REAL LIFE WHO

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο Jenny.gr


31 Δεκεμβρίου 2014

EP3_06.jpg

Το νέο της βιβλίο (Με άρωμα Κανέλας, Εκδ. Μίνωας), το οποίο ξεκίνησε να γράφει από την περασμένη Άνοιξη μόλις κυκλοφόρησε. Ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το αγαπημένο της άρωμα, αυτό της κανέλας. «Περιλαμβάνει αρώματα που μας μάθανε οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Είμαι πολύ επηρεασμένη από τα μπαχαρικά, λόγω της δικής μου μαμάς και γιαγιάς, λόγω της Κωνσταντινούπολης» λέει η ίδια, προσθέτοντας. «Χρησιμοποιώ πάρα πολύ την κανέλα γιατί έχει ένα άρωμα αισθησιακό, γλυκό, αγαπησιάρικο. Την κανέλα πάντα τη συμβολίζαμε με τη θεά Αφροδίτη εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Συνδέεται με κάτι όμορφο. Το βιβλίο περιέχει συνταγές μαμαδίστικες, που πιστεύω πως γίνονται εύκολα. Κάθε νοικοκυρά -ακόμη και νέα νοικοκυρά- μπορεί να τις φτιάξει στο σπίτι της. Με συγκινεί ότι και πολλοί άντρες ακολουθούν τις συνταγές μου. Μόλις έλαβα ένα μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook από έναν κύριο που μου έγραψε: ‘Σήμερα έχω τα γενέθλιά μου και αποφάσισα να κάνω το τραπέζι μόνο με συνταγές από το βιβλίο σας, χωρίς να κουράσω τη γυναίκα μου».

Ekmektsioglou Maria NEW

Κάτω από τις συνταγές στο βιβλίο της μοιράζεται και αντίστοιχες αναμνήσεις με τις οποίες τις έχει συνδέσει. Πολλές από αυτές ξεκινούν από τα παιδικά της χρόνια, στην κουζίνα της μαμάς της. «Η μητέρα μου έφτιαχνε μπισκότα γεμιστά με λουκούμια κι εμένα δεν μου άρεσαν τα μπισκότα. Οπότε τα έσπαγα και έτρωγα μόνο τα λουκούμια και μετά έτρωγα ξύλο!» λέει γελώντας. «Έχω πολλά να θυμάμαι. Κάποια φαγητά τα έχω κρατήσει έτσι όπως τα μαγειρεύαμε στο σπίτι μου, ενώ κάποια άλλα τα άλλαξα στο πέρασμα του χρόνου. Έχουν αλλάξει τα υλικά και οι δοσολογίες. Δεν θα χρησιμοποιήσω, για παράδειγμα, τις ίδιες ποσότητες βούτυρου που χρησιμοποιήσαμε τότε», εξηγεί.

«Σήμερα ετοιμάζω ένα τραπέζι για φίλους. Έχω ετοιμάσει 6-7 πιάτα μεζεδάκια. Δεν είναι ακριβά, ας μην ξεγελιόμαστε, ούτε σημαίνει ότι είμαστε πλούσιοι εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Έχω ετοιμάσει έναν μεζέ με σιτάρι κι άλλον έναν με κουκιά, που είναι πολύ φτηνά προϊόντα. Έχω έναν άλλο με ρεβύθια, πατάτα, κρεμμύδια, κανέλα και ταχίνι. Δεν ξόδεψα ούτε πέντε ευρώ για να τον ετοιμάσω και θα χορτάσουμε 15 άτομα. Στους ζεστούς μεζέδες έχω ετοιμάσει μπουρεκάκια, χρησιμοποιώντας μόνο 250 γραμμάρια αλεύρι, χόρτα από τη λαϊκή και 150γρ. άσπρο τυρί. Πόσο να κοστίζουν όλα αυτά;». Το μυστικό της, όπως λέει, είναι ότι σημειώνει διαρκώς τις σκέψεις και τις συνταγές της με χαρτί και μολύβι. Πολλές φορές, ξυπνάει ακόμη και στον ύπνο της για να κρατήσει σημειώσεις.

