REAL LIFE WHO

Η Ειδομένη σε ασφυξία: 5.500 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν


27 Φεβρουαρίου 2016

Περίπου 5.500 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ωστόσο, από προχθές το βράδυ οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ειδομένη.

Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά αυτή την ώρα, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων στην Ελλάδα: Όσοι η Θεσσαλονίκη… Σχεδόν 1 εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015

Τις 910.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Τόσκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης, για τον ακριβή αριθμό προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο έτος, παρέθεσε στοιχεία τα οποία δείχνουν με τρόπο ανάγλυφο το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος.

apantisiprosfiges-540x960

Αναλυτικά ο κύριος Τόσκας και το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως συνολικά καταγράφηκαν στην Ελλάδα 911.471 πρόσφυγες και μετανάστες για το 2015, εκ των οποίων το 55% προέρχεται από τη Συρία, το 24% από το Αφγανιστάν και 10% από το Ιράκ. Στην απάντησή του το Υπουργείο επίσης αναφέρει πως από το σύνολο των 911.471 προσφύγων και μεταναστών μόλις 20.868 άνθρωποι επέστρεψαν στις χώρες τους.