REAL LIFE WHO

Ο Ηλίας & ο Χάρης ανακρίνουν τον Δημήτρη Πέτρου


ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ & ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ

16 Μαρτίου 2016

Από τα πρώτα του κιόλας βήματα, οι δημιουργίες του εντυπωσίασαν και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, το fashion crowd αλλά και τους celebrities, οι οποίοι τις επιλέγουν φανατικά για τις εμφανίσεις τους, on και off duty. Η επιτυχημένη του διαδρομή είναι αποτέλεσμα έντονης προετοιμασίας, αφοσίωσης και προσεκτικού σχεδιασμού, κυρίως μέσω της συλλογής εμπειριών που απέκτησε απασχολούμενος για πολλά χρόνια σε διαφορετικούς τομείς του χώρου.

Ποτέ στην ιστορία της ελληνικής μόδας δεν αντιπροσωπεύτηκε τόσο ξεκάθαρα το ανδρόγυνο στιλ, στο οποίο ο ίδιος πρόσθεσε διακριτικά, ρομαντικά στοιχεία, καταφέρνοντας να το αναδείξει με έναν ιδιαίτερα αέρινο και «απαλό» τρόπο. Τα ρούχα του χαρακτηρίζονται για την έντονη ταυτότητά τους και είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ενώ τα καλοσχεδιασμένα και εμπνευσμένα fashion shows του, ισάξια με αυτά του εξωτερικού, καταφέρνουν κάθε φορά να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα για τα απαιτητικά concepts των συλλογών του, πλαισιώνοντας με επιτυχία τα σχέδιά του.

Οι fashion editors Ηλίας Μιχαλόλιας και Χάρης Γκοτζαμανίδης συναντούν τον Δημήτρη Πέτρου στο όμορφο και προσεγμένο showroom που διατηρεί στην πλατεία Κολωνακίου, με φόντο τις δημιουργίες του, κομμάτια-επένδυση που μπορεί κανείς να πορευτεί μαζί τους για πολλά χρόνια, καθιστώντας τα κλασικά.

IMG_4396

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ενδιαφέρεσαι για τη μόδα;

Από πολύ μικρός άρχισα να φτιάχνω σκίτσα και να σχεδιάζω συλλογές ρούχων. Σε ηλικία περίπου 10 ετών, θυμάμαι ότι είχα ένα ντοσιέ, το οποίο περιείχε collections φτιαγμένες προσεκτικά από εμένα, με συγκεκριμένο concept, σχεδόν επαγγελματικές.

Υπήρξαν κάποιες επιρροές που σε οδήγησαν στο να σχεδιάζεις αυτές τις συλλογές;

Δεδομένου ότι όλοι επηρεαζόμαστε από κάτι, πιθανόν να είχα δει κάτι τηλεοπτικά το οποίο με έκανε να αντιληφθώ την ύπαρξη του επαγγέλματος του σχεδιαστή ρούχου. Από εκείνη κιόλας τη στιγμή κατάλαβα πως αυτό είναι το αντικείμενο με το οποίο θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου και έτσι, από πολύ μικρή ηλικία, είχα καταλήξει στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό.

Πώς διατηρούσες και τροφοδοτούσες αυτή σου την επιλογή; Διάβαζες περιοδικά μόδας;

Ως μικρό παιδί, συνήθιζα να πηγαίνω τακτικά στο περίπτερο για να αγοράσω τα κλασικά παιδικά περιοδικά. Γύρω στα 12 μου χρόνια, άρχισα ενστικτωδώς να σηκώνω το βλέμμα μου και να θαυμάζω τα glossy εξώφυλλα των fashion περιοδικών. Στο τέλος του δημοτικού, θέλοντας να ανακαλύψω περισσότερο το χώρο της μόδας, αγόρασα το πρώτο μου περιοδικό, το οποίο αν θυμάμαι καλά ήταν το ELLE.

Μεγαλώνοντας και τελειώνοντας το σχολείο, ποια ήταν η επόμενη κίνηση; Πήγες σε κάποια σχολή όπου διδάχτηκες τις τεχνικές σου;

Γεννήθηκα στη Νάουσα και τελειώνοντας το σχολείο ήρθα στην Αθήνα για να  σπουδάσω μόδα στη σχολή Βελουδάκη. Τελειώνοντας τη σχολή, ακολούθησε η στρατιωτική μου θητεία και αμέσως μετά ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το styling. Αργότερα και για περίπου δύο χρόνια,   εργάστηκα στο ατελιέ του Άγγελου Φρέντζου, απ’ όπου αποκόμισα αφάνταστα χρήσιμες γνώσεις και απέκτησα πολύτιμη εμπειρία πάνω στο κατασκευαστικό κομμάτι. Τέλος, πέρασα από τις πωλήσεις και το σχεδιαστικό team της εταιρίας .LAK του Λάκη Γαβαλά, για περίπου ενάμιση χρόνο. Τα εφόδια που απέκτησα απασχολούμενος σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς τομείς της μόδας, μου έδωσαν τη γνώση, τις βάσεις και τη σιγουριά για να αρχίσω να στήνω με βεβαιότητα το δικό μου brand name, το οποίο επίσημα ξεκίνησα το 2009.

