Τι ώρα ξυπνάς το πρωί; Τα πρωινά μου ξεκινούν από τις 5:30, καθώς 7-10 είμαι στο μικρόφωνο του Lampsi 92.3. Στη συνέχεια, κάνω το σπικάζ της εκπομπής «Κάτι ψήνεται», και συνεχίζω με γράψιμο ή πρόβα κειμένων μέχρι το μεσημέρι. Προσπαθώ να κρατάω το πρωινό μου «καθαρό’. Τώρα γράφω για την επόμενη σαιζόν κάποια κείμενα που θα δοκιμάσω πρώτα σε μικρά φεστιβάλ. Είμαι στην άχαρη φάση της προετοιμασίας.
Θα έγραφες κείμενα για άλλους; Δύσκολα θα μπορούσε να τα πει κάποιος άλλος, γιατί κάθε κείμενο γράφεται πάνω στον συγκεκριμένο κωμικό. Είναι σαν κοστούμι.
Δηλώνεις ηθοποιός; Δεν είμαι ηθοποιός, δεν είχα ποτέ τη φιλοδοξία να είμαι πάνω στη σκηνή. Όταν βρίσκομαι όμως, καταλαβαίνω γιατί είναι ωραίο να βλέπεις τον κόσμο να γελάει. Λίγο πριν βγω αναρωτιέμαι ‘πώς το κάνω αυτό;’. Υποβάλλω τον εαυτό μου σε στρες. Απλά βγαίνω, κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια και αρχίζω να μιλάω.
Στην καθημερινότητά σου αρέσκεσαι να βρίσκεσαι με πολύ κόσμο; Μου είναι πιο εύκολο να μιλώ σε 200 ανθρώπους παρά σε 2-3 σε μια καφετέρια. Στη ζωή μου δεν συχνάζω σε μέρη με πολύ φασαρία και κόσμο. Στη σκηνή έχω τον χώρο μου, ξέρω τι πρέπει να κάνω. Όταν πηγαίνει καλά, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πηγαίνει, είναι «ελεγχόμενο» το περιβάλλον για μένα.
Είσαι η «ψυχή της παρέας»; Όσοι με γνωρίζουν, αυτό περιμένουν, αλλά μάταια. Δεν είμαι η ψυχή της παρέας. Οι φίλοι μου το έχουν αποδεχτεί ότι μάλλον είμαι ο πιο ήσυχος. Μαζεύω ενέργεια για το «μετά».
Το χιούμορ είναι το δυνατό σου σημείο; Επικοινωνιακά, το χιούμορ είναι το δυνατό μου σημείο. Μπορώ σε κάτι που βλέπω, να εντοπίζω το αστείο ή το ευτράπελο. Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του κωμικού, να υπογραμμίζει στη σοβαρή κατάσταση το αστείο. Και στα δύσκολα το κάνω αυτό. Έχω μια τέτοια τάση.
Όταν σε ρωτούν «τι δουλειά κάνεις», τι απαντάς; Δηλώνω κειμενογράφος και κωμικός. Όλα έχουν να κάνουν με το κείμενο και τον λόγο και βασική μου δουλειά είναι το stand up comedy. Από αυτό ζω.
Αυτό ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Όχι, δεν ήθελα να γίνω αυτό. Και ποιος ήθελε να γίνει κωμικός stand-up όταν μεγαλώσει; Βαθιά επιθυμία μου ήταν η ενασχόληση με τη μουσική. Έχω μανία να βρίσκω ιστορίες πίσω από τα τραγούδια, να επικοινωνώ μέσα από τραγούδια. Τρέμω μη χάσω την ακοή μου.
Γιατί δεν ασχολήθηκες με τη μουσική; Για κάποια χρόνια ήμουν μέλος ενός συγκροτήματος. Δεν ήταν ερασιτεχνικό. Έπαιξε σε φεστιβάλ, κέρδισε διακρίσεις. Είχαμε μπει στη διαδικασία να συνεργαστούμε με δισκογραφικές, όμως σταθήκαμε λίγο άτυχοι γιατί μας χώρισε η ζωή για σπουδές. Τότε οι αποστάσεις ήταν μεγάλες. Τώρα τα συγκροτήματα μπορούν να ηχογραφούν και μέσω ίντερνετ. Τότε ήταν αλλιώς.