«Νοσταλγώ το τραπέζι της μαμάς και της γιαγιάς μου. Όμως είμαι αυτό που είμαι χάρη στη νοσταλγία αυτή. Έκανα καριέρα λόγω της αγάπης μου στο «παλιό». Έγινα ‘η Μαρία της Πόλης’, ‘η Μαρία των γεύσεων’. Εδώ με αποκαλούν ‘Η μάγισσα των γεύσεων’. Η διαδρομή, ο τρόπος ζωής μου και οι απώλειες με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι» παραδέχεται.

30429

Παρότι πηγαινοέρχεται αρκετά συχνά στην Ελλάδα, δεν έχει πάρει την απόφαση να ζήσει μόνιμα εδώ. «Έζησα στην Θεσσαλονίκη για αρκετά χρόνια γιατί ερωτεύτηκα, όμως οι ρίζες μου είναι στην Πόλη. Εδώ έχω τους γιους μου και τους φίλους που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, σκέφτομαι μάλιστα να ανοίξω ένα εστιατόριο στην Αθήνα. Είναι πατρίδα μου και η Ελλάδα. Όμως δεν έχω κύκλο, συγγενείς ή κάποιο πολύ στενό μου πρόσωπο. Στην Κωνσταντινούπολη είναι το παρελθόν μου και η καριέρα μου εδώ και 15 χρόνια», λέει.

Για τις γιορτές προτείνει: "Φτιάχνω μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Κάνω και έναν «δικό» μου μπακλαβά, δικής μου έμπνευσης, με ένα μίγμα που φτιάχνω με αυγό, αλεύρι, πολύ λίγο γάλα ή γιαούρτι, καρύδια, γαρύφαλλο, κανέλα και μπαχάρι. Είναι ένα γλυκό γιορτινό και μοσκοβολάει όλη η γειτονιά".

IMG_8223

Η μοναδική «συμβουλή» που θέλει να δώσει σε όσους την παρακολουθούν είναι τις ημέρες των γιορτών να ασχοληθούν με τη μαγειρική και να φτιάξουν οτιδήποτε τους αρέσει, όσο απλό κι αν είναι. «Μου αρέσει να κάνω τα μη συνηθισμένα πιάτα, να έρχεται κάποιος στο σπίτι μου και να βρίσκει εκπλήξεις στο τραπέζι. Για παράδειγμα, φτιάχνω μια διαφορετική γέμιση στη γαλοπούλα ή αντί για γαλοπούλα, φτιάχνω ένα μεγάλο κεφτεδάκι γεμιστό με λαχανικά πουρέ. Προτείνω σε όσους μείνουν στο σπίτι τους στις γιορτές να μαγειρέψουν. Ακόμη και φακές ή φασολάδα να κάνουν. Εγώ στη φασολάδα ρίχνω μπέικον, ένα ξυλάκι κανέλας και κεφτεδάκια και γίνεται ένα γιορτινό πιάτο. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Με κάτι απλό, χαίρονται οι γύρω μας και μοσχοβολάει το σπίτι μας. Είναι ευλογία. Η γιαγιά μου έλεγε ότι όσο μαγειρεύουμε, έρχονται όλα τα καλά στο σπιτικό μας. Ακόμη κι αν η κατσαρόλα μας έχει έναν απλό χυμό ντομάτας».

Αναλυτικά από τη Μαρία Εκμεκτσίογλου η συνταγή του μπακλαβά: 

Υλικά: 500 γρ φύλλα για μπακλαβά, 250 γρ αγελαδινό βουτυρό

Για τη γέμιση: 200 γρ καρύδια, 6 αυγά, 150 γρ σκόνη φρυγανιάς η γαλέτας, 130 γρ ζάχαρη, Κανέλα 2 κουτ. γλυκού (κοφτά), Μισό κουτ. σκόνη γαρύφαλο, 2 κουτ σούπας κακάο, 1 κουτ γλυκού bakıng, 1 κουτ γλυκού βανίλια, ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπιασμα: 1 κιλο ζάχαρη, 700ml νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και μετα ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπακλαβά. Λιώνουμε το βούτυρο, τοποθετούμε ένα-ένα βουτυρωνοντας πάντα τα μισά φύλλα απο το πακέτο μας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ζύμη στη μέση και κλείνουμε από πάνω με τα άλλα μισά φύλλα, τοποθετώντας ένα-ένα και αλοίφοντας πάντα με βουτυρο κάθε φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το βούτυρο και κόβουμε τετράγωνα κομμάρια. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινησει ο μπακλαβάς .Τέλος, σοροπιαζουμε ζεστό το γλυκό με κρύο σιρόπι.