DP (27)

Με ποιο τρόπο ενημερώνεσαι  συνήθως για τα καινούρια πράγματα στη μόδα;

Ενημερώνομαι καθημερινά με διάφορους τρόπους, αλλά περισσότερο μέσα από το  Internet. Μου αρέσει να επισκέπτομαι blogs και sites που έχουν σχέση με τη δουλειά μου, αυτό όμως που αγαπώ πιο πολύ και θεωρώ ότι είναι και ένας από τους λόγους που κάνω αυτή τη δουλειά, είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι της μόδας, ταξιδεύοντας, να συλλέγουμε πληροφορίες και να ανανεώνουμε την οπτική μας. Επιλέγοντας έναν πολυεθνικό προορισμό, όπως για παράδειγμα το Παρίσι και το Λονδίνο, ανανεώνεσαι και εμπνέεσαι, παρατηρώντας ακόμα και στο μετρό τον διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζουν και αντιλαμβάνονται τη μόδα άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες.

Πότε θεωρείς ότι έχει κάποιος στιλ στον τρόπο που ντύνεται;

Για μένα στιλ διαθέτει εκείνος που θα καταφέρει να απενοχοποιηθεί και να απομακρυνθεί από σύνδρομα  που τον ταλαιπωρούν εσωτερικά, νιώθοντας τελικά συμφιλιωμένος και σίγουρος για τον εαυτό του. Όταν κανείς νιώθει χαρούμενος και  απελευθερωμένος, αγαπά το σώμα του και δεν προσπαθεί να επιδειχθεί ή να «κρυφτεί» μέσα από τα ρούχα που φοράει, νομίζω ότι τότε είναι η στιγμή που αποκτά το δικό του στιλ.

Ποιες οι δυσκολίες στην Ελλάδα σε σχέση με το χώρο και πως μπορούν να ξεπεραστούν;

Το να είσαι σχεδιαστής μόδας στην Ελλάδα, είναι μία καθαρά ατομική υπόθεση. Χρειάζεται να δημιουργήσεις το δικό σου εργαστήριο, με ανθρώπους που έχεις παιδευτεί και αγωνιστεί να βρεις για να καταλήξεις να δουλεύεις μαζί τους. Για να γίνεις εξαγώγιμος και να μπορέσεις να ανοιχτείς επαγγελματικά, η μικρή σου αυτή ομάδα είναι πολύ δύσκολο  να στηρίξει τη ζήτηση που θα χρειαστείς, στοχεύοντας σε μεγάλες αγορές, κάτι που θα έκανε με επιτυχία μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ανυπαρξία της ελληνικής βιομηχανίας μόδας. Δυστυχώς, για διάφορους οικονομικούς λόγους, οι  μικρές οικοτεχνίες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που υπήρχαν στο παρελθόν δεν υφίστανται σήμερα.

Θεωρείς ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για όλους τους σχεδιαστές;

Σίγουρα υπάρχει χώρος για όλους και, δουλεύοντας σωστά, μπορείς να διεκδικήσεις και να κατακτήσεις το μερίδιό σου στην αγορά. Η μόδα εκ των πραγμάτων είναι μια ανταγωνιστική δουλειά, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Μπορεί να λειτουργήσει και δημιουργικά. Προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω ωραίες και καινοτόμες προσπάθειες, με κάνουν να θέλω να δουλέψω σκληρά και να προσπαθήσω περισσότερο ώστε  να γίνω ακόμα καλύτερος.

????????????????????????????????????

Υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος σχεδιαστής θα ντύσει έναν συγκεκριμένο celebrity;

Απόλυτα ειλικρινά, δεν σκέφτηκα ποτέ να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Το να ντύσω κάποιον επώνυμο δεν είναι κάτι που έχω κυνηγήσει, ούτε ήταν αυτοσκοπός μου ποτέ. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που από πολύ νωρίς με προσέγγισαν οι celebrities και οι συνεργάτες τους, αναζητώντας κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό. Δεδομένου ότι δεν κάνω χονδρική αλλά ασχολούμαι με τη sur mesure, από την αρχή της καριέρας μου δουλεύω με πολλούς ανθρώπους της showbiz.

