REAL LIFE WHO

Isra al Ghomgham: Η πρώτη γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή στη Σ. Αραβία


The Jennettes

22 Αυγούστου 2018

photo-1483524091138-eef1bc4cbe54.jpg

Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, μετά από εισήγηση του εισαγγελέα, βρίσκονται πέντε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους και η 29χρονη Isra al Ghomgham, που είναι η πρώτη γυναίκα, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών για δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συγκεκριμένη χώρα.H δίκη διεξάγεται σ’ ένα μυστικό δικαστήριο για τρομοκρατία, σύμφωνα με τον οργανισμό Human Rights Watch.

Η νεαρή κατηγορείται για την υποκίνηση σε διαμαρτυρία και την παροχή υποστήριξης σε διαδηλωτές. Οι υποστηρικτές της τονίζουν πως πρόκειται για μια ειρηνική ακτιβίστρια που ουδέποτε ενεπλάκη σε βίαια επεισόδια. Η Irsa μετά από τρία χρόνια φυλακισμένη στην πόλη Ντάμαμ, σε φυλακή διάσημη για βασανισμούς, αναμένει την τελική απόφαση του δικαστηρίου τον Οκτώβριο.

Λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης αδυνατεί να προσλάβει δικηγόρο. Πολλοί όμως, έχουν ευαισθητοποιηθεί και θέλουν να την υπερασπιστούν χωρίς αμοιβή. Παράλληλα στα social media έχει ξεσπάσει ένα κίνημα διεθνούς συμπαράστασης, το οποίο όλο και μεγαλώνει.

«Κάθε εκτέλεση είναι φρικτή, αλλά το να ζητούν τη θανατική ποινή για τους ακτιβιστές, όπως η Israa αλ-Ghomgham, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη κατηγορηθεί για βίαιη συμπεριφορά, είναι τερατώδες» λέει η Sarah Leah Whitson, επικεφαλής της Human Rights Watch (HRW).

Η Irsa συνελήφθη στο σπίτι της τον Δεκέμβριο του 2015 μαζί με τον σύζυγό της και είναι γνωστή ακτιβίστρια μουσουλμάνων σιιτών που κατέγραψε μαζικές διαδηλώσεις στην Ανατολική επαρχία ξεκινώντας το 2011.