Ο Χάρης & ο Ηλίας ανακρίνουν τον Vrettos Vrettakos
ΗΛΙΑΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΣ & ΧΑΡΗΣ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗΣ
8 Ιουνίου 2016
H Beyonce εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Βrit Αwards φορώντας ένα τιρκουάζ - μπλε μακρύ φόρεμα με χιλιάδες πέτρες Swarovski, ενώ επιλέγει συστηματικά έως σήμερα τις δημιουργίες του on και off stage. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των international εκδόσεων των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας μεταξύ αυτών της Vogue, του Harper's Bazaar και του Elle, στράφηκε προς το όνομά του, γράφοντας αποθεωτικά άρθρα για τη δουλειά του.
Η εταιρία παιχνιδιών Μattel κυκλοφόρησε κούκλα Barbie με τη μορφή της Beyonce φορώντας δημιουργία του και το μουσείο της Madame Tussauds στο Λονδίνο δημιούργησε κέρινο ομοίωμα της pop queen επίσης με δικό του ρούχο.
Φοίτησε στο Royal College of Art του Λονδίνου με καθηγητή τον Alexander McQueen, ο οποίος του διαμόρφωσε την ισχυρή αισθητική του και έπλασε την φιλοσοφία που διατηρεί για τη μόδα. Η συλλογή της αποφοίτησής του απέσπασε τα θετικότερα σχόλια και “ευλογήθηκε" από την διευθύντρια της Αμερικανικής Vogue Anna Wintour, τακτική συνεργάτη του κολλεγίου.
Έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό DNA στα ρούχα του υπερασπιζόμενος τη δική του ταυτότητα, δημιουργώντας το πρότυπο της λαμπερής και εκθαμβωτικής γυναίκας εκφράζοντας όμως και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή, υπονοώντας στοιχεία επαναστατικά, υπόγεια και αιρετικά.
Οι fashion editors Ηλίας Μιχαλόλιας και Χάρης Γκοτζαμανίδης συνάντησαν τον Vrettos Vrettakos στο εντυπωσιακό, φιλόξενο και φροντισμένο showroom που διατηρεί στην Ελλάδα και συνομίλησαν για τη διεθνή πορεία του στην μόδα.
Θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τη μόδα;
Από πολύ μικρός, μου άρεσε να παρεμβαίνω ενδυματολογικά στους αγαπημένους μου παιδικούς ήρωες, σχεδιάζοντας ξανά τα ρούχα τους, πολλές φορές κάνοντας ακόμα και κολλάζ με κομμάτια υφάσματος. Αργότερα, όταν απέκτησα τους επαγγελματικούς μαρκαδόρους Pantone, ξεκίνησα να σχεδιάζω ολοκληρωμένες συλλογές. Ακόμη, η μητέρα μου είχε το δικό της ατελιέ και συνήθιζα να παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρόβες της.
Περιέγραψε μας την πορεία σου τελειώνοντας το σχολείο.
Μετά το σχολείο, πήγα στην Ιταλία για να κάνω BSc στη μόδα και στο θεατρικό κοστούμι στην Academia di Costume e di Moda της Ρώμης. Τελειώνοντας, επέστρεψα στην Ελλάδα για να προετοιμάσω τo book μου, με σκοπό να συνεχίσω τις σπουδές μου στο Λονδίνο. Έστειλα λοιπόν συστατικές στο Royal College of Art, και έδωσα παράλληλα συνέντευξη στην περίφημη Louise Wilson, διευθύντρια σπουδών του Saint Martins, της οποίας της άρεσε πολύ η δουλειά μου. Μεταξύ των δύο σχολών τελικά επέλεξα το Royal College of Art, και εκεί έκανα master degree στη μόδα και ειδικά σεμινάρια στο menswear.
Περιέγραψε μας την συναναστροφή σου με τον Alexander McQueen.
