REAL LIFE WHO

Η σιωπηλή επανάσταση του Χόλιγουντ


31 Μαΐου 2016

PicMonkey-Collage-71.jpg

Με τρία σήριαλ αυτή τη στιγμή να τα σπάνε στην αμερικάνικη τηλεόραση (The Night Manager,  Outlander and Neighbors 2) οι θεατές είναι τόσο αφοσιωμένοι στην πλοκή, όπως στο να παρακολουθούν την ηρωίδα κατάσκοπο να κυνηγάει τον κακό κραδαίνοντας όπλο, που κανείς δεν προσέχει το προφανές: όλες οι πρωταγωνίστριες είναι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Γεγονός που δεν τις εμποδίζει να παίξουν κανονικά τον ρόλο τους και να ακολουθούν το σενάριο, το οποίο όμως δεν προέβλεπε εγκυμοσύνη.

Στην περίπτωση μάλιστα του Night Manager, στο ομώνυμο μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η σειρά ο ήρωας είναι άντρας. Όταν όμως η, έγκυος στην πραγματική ζωή, ηθοποιός Olivia Colman (βραβευμένη με 3 BAFTA) συναντήθηκε με τη σκηνοθέτιδα της σειράς, εκείνη επέμενε πως η κατάστασή της δεν θα αποτελούσε εμπόδιο. Η σκηνοθέτιδα αντί να ξαναγράψει το σενάριο για να ενσωματώσει σε αυτό την εγκυμοσύνη της ηρωίδας-κατασκόπου, απλώς αποφάσισε να το αγνοήσει. Με αυτήν της την κίνηση απλώς τόνισε πως οι γυναίκες ηθοποιοί είναι απόλυτα φυσιολογικό να περιμένουν παιδί και μπορούν απλώς να συνεχίζουν να εμφανίζονται στη σκηνή ή στην οθόνη χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσουν σεναριακά την κατάστασή τους.

Η σταρ της σειράς Grace and Frankie, June Diane Raphael, που περιμένει το δεύτερό της παιδί, στα γυρίσματα ολόκληρης της πρώτης σεζόν ήταν έγκυος, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν για το χαρακτήρα που υποδύεται.

Αν και στη σερά Outlander η πρωταγωνίστρια Caitriona Balfe δεν είναι πραγματικά έγκυος, έδωσε μάχη για να κρατήσει την προσθετική ψεύτικη κοιλιά της ηρωίδας της σε μια ερωτική σκηνή, αντί να την κρύψει κάτω από σεντόνια, καθώς πίστευε ότι ήταν από τις πιο τρυφερές στιγμές του σεναρίου και πρόσθετε στην ένταση της σκηνής.

Κι ενώ το Outlander και το  The Night Manager δείχνουν τις εγκυμονούσες και ως σεξουαλικά όντα και ως απολύτως ικανές να κάνουν ό,τι και οι άνδρες, στη σειρά Neighbors 2 μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεχίσει να διασκεδάζει -σχεδόν- όπως και πριν. Ο χαρακτήρας της Rose Byrne παρά το γεγονός ότι είναι έγκυος, κάνει κανονικά σεξ με τον άντρα της, λίγο μετά τις πρωϊνές ναυτίες, και το ευχαριστιέται, είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στην ίντριγκα και ταυτόχρονα της την πέφτει και ο Zac Efron. Η ίδια η σειρά δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το γεγονός της εγκυμοσύνης, και το αν μια έγκυος πρέπει ή δεν πρέπει να περνάει καλά. Το φεμινιστικό μήνυμα έχει περάσει και μάλιστα πολύ μα πολύ σιωπηλά.

Η  Byrne, που ήταν πραγματικά έγκυος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, έχει μεγάλη πείρα του τι σημαίνει να εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς ήταν έγκυος και στη διάρκεια των γυρισμάτων για το  X-Men: Apocalypse, και το The Meddler. Κι αυτά ενώ κάποτε στο Χόλιγουντ ήταν αδιανόητο να βρεις δουλειά άπαξ και έμενες έγκυος.

Όσο περισσότερο το κοινό εξοικειώνεται με την εικόνα μιας εγκυμονούσας που ταυτόχρονα είναι σέξι, bad ass και έχει και fun,τόσο περισσότερο θα σταματήσουν όλοι να τους φέρονται λες και είναι εύθραυστες κούκλες που  έχουν μόνο παράξενες λιγούρες. Ένα ακόμα κλισέ καταρρίπτεται.