REAL LIFE WHO

Ντρέπομαι αλλά το έχω κάνει πολλές φορές - Never again


13 Ιουνίου 2016

Δεν δίνεις πάντα σημασία σε πολλές απλές κινήσεις. Σου έχουν γίνει συνήθεια και θεωρείς πως είναι ανώδυνες. Έρχεται όμως κάποια πικρή στιγμή που νιώθεις στο δέρμα σου που ανατριχιάζει πως ακόμη κι απλές καθημερινές κινήσεις έχουν κι αυτές το τίμημά τους. Ξυπνάς, ετοιμάζεις έναν απολαυστικό καφέ κι αυτό είναι το μοναδικό πρωινό σου. Ντύνεσαι και φοράς τα πλέον ακατάληλα παπούτσια για την εξοντωτική ημέρα που θα ακολουθήσει. Τα πόδια σου στην επιστροφή είναι πρησμένα. Κι ως εδώ καλά, το τίμημα είναι ανεκτό.

Οδηγώντας πολλές φορές, είχα -δεν χρησιμοποιώ τυχαία παρελθοντικό χρόνο- το κινητό μου τηλέφωνο στη θέση του συνοδηγού. Σε μέρες που οι φρενήρεις ρυθμοί έπαιρναν σάρκα και οστά, το τηλέφωνό μου χτυπούσε ασταμάτητα κι εγώ ένιωθα μια άμεση ανάγκη, ένα επιτακτικό άγχος να το σηκώσω και να ανταποκριθώ σε κάθετι. Το ότι έχανα άμεσα τη συγκέντρωσή μου, ότι η προσοχή μου αυτόματα διασπαζόταν και ότι για τα λεπτά που κρατούσε το εκάστοτε τηλεφώνημα δεν ήμουν στην πραγματικότητα ικανή και 100% προσηλωμένη οδηγός, είναι περιττό και να το αναφέρω.

Κι ήρθε η μέρα που αυτή η φαινομενικά ανώδυνη συνήθεια, μετατράπηκε σε εφιάλτη μπροστά μου. Εκείνη τη ημέρα το κινητό μου ήταν και πάλι δίπλα μου. Όμως δεν ήμουν εγώ αυτή που μιλούσε. Ήμουν σταματημένη στο φανάρι περιμένοντας το πράσινο. Χαζεύοντας γύρω μου, την προσοχή μου τράβηξε ένας οδηγός στη διπλανή λωρίδα, έμοιαζε με κάποιον συνάδελφο κι για δευτερόλεπτα είχα την εντύπωση πως ήταν εκείνος. Τον βλέπω να σηκώνει το τηλέφωνο. Έμοιαζε στρεσαρισμένος κι άρχισε να μιλάει έντονα αμέσως. Χωρίς να έχει ανάψει ο σηματοδότης, ξεχνιέται, βάζει πρώτη και φεύγει. Εκείνη τη στιγμή, ένας ποδηλάτης διέσχιζε το δρόμο. Πάγωσα. Τον είδα να πετιέται στον αέρα και να πέφτει ορμητικά στο κράσπεδο. Ήταν εκείνη η στιγμή που το δέρμα αντέδρασε πριν από το μυαλό...

Η υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης και η ασφάλεια όλων μας είναι πολύ πιο σημαντικά από ένα SMS ή ένα τηλεφώνημα. Με το μήνυμα «Πρόσεχε το δρόμο, όχι το κινητό» ξεκίνησε την πρώτη φάση μιας ζωοσωτήριας καμπάνιας, με  την COSMOTE να υλοποιεί μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης του κοινού και δείχνει τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η μη υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μέσα από ένα ξεχωριστό online video που όλοι μας αξίζει να παρακολουθήσουμε και να προωθήσουμε.

Η κατάληξη της δικής μου ιστορίας ευτυχώς ήταν αίσια. Ακολούθησε ο αναμενόμενος πανικός, η ανησυχία για τον άνθρωπο, οι φωνές, ο κόσμος που μαζεύτηκε, μα πάνω από όλα αυτό που μου έμεινε ήταν ένα: το βλέμμα της μεταμέλειας και του ειλικρινούς πόνου που είδα στα μάτια του οδηγού. Ψιθύριζε μονολογώντας "Τι έκανα, τι έκανα" κι όταν πια όλα έμοιαζαν να είναι εντάξει, τα μάτια του είχαν το ίδιο βλέμμα ακόμα, δεν άλλαζε, δεν έφευγε, ήταν εκεί.

Όταν γύρισα πλέον στο αυτοκίνητο και ξεκίνησα για τον προορισμό μου, η πρώτη μου κίνηση ήταν να βάλω το κινητό μου στο αθόρυβο και να βάλω πρώτη. Κατάλαβα with the hard way πως καμία απλή συνήθεια δεν είναι ανώδυνη κι αισθάνθηκα μια μικρή ταύτιση με τον οδηγό...ξέρω, αδίκως ίσως μα θα μπορούσε να είχε συμβεί σε εμένα και το ξέρω πια καλά και χωρίς επιηκή ματιά στον εαυτό μου.

Όταν λοιπόν είδα το βίντεο από της καμπάνιας της COSMOTE για την υπεύθυνη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση, πάλι το δέρμα ανταποκρίθηκε πρώτο.

Ένα διαφορετικό ασθενοφόρο έκανε την εμφάνισή του στους δρόμους μόνο που αντί για σειρήνα είχε ήχους από ringtones και sms notifications. Στόχος ήταν να δείξει με άμεσο τρόπο ότι κινητό και οδήγηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός. Όσο σημαντικό κι αν είναι, ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα στο δρόμο δεν είναι πιο σημαντικό από τη ζωή. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να "στείλει" η COSMOTE, για έναν καλύτερο κόσμο.

Η COSMOTE κάνει πράξη την ουσιαστική της δέσμευση για τη φροντίδα της ασφάλειας των ανθρώπων και συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα ενέργειες που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Η προσπάθειά της για την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά στην ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια είναι συνεχής. Η πολύχρονη συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η υποστήριξη για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού app του Ι.Ο.ΑΣ. «O Kόσμος της Ασφάλτου», διαθέσιμο σε Google Play & iTunes, καθώς και η στήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης», σταθερά από το 2009 μέχρι σήμερα το αποδεικνύουν εμπράκτως.