Στο δεύτερο έτος του master, δουλεύαμε κυρίως την προετοιμασία της συλλογής της αποφοίτησης, έχοντας art director και supervisor τον Alexander McQueen. Θυμάμαι πως μας ενθάρρυνε να δουλεύουμε ομαδικά και να μην είμαστε ανταγωνιστικοί μεταξύ μας. Η δική μου συλλογή περιελάμβανε κομμάτια από πλισαριστό δέρμα και δουλεμένα νερβίρ, με πολύ έντονες εφαρμογές. Πολύ γενναιόδωρα μου είπε πως θα ήθελε να εφαρμόσει την τεχνική μου σε κάποιο δικό του ρούχο, κάτι που φυσικά με εξέπληξε. Ήταν ένας δάσκαλος που διαμόρφωσε την επαγγελματική μου φιλοσοφία, τονίζοντας συχνά πως ο μαξιμαλισμός, το luxury και το gothic είναι στοιχεία που εύκολα εντυπωσιάζουν αλλά παράλληλα είναι δυσκολότερα στις πωλήσεις.
Πες μας λίγα λόγια για την εμπειρία σου με την Anna Wintour.
Λίγο πριν την αποφοίτηση, μας ανακοινώθηκε από τις καθηγήτριες του τμήματος πως επρόκειτο να μας επισκεφθεί κάποιο πρόσωπο για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει την προσωπική μας συλλογή. Τα meetings θα ήταν προσωπικά με κάθε σπουδαστή ξεχωριστά. Υπήρχαν διαφορετικές πόρτες εισόδου και εξόδου για να μην διαρρεύσει το πρόσωπο που θα συναντήσουμε. Μέσα στον χώρο υπήρχε μια γυρισμένη καρέκλα με μια γούνα ριγμένη στην πλάτη της. Κάθε φορά που γυρνούσε η καρέκλα, οι καθηγήτριες φωτογράφιζαν την έκφραση του κάθε φοιτητή, αντικρίζοντας απέναντί του την Anna Wintour. Το δικό μου polaroid με δείχνει έκπληκτο, να μου πέφτει η κρεμάστρα από το χέρι. Ήταν πολύ αστείο πραγματικά. Ευτυχώς απέσπασα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη δουλειά μου από εκείνη.
Τι ακολούθησε μετά την αποφοίτησή σου από τη σχολή;
Αμέσως μετά έκανα την πρακτική μου στο Παρίσι, στο ατελιέ του Christian Dior. Μας έδιναν ένα θέμα, εμείς εμπνεόμασταν και σχεδιάζαμε κάποια ρούχα, τα οποία διοχετεύονταν στη συνέχεια σε τρεις συλλογές, στη Dior pret-a-porter, στη Dior couture και στη John Galliano. Για κάποιο διάστημα, έζησα και στο Μιλάνο, όπου γίνεται ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής Dior.
Πότε ξεκίνησες το προσωπικό σου brand;
Το Vrettos Vrettakos ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2006 όπου για την κατασκευή των πρώτων μου ρούχων, επέλεξα συγκεκριμένα showrooms, τα οποία μου είχαν συστήσει από το πανεπιστήμιο. Την πρώτη περίοδο, έκανα δημόσιες σχέσεις με ανθρώπους στο Λονδίνο για να μπορέσω να αναπτυχθώ και να εδραιωθώ, συμμετέχοντας παράλληλα και στην Οn Οff, μια έκθεση πριν το επίσημο schedule του London Fashion Week. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η συνεργασία μου με την εταιρία Swarovski, όταν η Nadja Swarovski βλέποντας τη συλλογή, μου πρότεινε τη συνεργασία που συνεχίζεται έως και σήμερα.
Διατηρούσες βέβαια πάντα μία έντονη παρουσία και στην Ελλάδα.