Υπάρχει κάτι στη δουλειά σου που σε κουράζει ή σε κάνει να βαριέσαι;

Παγκοσμίως, τίθεται έντονος προβληματισμός για τους εξωφρενικούς ρυθμούς και την ταχύτητα που απαιτείται για να δημιουργήσει ένας σχεδιαστής τις συλλογές του. Η μεγάλη ανάγκη να δημιουργείς collections που να είναι ταυτόχρονα εμπνευσμένες και εμπορικές, σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να σε κουράσει. Πολλές φορές νιώθεις πως δεν σου φτάνει ο χρόνος για να καταφέρεις να αποδώσεις αυτό που πραγματικά οραματίζεσαι. Θεωρώ τη μόδα μια μορφή τέχνης, η οποία χρειάζεται έναν εύλογο χρόνο για να ωριμάσει ως ιδέα.

Και κάτι που σε κάνει χαρούμενο;

Το ευχάριστο με τη μόδα είναι ότι ασχολείσαι καθημερινά  με τόσες διαφορετικές φάσεις της διαδικασίας κατασκευής ενός ρούχου, ώστε να μην προλαβαίνεις να βαρεθείς. Αγαπώ τη ζωντάνια, τους έντονους ρυθμούς και το τέμπο της, όπως και την ευχαρίστηση που εισπράττεις κάνοντας κάτι τόσο δημιουργικό.

Πώς θα περιέγραφες το στιλ των ρούχων σου και των ανθρώπων που τα επιλέγουν;

Σαν ύφος, θα έλεγα ότι κατατάσσομαι στη νεορομαντική σχολή. Κάνοντας ανδρικό και γυναικείο ρούχο, η μίξη αυτών των δύο είναι αυτό που θεωρώ σαν δικό μου στοιχείο, σαν το στίγμα μου στο χώρο. Στις περισσότερες συλλογές δανείζομαι στοιχεία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε γυναικεία ρούχα, τα οποία στη συνέχεια προσθέτω και εφαρμόζω στην αντρική μου σειρά. Ακόμη συχνότερα, βέβαια, επιλέγω να κάνω και το αντίθετο. Γενικά με ενδιαφέρει και προσπαθώ τα ρούχα μου να είναι  επιθυμητά, φορέσιμα και να υπάρχει κάποιος εκεί έξω που νιώθει την ανάγκη να τα αποκτήσει.

Μπορείς να μας αναφέρεις ένα αγαπημένο σημείο της Αθήνας που το επιλέγεις συχνά για να χαλαρώσεις;

Μου αρέσει  η δυνατότητα που έχει κανείς , μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, να αποφύγει το πολύβουο και θορυβώδες Σύνταγμα και να βρεθεί στην Πλάκα για να χαλαρώσει, νιώθοντας ότι βρίσκεται κάπου μακριά, ίσως σε ένα ελληνικό νησί. Για το βράδυ, αγαπημένα μου σημεία είναι όλα εκείνα που έχουν θέα την Ακρόπολη και γενικότερα την φωτισμένη Αθήνα.

Τι μουσική ακούς;

Καθημερινά, λόγω των ραντεβού, περνάω πολλές ώρες, στο showroom,  όπου πάντα ακούγεται χαμηλόφωνα μουσική. Όταν λοιπόν μένω μόνος μου, δεν νιώθω  την ανάγκη να ακούσω κάτι, καθώς θεωρώ την απόλυτη ησυχία ως μία μορφή πολυτέλειας. Εάν βέβαια  νιώσω την ανάγκη να ακούσω μουσική, θα επιλέξω κάτι χαλαρό που θα με ηρεμήσει.

Ποια είναι η επιτομή της ευτυχίας για σένα;

Μια ευτυχισμένη στιγμή για μένα, είναι να είμαι διακοπές και να κάνω βόλτα σε μια παραλία, ατενίζοντας μόνος μου την θάλασσα. Μου αρέσει πολύ σαν αίσθηση και με εμπνέει όταν βρίσκομαι κοντά της.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Αυτή την περίοδο δουλεύω πάνω στην καλοκαιρινή μου συλλογή.

Μια ευχή/πρόταση για τη μόδα στην Ελλάδα; Τι θεωρείς πως χρειάζεται να γίνει για να βοηθηθεί;

Eύχομαι για το καλό της ελληνικής μόδας, να περάσει ένα διάστημα βαθιάς και μεγάλης εσωστρέφειας ώστε, κατανοώντας τις δυνάμεις μας και τη δυναμική μας, να μπορέσουμε μετά να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, διαφορετικά δε θα συμβεί ποτέ.

[gallery-579664]