των 40 ετών που θεωρούνται πως ας πούμε ότι έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Εκεί συναντάς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς επιχειρηματίες κλπ. Το άλλο που χρειαζόμουν ήταν έναν τρόπο, ο οποίος βρέθηκε μέσω της γνωριμίας μου με τον Σταύρο που γρήγορα εξελίχθηκε σε συνεργασία με Το Ποτάμι», μας είπε απαντώντας στο ερώτημα πώς και γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η σχέση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Η απάντησή του μας «ανακάτεψε» την τράπουλα με την σειρά των ερωτήσεων, αλλά αυτά έχουν οι συνεντεύξεις. Έτσι θελήσαμε να μάθουμε την προσωπική και επαγγελματική σχέση που έχει αναπτύξει με τον δημοσιογράφο που έχει εξελιχθεί σε πρόσωπο των ημερών με την απόφασή του να δημιουργήσει το Ποτάμι, τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Έναν χρόνο πριν, μας λέει, με τον Σταύρο, γνωρίζονταν τυπικά. «Αυτός ήταν στο MEGA, εγώ ήμουν στον ALPHA, πού και πού διασταυρώνονταν οι δρόμοι μας αλλά τίποτα παραπάνω», αναφέρει και περιγράφει στην συνέχεια αναλυτικά πώς ο ίδιος έστειλε ορισμένα άρθρα στον κ. Θεοδωράκη, τα οποία ήταν και τα εναρκτήρια της επαγγελματικής και προσωπικής σχέσης που ανέπτυξαν.

«Όταν ήμουν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κλίβελαντ, αφενός συνάντησα εκεί τον δήμαρχο της πόλης, έναν φοβερό τύπο, και αφετέρου είχα δει μία αστική φάρμα, όπου καλλιεργούσαν λαχανικά και δημητριακά που τα χρησιμοποιούσαν μέσα στην πόλη επί τόπου. Είχα ενθουσιαστεί, έγραψα κάποια άρθρα, έστειλα στον Σταύρο ένα μέιλ και του λέω, εάν σου αρέσουν βάλε τα στο protagon.gr. Μου απάντησε και έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρεθήκαμε, συνεργαστήκαμε και στην συνέχεια μού ζήτησε να αναλάβω κάτι σαν σύμβουλος διοίκησης στο protagon.gr», μάς λέει.

Ποτάμι: Ομοιογένεια μέσα από την διαφορετικότητα

Προσπαθώντας να μάθουμε τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και το Ποτάμι. Στην ερώτηση «Στο κόμμα συμμετέχετε άτομα διαφορετικά από διαφορετικούς χώρους. Τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενώνει, εκτός του Σταύρου Θεοδωράκη», μας απαντά: «Μοιραζόμασταν τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αξίες. Ήμασταν όλοι κομμάτι αυτού που λέει ο Σταύρος, “βουβή Ελλάδα”. Άνθρωποι οι οποίοι δουλεύαμε, κάναμε το καθήκον μας ως επαγγελματίες και ως πολίτες, δεν φοροδιαφεύγαμε, δεν πετούσαμε τα σκουπίδια στον δρόμο, δεν παρκάραμε παράνομα, και γενικότερα κάναμε ό,τι κάνει ένας καλός πολίτης. Από την μία συνειδητοποιήσαμε πως αυτό που κάνουμε δεν αρκεί και από την άλλη καταπιεζόμασταν καθώς δεν μπορούσαμε να βρούμε εντός του πολιτικού φάσματος ένα κόμμα που να μας εκφράζει.

"Έχουμε κοινές αρχές: Αξιοκρατία, ανοικτό μυαλό, ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτά μας ενώνουν και μας κάνουν ένα πολύ ωραίο μίγμα, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως «ηγέτης»

Ποτάμι=Σταύρος Θεοδωράκης. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Πώς είναι ο δημοσιογράφος ως πολιτικός; Πώς ηγείται της ομάδας του; Σε αυτά τα ερωτήματα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μας απαντά λέγοντας πως ο Σταύρος εισάγει ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. «Στην Ελλάδα όταν λέγαμε παλιά, ο ηγέτης, ο αρχηγός, αντιλαμβανόμασταν κάτι πολύ πιο μονολιθικό. Ήταν ο αρχηγός-πατερούλης: αυτός που έλυνε τα προβλήματα του ψηφοφόρου, αποφάσιζε και διέταζε. Ο Σταύρος εισάγει ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, εξίσου δυνατό κι ας μνν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί και βάζει διαφορετικούς ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι και τους βάζει να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Μπορεί να πάρει το καλύτερο που έχει ο καθένας και να το ενώσει. Είναι αυτός που διευκολύνει και ενθαρρύνει την δημιουργία ομάδων. Αυτό είναι ένα μοντέλο ηγεσίας που δεν έχουν συνηθίσει στην Ελλάδα. Λειτουργεί σαν τον καλό μάνατζερ», εξηγεί καταλήγοντας με το ότι «αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει Το Ποτάμι».

Γιατί λέει «όχι» στο αρχαίο πνεύμα αθάνατο και γιατί να ψηφίσεις το Ποτάμι.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε παλαιότερο άρθρο του στην ιστοσελίδα του κόμματος αφότου σύστησε τον εαυτό του, επιχείρησε να εξηγήσει τι σημαίνει η ψήφος στο Ποτάμι. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σημαίνει ότι θέλεις η Ελλάδα να πάψει να κλαίει τη μοίρα της, να βλέπει παντού φαντάσματα και συνωμοσίες, και να αποδείξει την προστιθέμενη αξία της σήμερα, χωρίς βοήθεια από το αρχαίο πνεύμα αθάνατο».

Όταν τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει την φράση του αυτήν μας λέει: «Διάβασα κάποια στιγμή μία συνυποψήφιά μου από την Νέα Δημοκρατία που ανέβασε στο Twitter της νομίζω, μία φράση που έλεγε “η Ελλάδα έδωσε στην Ευρώπη την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό, καιρός λοιπόν τώρα να της το ανταποδώσει”. Το 2014 δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα. Είτε πιστεύουμε πως η Ευρώπη οφείλει σε εμάς κάτι είτε όχι, δεν μπορούμε να ζητάμε να εξοφλήσουμε χρέη του 2.000 π.Χ ή του 500 π.Χ.».

Παράλληλα τονίζει πως δεν μπορεί ο ελληνικός πολιτισμός και η αρχαιότητα να είναι το βασικό μας επιχείρημα και να λέμε να μας δώσουν οι ξένοι λεφτά. «Έτσι δεν κάνεις, νομίζω, σοβαρή διαπραγμάτευση και δεν δημιουργείς παρουσία στο διεθνές πολιτικό στερέωμα ως χώρα το 2014. Έτσι, πρέπει να αποδείξουμε ποια είναι η Ελλάδα σήμερα», τονίζει, συμπληρώνοντας πως εκείνη η Ελλάδα υπήρξε, «ευτυχώς που υπήρξε, και βοηθά και στο σήμερα, αλλά δεν αρκεί».

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο koolnews.gr.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.