REAL LIFE WHO

Αυτά τα αγόρια, δεν είναι αγόρια


2 Οκτωβρίου 2014

Bacha-posh-980x4931.jpg

Το Αφγανιστάν και με τις «ευλογίες» του ΟΗΕ είναι η πλέον δύσκολη και ακατάλληλη χώρα για μια γυναίκα να γεννηθεί, να μεγαλώσει και να ζήσει. Για τις γυναίκες εκεί, το φύλο τους δεν είναι αιτία για καύχημα, δεν τους επιτρέπει να ζουν χαρούμενες, ελεύθερες κι ευτυχισμένες κι έτσι με τη σειρά τους, όταν γεννούν κορίτσια δεν είναι ήμερα χαράς.

Tamana Mirwais

Tamana Mirwais

Έτσι, με βάση μια αρχαία προϊσλαμική παράδοση, εάν μια οικογένεια δεν έχει κανένα αγόρι, το μικρότερο συνήθως κορίτσι επιλέγεται για να ακολουθήσει μια μοίρα παράξενη και δυσβάσταχτη. Το ντύνουν, το αναθρέφουν και του συμπεριφέρονται σα να ήταν αγόρι.

Zahra, 15

Ζάχρα, 15 ετών

Αυτά τα κορίτσια είναι τα λεγόμενα «bacha posh» δηλ. τα κορίτσια που ντύνονται σαν αγόρια. Τα παιδιά αυτά παίζουν στους δρόμους ποδόσφαιρο, κάνουν ποδήλατο ή εργάζονται εξασφαλίζοντας ελάχιστα χρήματα για το οικογενειακό πορτοφόλι. Έχουν περισσότερες πιθανότητες σε κάποια σχετική εκπαίδευση από τις μηδαμινές που θα είχαν ως κορίτσια και στο είναι και στο φαίνεσθε. Μερικά μάλιστα, το προτιμούν ξεκάθαρα και δηλώνουν πιο καλά έτσι.

Mehran + sister Behishta

Η Μεχράν με τη μεγαλύτερη αδερφή της Μπεχιστά.

Κι όλο αυτό το παράξενο θέατρο ζωής μέχρι την εφηβεία τους, καθώς μετά είναι μιαρό και αποτρόπαιο μια νεαρή έστω και να αγγίξει ένα αγόρι. Άλλωστε πρέπει να βρουν και πάλι τη θηλυκή τους εικόνα για να παντρευτούν και να ευχηθούν με όλη τους την καρδιά να είναι τυχερές και να γεννήσουν αγόρια.

εξάχρονη Μεχράν

Η συγγραφέας Jenny Nordberg έζησε για λίγο από κοντά αυτή την παράδοξη πρακτική στην Καμπούλ κοντά σε ένα 6χρονο κοντοκουρεμένο κορίτσι, την Μεχράν. «Πολλοί Αφγανοί μπορούν να θυμηθούν πράγματι έναν πρώην γείτονα, έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή κάποιον στην οικογένειάς τους με μια κόρη που μεγαλώνει σαν αγόρι», γράφει η συγγραφέας και μας καταδεικνύει πως δεν πρόκειται για φαινόμενο σπάνιο.