Τι είναι το «ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα» που παρουσιάζεις στο Ίδρυμα Κακογιάννης; Αυτή η παράσταση έγινε εκεί που δεν το περίμενα. Αρχικά παίχτηκε δύο χρόνια με αρκετές αλλαγές στο θέατρο Εν Αθήναις. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω κάτι καινούργιο. Μετά την άνοιξη, όμως, στο ίδρυμα μου πρότειναν να κάνω μια συνεργασία εκεί. Είπα ναι. Δειλά-δειλά, γιατί φοβόμουν την αντιμετώπιση του κόσμου. Πρώτη φορά παρουσιάζεται stand-up comedy σε τέτοιο χώρο. Ουσιαστικά παρουσιάζω την τρίτη εκδοχή της αρχικής παράστασης με θέμα τα ζευγάρια.
Ποιες στιγμές στην πορεία ενός ζευγαριού είναι πιο «εποικοδομητικές» για την κωμωδία; Έχει πολύ ενδιαφέρον η πρώτη γνωριμία και πώς όταν μετά από χρόνια αποκαλύπτεις τι πραγματικά σκεφτόσουν την πρώτη φορά που συνάντησες το έτερό σου ήμιση. Και το γεγονός πως η γυναίκα θέλει ο σύντροφός της να έχει αρκετές σχέσεις σοβαρές πριν από εκείνη, γιατί πιστεύει ότι θα είναι πιο «στρωμένος». Δεν λένε συνήθως ότι «τον ετοίμασα για την επόμενη;». Ε, αυτό.
Εσένα τι σε απασχολεί περισσότερο; Στη δική μου γενιά υπάρχει η σκέψη των παιδιών. Έχει ενδιαφέρον το πώς το αντιμετωπίζουν οι άντρες και πώς οι γυναίκες. Η ουσία είναι ότι οι δικές μου ανησυχίες είναι ανησυχίες όλων. Αντιπροσωπεύω μια γενιά. Πάγια θέση μου είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο σύνθετες και εξελιγμένες, ενώ άντρες πιο μονοδιάστατοι.
Έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά σε «μουδιασμένο» κοινό; Το μούδιασμα έρχεται μόνο αν πεις κάτι για να προκαλέσεις. Εγώ δεν το κάνω σαν κωμικός. Το τι προκαλεί γέλιο ή είναι αστείο, έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλο ερώτημα. Είναι ένα διαρκές τεστ. Το δοκιμάζω κάνοντας μικρές παραστάσεις, σε μπαράκια ή στο σπίτι όπου φωνάζω 20 φίλους μου για να δω τις αντιδράσεις τους. Σιγουριά δεν υπάρχει.
Τι άλλο ετοιμάζεις; Ένα σεμινάριο επικοινωνίας για ανθρώπους που δουλεύουν στον τομέα του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Εγώ όταν έκανα και πρωινή δουλειά, ήμουν στον τομέα της διαφήμισης. Είδα ότι από τότε που ξεκίνησα το stand-up comedy, έχω βελτιώσει πολύ τα επικοινωνιακά μου μέσα, σε παρουσιάσεις και σε διεκδικήσεις. Οπότε, παρουσιάζω κάποια «εργαλεία» ώστε να ικανοποιήσει κανείς τέτοιες επαγγελματικές ανάγκες. Τον Μάιο θα κάνω το δεύτερο φεστιβάλ «Stand up for you» για τη Unicef. Είναι πια θεσμός.
Πώς προέκυψε; Σκεφτόμουν ότι τα παιδιά είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες του κόσμου και εξαρτώνται από εμάς. Πρέπει σε μόνιμη βάση να κάνουμε κάτι για εκείνα. Όταν έμαθα πόσα παιδιά βοηθήσαμε πέρυσι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, έκανα τον πιο γλυκό ύπνο στη ζωή μου. Το γέλιο χαρίζει ζωή, οπότε, ας το κάνουμε πάρτι.
- Παράταση Παραστάσεων έως Σάββατο 4 Απριλίου 2015, κάθε Σάββατο / Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα / www.mcf.gr