H Ρένα Μόρφη, κανονικά είναι η τραγουδίστρια των Imam Baildi. Tώρα κυκλοφορεί τον προσωπικό της δίσκο και υπογράφει ως Σούλη Ανατολή. Αρκετά ταιριαστό για τη νέα της περσόνα, θα υπέθετε κανείς ότι το εφηύρε.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Θα έλεγα πως το τραγούδι αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί μου μιας και συνέβη μια περίοδο που το είχα βγάλει εντελώς από τα σχέδιά μου. Από μικρή είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες και είχα ξεκινήσει μαθήματα φωνητικής ήδη από τα σχολικά μου χρόνια, όμως την περίοδο που προέκυψε η επαγγελματική πρόταση ήμουν πλήρως αφοσιωμένη στις σπουδές μου στη φιλοσοφική.
Πότε και πώς προέκυψε η συνεργασία με τους Imam;
Εξίσου τυχαία. Τον Δεκέμβρη του 2010, ενώ είχα ολοκληρώσει κάποιες εμφανίσεις στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά, ήταν η περίοδος που οι Ιμάμ Μπαιλντί έψαχναν μια τραγουδίστρια για να ολοκληρωθούν επί σκηνής εν όψει κάποιων ζωντανών εμφανίσεων. Ανέβηκα στην σκηνή χωρίς πρόβα και χωρίς να έχω γνωρίσει καλά καλά όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Η οντισιόν μου ήταν οι ίδιες οι συναυλίες και το ίδιο νιώθω κάθε φορά που τραγουδάω μαζί τους έξι χρόνια μετά. Αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι επαγγελματικά.
Ποια είναι η Σούλη Ανατολή και γιατί διάλεξες αυτό το όνομα;
Σούλη Ανατολή είναι ο τίτλος του πρώτου μου προσωπικού δίσκου. Πρόκειται για έναν θεματικό δίσκο βαθιά επηρεασμένο από την ελληνική και λάτιν λαϊκή μουσική, που ταξιδεύει μπρος και πίσω στον χρόνο μεταμορφώνοντας μέσα από το δικό μας πρίσμα το κλασικό λαϊκό τραγούδι. Τον δίσκο υπογράφουν κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης Μπαλογιάννης, ένας ανερχόμενος τραγουδοποιός με ιδιαίτερο χάρισμα και ο Φοίβος Δεληβοριάς ο οποίος εμφανίζεται πρώτη φορά ως συνθέτης σε δίσκο άλλου καλλιτέχνη και αυτό με τιμά ιδιαίτερα. Ένα πολύ όμορφο τραγούδι μου έχει χαρίσει και η Ματίνα με τον Λάμπη Κουντουρογιάννη. Ο Λάμπης, ως βασικός συντελεστής του δίσκου στην ηλεκτρική κιθάρα, μαζί με τον Ορέστη Μπενέκα στην Φαρφίσα και τον Κάρλος Μενεντέζ στα λάτιν κρουστά, έχουν δώσει το δικό τους ξεχωριστό στίγμα κάνοντας αυτόν τον δίσκο αυθεντικό και πρωτότυπο. Πέρα από τον τίτλο του δίσκου "Σούλη Ανατολή" ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γιαγιάς μου όταν ασχολήθηκε με το τραγούδι στον Βόλο τη δεκαετία του 1950. Έτσι της αφιερώνω τον δίσκο και συνεχίζω κατά κάποιο τρόπο την παράδοση της οικογένειας.
Γιατί αποφάσισες μετά από μια τόσο επιτυχημένη πορεία μέσα από τους Imam Baildi να ξεκινήσεις αυτή τη να περσόνα και να βγάλεις σόλο άλμπουμ;
Ήταν μια δημιουργική ανάγκη όχι μόνο δική μου αλλά όλης της ομάδας. Ο δίσκος αυτός έγινε σε παραγωγή των Imam Baildi οπότε ουσιαστικά ήταν μια επέκταση της συνεργασίας μας με τον Ορέστη και τον Λύσανδρο Φαληρέα. Τα δυο αδέρφια ως παραγωγοί αναλαμβάνουν διάφορα πρότζεκτ πέρα από τις ζωντανές εμφανίσεις και αυτό το άλμπουμ ήταν εδώ και χρόνια στα σχέδια μας.
Ποια από τις δύο προσωπικότητες σου βγαίνει πιο αυθόρμητα;
Η αλήθεια είναι ότι η Σούλη Ανατολή ξεκίνησε σαν μια παράλληλη προσωπικότητα, έχει όμως τόσες ομοιότητες με εμένα που το υποκειμενικό κομμάτι δύσκολα διακρίνεται. Στην σκηνή είμαι πάντα αυθόρμητη και 100% ο εαυτός μου. Ίσως η Σούλη είναι λίγο πιο απελευθερωμένη καθώς αντιπροσωπεύει τον εαυτό της και όχι ένα ολόκληρο συγκρότημα.
Όταν τραγουδάς διασκευές, έχεις την αγωνία της σύγκρισης;
Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα πρέπει να συγκριθώ τραγουδώντας διασκευές οπότε δεν είχα ποτέ αγωνία για αυτό. Δεν είναι ο σκοπός μου να "ξεπεράσω" κάποια ερμηνεία. Η μουσική είναι ελεύθερη για όλους κι από κει και πέρα η αισθητική του καθενός τον κατευθύνει στο να αγαπήσει η να μισήσει μια εκδοχή αυτής.
Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα; Πού θα ήθελες να σας οδηγήσουν;
Με τρομάζουν τα μακροπρόθεσμα σχεδία για αυτό τα αποφεύγω. Δεν ξέρω που θα οδηγηθώ και αλίμονο αν ήξερα! Σίγουρα όμως η πορεία μου μέχρι τώρα πλάι στους Imam Baildi διαγράφεται συναρπαστική για μένα και νιώθω πολύ τυχερή που βρίσκομαι κοντά τους. Για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια μπορείς να ενημερώνεσαι από τη σελίδα μου στο Facebook, Rena Morfi-Souli Anatoli.