REAL LIFE WHO

Ο Savvas Laz έχει δει τα έργα του στις μεγαλύτερες εκθέσεις του κόσμου


The Jennettes

8 Μαΐου 2018

mg-2931-es.jpg

('Ilaria Antiquity', 10th year anniversary for Retrosuperfuture / Savvas Laz pic: Retrosuperfuture)

Μίλησέ μας λίγο για σένα.

Γεννήθηκα το 1985 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Βόλο. Σπούδασα πολιτικός μηχανικός πολυτεχνείο την Ξάνθης μετά έφυγα για τη Μέση Ανατολή προκειμένου να εργαστώ. Εκεί αποφάσισα να εγκαταλείψω το επάγγελμα του μηχανικού και να αφοσιωθώ σε αυτό που πάντα επιθυμούσα, το design. Έχω ζήσει στη Μέση Ανατολή, στην Ολλανδία, στο Βερολίνο και στην Ελβετία ως μια περιπλάνηση ανά τον κόσμο. Ήθελα να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες, να ζήσω καινούργιες εμπειρίες και συλλέξω διαφορετικές εικόνες. Πρόσφατα αποφάσισα να μετακομίσω στην Αθήνα όπου ζω και εργάζομαι τους τελευταίους μήνες. Είμαι απόφοιτος της σχολής Écal (σ.σ.: École cantonale d’art de Lausanne) η οποία θεωρείται μια από τις πιο αναγνωρισμένες σχολές art and design του κόσμου. Αποφοίτησα από το Advance Master in Design for Luxury and Craftsmanship υπο τη διεύθυνση του Nicolas le Moigne. Κατά τη διάρκεια των σπουδών είχα μέντορα μου τον Michael Anastassiades, έναν από τους σπουδαιότερους designers αυτή τη στιγμή στον κόσμο και τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Πριν μπω στην Écal, είχα δουλέψει για τον Joep Van Lieshout στο Ρότερνταμ, έναν από τους σημαντικότερους Ολλανδούς καλλιτέχνες όπου εντρύφησα σε τεχνικές sculpture making και ξεκίνησα να πειραματίζομαι με διαφορά υλικά και τεχνικές. Η δουλειά μου έχει φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως το Dezeen και το Domus ενώ έχει παρουσιαστεί στα Milan Design Week, Paris Design week, Designblok Prague, Tresor Contemporary craft fair Basel, καθώς και σε εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και την Ελβετία.

('Ice Cube Bag for Chopard' Savvas Laz / Donghoon Sohn pic: ECAL/Younès Klouche)

Οι συνεργασίες που μέχρι τώρα ξεχωρίζεις από το CV σου;

Στο portfolio μου έχω ήδη συνεργασίες με κορυφαία brands στο χώρο του luxury και της μόδας όπως οι Chopard, Vacheron Constantin, Retrosuperfuture. Με τη Chopard, έναν από τους πιο γνωστούς οίκους κοσμημάτων στον κόσμο συνεργάστηκα στην τσάντα ‘Ice cube’ ενώ με τη Retrosuperfuture συμμετείχα στα 10 χρόνια anniversary με ένα θέμα εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Και τα δύο αυτά προτζεκτ βρίσκονται ήδη σε παραγωγή και μπορεί κανείς να τα βρει σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, πράγμα πολύ σημαντικό για έναν νέο deisgner που βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημά του.

('Boudoir Fétiche' mirror / Savvas Laz pic: Savvas Laz)

Πού αποδίδεις το γεγονός ότι το ‘Boudoir Fétiche’ γνώρισε τόση δημοσιότητα;

Το “Boudoir Fétiche” έκανε πράγματι αίσθηση στο χώρο του design. Είναι το σχέδιο με το οποίο αποφοίτησα από την Écal. Ήταν ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από το χώρο του φετιχισμού και μια προσπάθεια να αναπτύξω ένα διάλογο μεταξύ αυτού και του χώρου της πολυτελείας. Πως μπορούν δηλαδή δυο κόσμοι εντελως αντίθετοι να συνυπάρξουν αρμονικά σε ένα πρότζεκτ.

('Boudoir Fétiche' λεπτομέρειες / Savvas Laz pic: Savvas Laz)

Τι φτιάχνεις αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο αναπτύσσω αυτό το πρότζεκτ το οποίο και πρόκειται να εκθέσω στο επόμενο London Design Week.