Το 2007 έδειξα την πρώτη μου συλλογή στην Αθήνα, στο fashion week στο Ζάππειο, φιλοξενώντας τον Collin Mc Dowel, διοργανωτή του Fashion Fringe του Λονδίνου και τον Vassili Kardasi, καθηγητή μου στο menswear στο πανεπιστήμιο. Την επόμενη σεζόν ξαναγύρισα στην Ελλάδα για να δείξω στο fashion week στην Τεχνόπολη. Η έδρα της εταιρίας μου όπως και η παραγωγή μου βρίσκονται στο Λονδίνο αλλά πάντοτε έρχομαι στην Ελλάδα όπου διατηρώ showroom και φυσικά, παρουσιάζω και τις συλλογές μου.
Σε ποιες χώρες έχεις παρουσιάσει τη δουλειά σου;
Παράλληλα με την Ελλάδα, συμμετείχα στo fashion week της Βαρκελώνης, στο Mercedes Fashion Week της Μόσχας, στο Τόκιο, στο Καζακστάν, στο Λος Άντζελες, στο Παρίσι, στο Μονακό και στην Αμβέρσα.
Πού μπορεί κάποιος να βρει τα ρούχα σου;
Κατά περιόδους τα ρούχα μου έχουν φιλοξενηθεί στο Λονδίνο από το Harvey Nichols, το Harrods και το Portobello market. Επίσης στο Dover Street market στο Τόκιο αλλά και στο Μονακό. Στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να βρει το ρούχα μου στο Cavo Tagoo στη Μύκονο.
Μπορείς να μας πεις πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη Beyonce;
Tο 2012 o στενός μου συνεργάτης Διονύσης Κολποδήνος βρίσκονταν στο Λονδίνο, δουλεύοντας πάνω σε συγκεκριμένο project, συνεργαζόμενος με ένα πρακτορείο το οποίο είχε καλέσει για ένα editorial τον Τy Ηunter, υπεύθυνο για την εικόνα πολλών celebrities, μεταξύ αυτών και της Beyonce. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο project και στο πλαίσιο της γνωριμίας αυτής, ο Διονύσης τού παρουσίασε τη συλλογή μου. Στη συνέχεια ο Ty μας ζήτησε να του στείλουμε συγκεκριμένα κομμάτια με σκοπό να τα δείξει στην Beyonce αλλά και σε άλλους celebrities.
Και επιλέγει την περίφημη cobalt blue φόρμα με πέτρες Swarovski.
Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη φόρμα για το Mrs. Carter Show, μας ενημέρωσαν πως θα ήθελαν να αναλάβουμε και τους χορευτές που θα πλαισιώσουν την Beyonce. Έτσι, όλο το θέμα της παρουσίασης είχε την υπογραφή Vrettos Vrettakos.
Εκτός από το συγκεκριμένο show επέλεξε δημιουργίες σου και σε άλλες εμφανίσεις της.
Η Beyonce φόρεσε ένα φόρεμα δικό μου στο pre gala party των βραβείων Grammy, και αμέσως μετά ήρθε το Mrs. Carter show που έγινε και το μεγάλο expose. Την επόμενη χρονιά στην On The Run Tour, φόρεσε δυο ρούχα Vrettos Vrettakos, μια κόκκινη φόρμα με κρύσταλλα και μία πουά. Ακόμη, σε πολλά video clips έχει φορέσει αξεσουάρ δικά μου και έχει ήδη στην κατοχή της επτά special order κομμάτια που μπορούν να φορεθούν ανά πάσα στιγμή. Είναι μια συνεργασία που διαρκεί περίπου τρία χρόνια και συνεχίζεται.
Έκτος από τη Beyonce, ποιες άλλες συνεργασίες σου ξεχωρίζεις;
Ακολούθησαν πολλές μεγάλες stars, όπως η Jennifer Lopez, η οποία φοράει συχνά ρούχα μου, και η Shakira. Αυτή την περίοδο, η Taylor Swift έχει στην κατοχή της ρούχα Vrettos Vrettakos.
Πώς βλέπεις την εικόνα της μόδας στην Ελλάδα σήμερα;
Παρατηρώ με χαρά πως άνθρωποι που αγαπούν τη μόδα, κυρίως γυναίκες, επιλέγουν έντονα να φορούν Έλληνες σχεδιαστές, κάτι που φυσικά είναι θετικό, γιατί στηρίζουν την εγχώρια μόδα και επιβραβεύουν τις προσπάθειες των δημιουργών.
Στους νέους σχεδιαστές που μόλις αποφοίτησαν, υπάρχει κάποια συμβουλή που θα έδινες;
Θεωρώ πως εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά να έχουν μία πορεία στη μόδα, θα ήταν ιδανικό να εξελίξουν την εκπαιδευτική τους γνώση και να φύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν international τεχνογνωσία και να ενισχύσουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηρίξουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Τον τελευταίο καιρό, συχνά επισκέπτομαι συμβουλευτικά, τους σπουδαστές μόδας του ΙΕΚ Ακμή και συζητώ μαζί τους, προσπαθώντας να τους μεταδώσω την εμπειρία μου.
Πιστεύεις πως οι Έλληνες σχεδιαστές θα μπορούσαν να σταθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό;
Νομίζω πως υπάρχει ένας μικρός αριθμός που θα μπορούσε να το καταφέρει.
Τι ξεχωρίζεις στους συγκεκριμένους που αναφέρεσαι;
Tην ταυτότητα, το concept και τη συνέχεια σε αυτό που παρουσιάζουν. Στο εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο να εδραιωθείς επαγγελματικά. Η φιλοσοφία των showrooms που θα σε στηρίξουν βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στον στόχο σου, στη μελέτη που παρουσιάζεις και στο story telling, δηλαδή στο όραμά σου, το πώς ξεκίνησες και πού θέλεις να το φτάσεις.
Πώς περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;
Απολαμβάνω ακόμα και τους χειμερινούς μήνες να περπατάω κοντά στη θάλασσα. Για μένα ο ελεύθερός μου χρόνος είναι σημαντικό να μοιράζεται σε αγαπημένα πρόσωπα και φίλους που εκπέμπουν θετική ενέργεια. Λατρεύω επίσης το σινεμά.
Μπορείς να μας αναφέρεις μια αγαπημένη σου ταινία, σε σχέση με τη μόδα και το στιλ;
Το A Single Man του Tom Ford, με πρωταγωνιστές τον Colin Firth και την Julianne Moore.
Υπάρχουν αγαπημένα σου σημεία στην Αθήνα;
Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα εκεί που ο παλμός είναι ιδιαίτερα φρέσκος και νεανικός. Η Πλάκα, το Γκάζι, η περιοχή του Ψυρρή, η πλατεία της Αγίας Ειρήνης και η ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, είναι μερικά από τα αγαπημένα μου σημεία της πόλης.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Έχω στρέψει το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον προς το εξωτερικό, και συγκεκριμένα κάνω κάποια βήματα προσεγγίζοντας μεγάλα showrooms στο Παρίσι, τα οποία θα είναι υπεύθυνα συνολικά για την προώθηση της συλλογής μου και τη διοργάνωση των shows. Εμπορικά, σκοπεύω παράλληλα να δημιουργήσω μια συλλογή που θα είναι προσβάσιμη οικονομικά από ένα μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, με ρούχα που θα μπορούν να φορεθούν όλη την ημέρα. Επίσης, προετοιμάζω άμεσα μια μεγάλη παρουσίαση σε μια μεγάλη εβδομάδα μόδας στην Ευρώπη.
Μία ευχή για την ελληνική μόδα;
Εύχομαι στους Έλληνες σχεδιαστές να συνεχίσουν να δημιουργούν, με πολλή αγάπη, υπομονή και επιμονή, και να μην χάνουν το κουράγιο τους λόγω των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.
[gallery-629837]