Jacqueline Bouvier: Πώς κατάφερε να γίνει η Jackie Kennedy Onassis, ένα σύμβολο δύναμης και κομψότητας
SPAPADIMITRIOU
5 Αυγούστου 2018
Η γυναίκα που έγινε γνωστή ως Jacqueline Kennedy και, στη συνέχεια, Jackie O., έμαθε από μικρή να κρύβει τα συναισθήματά της. Γεννήθηκε με το όνομα Jacqueline Bouvier με μητέρα μία από τις πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της κοινωνικής ελίτ της εποχής και πατέρα έναν μέθυσο και αναξιόπιστο άνδρα, τον οποίο, όμως, λάτρευε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της προσπαθώντας να προστατεύσει τα παιδιά της αλλά και την ίδια από τον Τύπο που δεν την άφησε ποτέ σε ησυχία, ενώ αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με ανθρώπους που, ενώ εμπιστευόταν απόλυτα, έδωσαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις ιδιωτικές της στιγμές.
Παρότι ήταν αντικείμενο θαυμασμού για τα δικά της επιτεύγματα και το προσωπικό της στιλ, το κοινό τη συνέδεε πάντα με τους άνδρες που πέρασαν από το πλευρό της.
Αποτέλεσε πρότυπο Πρώτης Κυρίας και έδειχνε στον κόσμο ό,τι ακριβώς ήθελε, διατηρώντας τη δημόσια εικόνα της αψεγάδιαστη. Ήταν η επιτομή της κομψότητας και της αξιοπρέπειας, ενώ οι ενδυματολογικές τις επιλογές είναι, μέχρι σήμερα, πηγή έμπνευσης για πολλές - ακόμα και για τη Melania Trump, σύζυγο του σημερινού Προέδρου των Η.Π.Α.
Η Jackie σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο George Washington University και μετά την αποφοίτησή της συμμετείχε σε διαγωνισμό που οργάνωσε το περιοδικό Prix de Paris, για μία θέση εργασίας στη Vogue. Βγήκε νικήτρια αλλά η μητέρα της δεν της επέτρεψε να τη δεχτεί. Λίγο αργότερα, το 1951, βρήκε δουλειά στην εφημερίδα Washington Times-Herald. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να γράψει για την τελετή στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, ενώ πήρε συνέντευξη από τον τολμηρό John F. Kennedy που τότε ήταν μέλος του Κογκρέσου.
Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 1953. Ο πατέρας της είχε πιεί τόσο που δεν άντεξε να τη συνοδεύσει στο ιερό, επομένως το ρόλο του ανέλαβε ο πατριός της.
Παρότι υπέφερε από τη συμπεριφορά του συζύγου της, η Jackie γνώριζε καλά πόσο σημαντική ήταν η παρουσία της για την πολιτική του εικόνα και ήταν έτοιμη να κάνει θυσίες προκειμένου να τον βοηθήσει. Οι δυο τους κοιμούνταν σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες, όμως δεν ήθελαν να δώσουν τέλος στη σχέση τους. “Την αγαπώ πολύ και έχω κάνει τα πάντα για εκείνη. Δε θέλω να την απογοητεύσω γιατί βρίσκεται πάντα δίπλα μου”, είχε πει για εκείνη ο John.
Ο κόσμος της κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1963, μετά τη δολοφονία του. Εκείνη και τα παιδιά τους μετακόμισαν τη Νέα Υόρκη, έτοιμοι για μία νέα αρχή. “Διάβαζε συνεχώς", αποκάλυψε η κόρη της, Caroline, στο People US το 2011. “Έτσι τη θυμάμαι όταν τη σκέφτομαι. Στη Νέα Υόρκη, να διαβάζει όταν γυρνούσα σπίτι από το σχολείο ή τα απογεύματα. Τα καλοκαίρια πηγαίναμε για κολύμπι το πρωί, και μετά καθόταν στη βεράντα με ένα βιβλίο”, συνέχισε.
Τον Οκτώβριο του 1968 παντρεύτηκε τον Έλληνα εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση, που ήταν πατέρας δύο παιδιών και 29 χρόνια μεγαλύτερός της, γνωστός για το θυελλώδη του έρωτα με τη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Το ζευγάρι γνωρίστηκε ενώ εκείνη ήταν σύζυγος του Προέδρου. Μάλιστα, οι δύο άνδρες δεν είχαν καλές σχέσεις και, παρά τις αντιρρήσεις του Kennedy, η Jackie πέρασε τέσσερις εβδομάδες με το μετέπειτα σύντροφό της στο σκάφος του, με το όνομα Χριστίνα.
Περίπου ένα μήνα μετά το γάμο τους, οι φήμες για την επανασύνδεση του Ωνάση με την πρώην αγαπημένη του άρχισαν να οργιάζουν. Η Jackie, όμως, παρέμεινε ανεπηρέαστη απολαμβάνοντας την πλουσιοπάροχη ζωή που εκείνος της προσέφερε, με ατέλειωτη ηλιοθεραπεία στα σκάφη και εξόδους στα πιο πολυτελή νυχτερινά μαγαζιά. Η περίοδος εκείνη τελείωσε άδοξα με το θάνατο του μεγαλύτερου γιου του μεγιστάνα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπλανικό δυστύχημα, το 1973. Εκείνος δεν μπόρεσε να αντέξει την απώλεια του παιδιού του και, έχοντας παραδοθεί στην κατάθλιψη, χάθηκε το 1975.
Για μία ακόμη φορά, η γυναίκα-θρύλος έμεινε μόνη. Ξεκίνησε την καριέρα της στις εκδόσεις βιβλίων, πρώτα στον οίκο Viking Press και στη συνέχεια στον Doubleday. Σύμφωνα με τους φίλους της, εκείνη αποτέλεσε μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής της.
Το 1980 βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του Βέλγου επιχειρηματία, Maurice Tempelsman, που βρισκόταν σε διάσταση από τη σύζυγό του.
Στις αρχές του 1994, η Jacqueline Kennedy Onassis διαγνώστηκε με καρκίνο στο ανοσοποιητικό της σύστημα και, στις 19 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, έφυγε από τη ζωή. Παρότι ήταν μία γυναίκα πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο που προσπάθησε σκληρά να κρατήσει την ιδιωτική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πάντα την περιέβαλλε ένας αέρας λύπης.
Στην κηδεία της παρευρέθηκαν πολλά δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο Bill Clinton, τον οποίο είχε στηρίξει στην προεκλογική του εκστρατεία, το 1992. Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, την αποκάλεσε “αξιέπαινη γυναίκα που θα φωτίζει για πάντα τις ζωές των Αμερικανών".
“Ο Θεός της έδωσε σημαντικά χαρίσματα και της επέβαλλε σημαντικές δοκιμασίες. Τις αντιμετώπισε με χάρη, αξιοπρέπεια και απίστευτη κατανόηση”, είπε χαρακτηριστικά.
Πράγματι, πρόκειται για έναν άνθρωπο χαρισματικό, που θα μείνει για πάντα χαραγμένος στις σελίδες της ιστορίας.
Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα