Brigitte Trogneux: Η rock γυναίκα δίπλα στον υποψήφιο Γάλλο πρόεδρο

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017
brigitte-trogneux.jpg

Φράση που τη χαρακτηρίζει θεωρείται η παρατήρησή της σχετικά με τη θέση της γυναίκας σε σχέση με τον άντρα της: “Υπάρχει μια μόνιμη αίσθηση έκπληξης όταν οι γυναίκες βρίσκονται δίπλα στους συζύγους τους. Είναι καιρός αυτό να εξελιχθεί, γιατί εκεί είναι η θέση μας”. Είτε ο σύζυγος είναι συνομήλικος, είτε μεγαλύτερος, είτε όπως στην περίπτωση της Trogneux και του Νέου Γάλλου Προέδρου, Emmanuel Macron, κατά σχεδόν 25 χρόνια νεότερος.

Το πορτραίτο της, αλλά και οι λεπτομέρειες του ειδυλλίου της με τον Macron, κάνουν το γύρο του κόσμου. Όχι μόνο γιατί είναι πλέον η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, αλλά και εξαιτίας της μεταξύ τους διαφοράς ηλικίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γνωριμία τους έγινε στην Amiens της Βόρειας Γαλλίας, όταν εκείνη ήταν μια 40χρονη παντρεμένη -από τα 21 της- και μαμά τριών παιδιών καθηγήτρια φιλολογίας και λατινικών κι εκείνος ένας 15χρονος μαθητής της - συμμαθητής της κόρης της.

Η αρχική πλατωνική μεταξύ τους σχέση εξελίχθηκε σε έρωτα που κατέρριψε κάθε εμπόδιο που έβαλαν αρχικά οι γονείς του -αλλάζοντάς του σχολείο και στέλνοντάς τον στο Παρίσι- και παρέσυρε κατά δήλωσή της όλες τις αντιστάσεις της. Ο Macron πριν φύγει της υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα την παντρευτεί. Όσο εκείνος ήταν στο Παρίσι, περνούσαν ώρες μιλώντας στο τηλέφωνο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και την ενηλικίωσή του, η κυρία Trogneux χώρισε και πήγε να τον βρει.

“Με την υπομονή του σιγά σιγά έριξε όλες τις αντιστάσεις μουέχει εξηγήσει σε τηλεοπτική συνέντευξη, μην παραλείποντας να συμπληρώσει: “Δεν ήταν ένας έφηβος πια. Είχε ισότιμη σχέση με τους άλλους ενήλικους”.

Για τη γυναίκα της ζωής του -όπως την έχει χαρακτηρίσει- η οποία σήμερα είναι γιαγιά επτά εγγονιών, ο Macron βρέθηκε από πολύ νέος μπροστά στην επιλογή του να μην κάνει βιολογικά δικά του παιδιά. “Με τη σύζυγό μου, αποφασίσαμε να μην κάνουμε παιδιά” έχει δηλώσει. “Ήταν μια επιλογή. Απλώς προέκυψε πολύ νωρίς για μένα δεδομένης της διαφοράς ηλικίας”.

Ο γάμος τους έγινε τον Οκτώβριο του 2007. Εκείνη βάδιζε στα 55, εκείνος δεν είχε κλείσει τα 30, κι η σχέση τους μετρούσε ήδη πάνω από μια δεκαετία. Στο γαμήλιο δείπνο, ο Macron ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ιδιαιτέρως τα τρία παιδιά της “που μας αποδεχτήκατε και μας αγαπήσατε, έτσι όπως είμαστε”.

Η ξανθιά και ηλιοκαμένη madame Macron, φαίνεται πως με την δημόσια παρουσία της την τελευταία διετία στο πλευρό του συζύγου της -στην πολιτική καριέρα του οποίου έχει πια αφοσιωθεί- καταφέρνει να αγαπηθεί και από τον γαλλικό και τον διεθνή Τύπο.

Στην Γαλλία, θεωρείται πια style icon, ασχέτως αν δεν λείπουν οι επικρίσεις για το στιλ της, τα μίνι φορέματα, τα στενά δερμάτινα παντελόνια και το μόνιμο μαύρισμα. Στην πλειοψηφία τους, τα γαλλικά media επικροτούν την απόφασή της να τολμά, αποδίδοντάς της χαρακτηρισμούς όπως rock, ακομπλεξάριστη και wonderwoman.

Θετική έως εγκωμιαστική για την διακεκριμένη καθηγήτρια και κόρη καλής και πλούσιας οικογενείας -γνωστής για τις σοκολάτες και τα μακαρόν της, φαίνεται πως είναι και η στάση του διεθνούς Τύπου, που της αποδίδει μεγάλο μέρος των ευσήμων για τη νίκη του Macron στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του γερμανικού Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η αυξανόμενη δημοτικότητα του Macron οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη βαθιά επιρροή που η σύζυγός του ασκεί στα media και στους Γάλλους ψηφοφόρους.

Κυρίως στις Γαλλίδες, που είπαν “αρκετά” σε άντρες όπως ο γόης Nicolas Sarkozy ή ο εθισμένος στο σεξ, Dominique Strauss-Kahn κι εκτιμούν την εμφάνιση ενός ζευγαριού, που έχει μεταξύ του την ίδια διαφορά ηλικίας που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, με τη σύζυγο Melania. Μόνο που αυτή τη φορά, ο άντρας και υποψήφιος πρόεδρος είναι ο νεότερος.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο “η Trogneux, η οποία μοιάζει με συμπαθητική φίλη της Jane Fonda, εκπέμπει μια χαρά ζωής που μοιάζει σαν να πέρασε όλα τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής της, γιορτάζοντας στο Saint-Tropez”.

Η Brigitte Macron, η νέα Πρώτη Κυρία των Γάλλων, δεν είναι σε καμία περίπτωση η χαρά των κοσμοπολίτικων προορισμών. Είναι η γυναίκα δίπλα στον Πρόεδρο. Που του κρατά το χέρι μπροστά στις κάμερες ή γιορτάζει με ένα φιλί τη νίκη του στον πρώτο γύρο, μπροστά σε τηλεοπτικά συνεργεία του όλου κόσμου κι αποτραβιέται μαζί του στη βίλα τους στη βόρεια Γαλλία για ένα διακριτικό οικογενειακό Σαββατοκύριακο.

Είναι αυτή που του διορθώνει τις ομιλίες, υποδέχεται τους δημοσιογράφους που έρχονται να του πάρουν συνέντευξη, τον συνοδεύει σε συναντήσεις και επίσημα δείπνα. Κι αν η πόρτα των Ηλυσίων ανοίξει γι' αυτούς... “Αν εκλεγώ” έχει δηλώσει ο Macron “θα είναι εκεί με δικό της ρόλο και θέση”.

Είναι η γυναίκα του, που δεν βρίσκεται ποτέ πίσω, πάντα δίπλα του.